Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » ΠΟΥ κορωνοϊός: Έκκληση 23 δισ. δολαρίων για τον τερματισμό της πανδημίας

Blog

ΠΟΥ κορωνοϊός: Έκκληση 23 δισ. δολαρίων για τον τερματισμό της πανδημίας

Η υποστήριξη της ανάπτυξης εργαλείων για την καταπολέμηση της COVID-19 παγκοσμίως θα βοηθήσει στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, θα σπάσει τον κύκλο των παραλλαγών, θα ανακουφίσει τους υπερφορτωμένους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τα συστήματα και θα σώσει ζωές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτρέπει τις πλουσιότερες χώρες να επιταχύνουν και να τερματίσουν την πανδημία COVID-19 ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία, βοηθώντας τα κράτη χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να αποκτήσουν τεστ, θεραπείες και εμβόλια. Η έκκληση, που ξεκίνησε την Τετάρτη, ζητά από 55 από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου να παράσχουν χρηματοδότηση 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα χρήματα θα διατεθούν στο πρόγραμμα Accelerator Access to COVID-19 Tools (ACT), μια παγκόσμια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη και τη δίκαιη διανομή τεστ, θεραπειών και εμβολίων. “Η υποστήριξη της ανάπτυξης εργαλείων για την καταπολέμηση της COVID-19 παγκοσμίως θα βοηθήσει στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, θα σπάσει τον κύκλο των παραλλαγών, θα ανακουφίσει τους υπερφορτωμένους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τα συστήματα και θα σώσει ζωές”, ανέφερε ο ΠΟΥ σε δήλωση.

“Με κάθε μήνα καθυστέρησης, η παγκόσμια οικονομία χάνει σχεδόν τέσσερις φορές την επένδυση που χρειάζεται η ACT-Accelerator”. Περιέγραψε τις διαφορές στην πρόσβαση στα εργαλεία COVID-19 ως τεράστιες, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι μόνο το 10% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από την κάλυψη του 68% στις πλουσιότερες χώρες. Σημείωσε επίσης ότι από τα 4,7 δισεκατομμύρια τεστ COVID-19 που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, μόνο 22 εκατομμύρια πραγματοποιήθηκαν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Αυτό είναι το 0,4% του συνόλου. “Αυτή η τεράστια ανισότητα όχι μόνο κοστίζει ζωές, αλλά βλάπτει επίσης τις οικονομίες και διακινδυνεύει την εμφάνιση νέων, πιο επικίνδυνων παραλλαγών που θα μπορούσαν να στερήσουν την αποτελεσματικότητά τους από τα τρέχοντα εργαλεία και να καθυστερήσουν πολλούς μήνες πίσω ακόμη και τους εξαιρετικά εμβολιασμένους πληθυσμούς”, ανέφερε η δήλωση.

Οι δωρεές που ζητήθηκαν θα επιτρέψουν στο ACT-Accelerator να προωθήσει την ανάπτυξη εμβολίων στη χώρα και να βοηθήσει στην επίτευξη του παγκόσμιου στόχου της κάλυψης 70% σε όλες τις χώρες έως τα μέσα του 2022. Θα επιτρέψει επίσης στην πρωτοβουλία να αγοράσει τα τεστ, τις θεραπείες, το οξυγόνο και τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας που χρειάζονται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. “Η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον καθιστά ακόμη πιο επιτακτική τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των δοκιμών, των θεραπειών και των εμβολίων παγκοσμίως”, δήλωσε στη δήλωση ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

“Εάν οι χώρες υψηλότερου εισοδήματος πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στο κόστος του ACT-Accelerator, η συνεργασία μπορεί να υποστηρίξει τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για να ξεπεράσουν τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού για τον COVID-19, τα αδύναμα τεστ και τις ελλείψεις φαρμάκων. Η επιστήμη μας έδωσε τα εργαλεία για την καταπολέμηση της COVID-19. Αν μοιραστούν παγκοσμίως με αλληλεγγύη, μπορούμε να τερματίσουμε την COVID-19 ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία φέτος”. Η Νότια Αφρική και η Νορβηγία, οι οποίες συμπροεδρεύουν στο ACT-Accelerator’s Facilitator Council, δήλωσαν ότι έστειλαν επιστολή σε 55 από τις πλουσιότερες χώρες ζητώντας τους να συνεισφέρουν το δίκαιο μερίδιο στο απαιτούμενο ποσό. Τα αιτήματα δίκαιης μερίδας υπολογίστηκαν κυρίως με βάση το μέγεθος της οικονομίας μιας χώρας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο έξι χώρες τήρησαν ή υπερέβησαν τις δεσμεύσεις τους για δίκαιο μερίδιο πέρυσι. Είναι ο Καναδάς, η Γερμανία, το Κουβέιτ, η Νορβηγία, η Σαουδική Αραβία και η Σουηδία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλυψαν το 64% των αιτήσεών τους, ενώ η Κίνα το 3%. Η έλλειψη χρηματοδότησης οδήγησε σε έλλειμμα 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό του ACT-Accelerator πέρυσι. Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Sore δήλωσε ότι ένας “πλήρως χρηματοδοτούμενος ACT-Accelerator είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον όλων των χωρών. Αυτό που μάθαμε από αυτή την πανδημία είναι ότι δεν μπορεί να καταπολεμηθεί από χώρες που εργάζονται μόνες τους. Απαιτείται μια ευρεία συλλογική προσπάθεια”. Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphose πρόσθεσε: “Όσο περισσότερο επιμένει η άνιση πρόσβαση στα εμβόλια, τις δοκιμές και τις θεραπείες για την COVID-19, τόσο περισσότερο θα συνεχιστεί η πανδημία”.

Πηγή: healthweb.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.