Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Νόσος Pompe: Σημαντική βελτίωση δείχνει ερευνητική θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης

Blog

Νόσος Pompe: Σημαντική βελτίωση δείχνει ερευνητική θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης

Νόσος Pompe: Σημαντική βελτίωση δείχνει ερευνητική θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης

Η avalglucosidase alfa, η ερευνητική θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης (ERT) της Sanofi, κατέδειξε κλινικώς σημαντική βελτίωση σε κρίσιμες εκδηλώσεις (αναπνευστική δυσλειτουργία και μειωμένη κινητικότητα) της νόσου Pompe όψιμης έναρξης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 3 που παρουσιάστηκε σε επιστημονική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Sanofi.

Η avalglucosidase alfa πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο καταδεικνύοντας μη-κατωτερότητα όσον αφορά στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας σε σύγκριση με την alglucosidase alfa (καθιερωμένη θεραπεία) σε ασθενείς με νόσο Pompe όψιμης έναρξης.
Αυτά τα δεδομένα θα αποτελέσουν τη βάση για την κατάθεση εγκριτικών φακέλων σε ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ απέδωσε τον χαρακτηρισμό Καινοτόμου Θεραπείας [Breakthrough Therapy] και Ταχείας Αξιολόγησης [Fast Track] στην avalglucosidase alfa για τη θεραπεία ασθενών με νόσο Pompe.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης (τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή, συγκριτική μελέτη Φάσης 3 COMET, στην οποία συμμετείχαν 100 μη προηγούμενα θεραπευόμενοι παιδιατρικοί και ενήλικες ασθενείς με νόσο Pompe όψιμης έναρξης από 56 κέντρα, σε 20 χώρες) αξιολόγησε τη μεταβολή της λειτουργίας των αναπνευστικών μυών με βάση  την ποσοστιαία προβλεπόμενη βιαίως εκπνεόμενη ζωτική χωρητικότητα (FVC) σε όρθια θέση.

Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με avalglucosidase alfa εμφάνισαν μεγαλύτερη βελτίωση 2,4 μονάδων στην ποσοστιαία προβλεπόμενη FVC σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν την καθιερωμένη θεραπεία (95% CI, -0,13 / 4,99), μια αριθμητική βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας που υπερέβη την παράμετρο της μη-κατωτερότητας που περιλαμβανόταν στον σχεδιασμό της μελέτης (p=0,0074) 

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο αξιολογήθηκε και ως προς την ανωτερότητα. Δεν επετεύχθη στατιστικά σημαντική της ανωτερότητα για το σκέλος θεραπείας με avalglucosidase alfa (p=0,0626). Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ιεράρχηση του πρωτοκόλλου της μελέτης, δεν διενεργήθηκε τυπικός στατιστικός έλεγχος για όλα τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία.

Ένα κύριο δευτερεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης αξιολογούσε την κινητικότητα με βάση την 6-λεπτη δοκιμασία βάδισης (6MWT). Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με avalglucosidase alfa διένυσαν μεγαλύτερη απόσταση κατά 30 μέτρα (95% CI, 1,33 / 58,69) σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν την καθιερωμένη θεραπεία. Άλλα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία αξιολόγησαν την ισχύ των αναπνευστικών μυών,  την κινητική λειτουργία και την ποιότητα ζωής.

Η νόσος Pompe

Προκαλείται από μία γενετική ανεπάρκεια ή δυσλειτουργία του λυσοσωμικού ενζύμου της όξινης άλφα-γλυκοσιδάσης (GAA), που οδηγεί στη συσσώρευση γλυκογόνου στους μυς, συμπεριλαμβανομένων των εγγύς μυών και του διαφράγματος και τελικά προξενεί προοδευτική και μη αναστρέψιμη μυϊκή βλάβη. Αυτή η σπάνια νόσος υπολογίζεται ότι επηρεάζει 50.000 ανθρώπους παγκοσμίως και είναι δυνατό να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία, από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την ύστερη ενήλικη ζωή. Η νόσος Pompe συνήθως ταξινομείται ως νόσος Pompe όψιμης έναρξης (LOPD) ή βρεφική νόσος Pompe (IOPD). 

Η θεραπεία avalglucosidase alfa

Στόχος της θεραπείας ενζυμικής υποκατάστασης στη νόσο Pompe είναι να μεταφέρει το ένζυμο στα λυσοσώματα των μυϊκών κυττάρων, ώστε να υποκαταστήσει την έλλειψη ή την ανεπάρκεια της όξινης άλφα-γλυκοσιδάσης (GAA) που απαιτείται για την αποτροπή συσσώρευσης γλυκογόνου στους μύες. Η avalglucosidase alfa αποτελεί μια ερευνητική θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης για τη νόσο Pompe που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει τη μεταφορά του ενζύμου στα κύτταρα των μυών, κατά κύριο λόγο των σκελετικών μυών. Με σχεδόν 15πλάσια αύξηση της ποσότητας της 6-φωσφορικής μαννόζης σε σύγκριση με την καθιερωμένη θεραπεία με alglucosidase alfa, η avalglucosidase alfa στοχεύει να συμβάλει στη βελτίωση της πρόσληψης κυτταρικού ενζύμου  και στην ενίσχυση της κάθαρσης του γλυκογόνου σε στοχευμένους ιστούς.

Η avalglucosidase alfa δεν έχει εγκριθεί από τον Aμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ή οποιαδήποτε άλλη ρυθμιστική αρχή για τις υπό έρευνα χρήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης της avalglucosidase alfa, επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://www.clinicaltrials.gov.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης