Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Καλά νέα για ασθενείς με αιμορροφιλία Α και Β

Blog

Καλά νέα για ασθενείς με αιμορροφιλία Α και Β

Καλά νέα για ασθενείς με αιμορροφιλία Α και Β

Θετικά μακροχρόνια πορίσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για το fitusiran, κατέδειξε ενδιάμεση ανάλυση της μελέτης επέκτασης Φάσης 2 σε άτομα με αιμορροφιλία Α και Β, με ή χωρίς αναστολείς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Sanofi στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αιμορροφιλίας (World Federation of Hemophilia).

Πρόκειται για μία υπό ανάπτυξη νέα RNAi θεραπεία, η οποία πιθανότατα να μετασχηματίσει τη θεραπευτική αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας με μία μηνιαία υποδόρια χορήγηση σε άτομα με αιμορροφιλία Α και Β, με ή χωρίς αναστολείς.

Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε βάθος χρόνου, η εν λόγω προφυλακτική θεραπεία διασφαλίζει μία σταθερή μείωση του ετήσιου ποσοστού αιμορραγίας στους συγκεκριμένους ασθενείς.

Από τα μακροχρόνια ενδιάμεσα αποτελέσματα της ανοικτής μελέτης επέκτασης Φάσης 2 προκύπτει η «δυνατότητα του fitusiran να αποκαθιστά την αιμοστατική ισορροπία και να μειώνει το ετήσιο ποσοστό αιμορραγίας (ABR) σε χρονικό διάστημα έως και 57 μηνών».

Στόχος είναι η προσφορά στους ασθενείς μιας σταθερής προστασίας από αιμορραγίες με μόλις μία μηνιαία υποδόρια χορήγηση, σύμφωνα με τον Global Head of Development της Sanofi, Dietmar Berger.

«Συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε το χαρτοφυλάκιό μας με θεραπείες με παράγοντα και χωρίς παράγοντα, οι οποίες θα είναι σε θέση να παρέχουν στα άτομα με αιμορροφιλία ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών επιλογών που να ταιριάζουν στις εξατομικευμένες ανάγκες τους»  επεσήμανε   ο κ. Berger. Πλέον διερευνάται το κλινικό προφίλ του fitusiran στο πλαίσιο του προγράμματος Φάσης 3 ATLAS, με αναμενόμενα αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο ίδιος.

Ανοικτή μελέτη επέκτασης Φάσης 2

Στη συγκεκριμένη μελέτη τέθηκε στο «μικροσκόπιο» η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του fitusiran σε ασθενείς, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενη μελέτη του fitusiran. Ειδικότερα, περιελάβανε 34 συμμετέχοντες ασθενείς, οι οποίοι λάμβαναν μηνιαίες σταθερές δόσεις 50 mg ή  80 mg fitusiran και παρακολουθούνταν για χρονικό διάστημα έως και 4,7 ετών, με διάμεση έκθεση 2,6 ετών.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα ήταν τα εξής, σύμφωνα με την Sanofi:

  • Η άπαξ μηνιαίως υποδόρια χορήγηση του fitusiran σε ασθενείς με αιμορροφιλία Α και Β, με ή χωρίς αναστολείς, κατέδειξε σταθερή μείωση της αντιθρομβίνης (μείωση κατά περίπου 75% από την έναρξη), γεγονός που οδήγησε σε διάμεσες ανώτατες τιμές θρομβίνης που παρέμειναν στο κατώτερο άκρο του εύρους τιμών που παρατηρήθηκε σε υγιείς εθελοντές.
  • Χαμηλό συνολικό διάμεσο ετήσιο ποσοστό αιμορραγίας (ABR) με τιμή 0,84. Η μέση τιμή ABR στην υποομάδα χωρίς αναστολείς ήταν 1,01, σε σύγκριση με μέση τιμή ABR προ μελέτης 2 σε ασθενείς που έλαβαν προηγουμένως προφυλακτική θεραπεία, και 12,0 σε ασθενείς που έλαβαν προηγουμένως θεραπεία κατ’ επίκληση. Στην υποομάδα αναστολέων, η μέση τιμή ABRs ήταν 0,44, σε σύγκριση με μέση τιμή ABRs προ μελέτης 42,0.
  • Χαμηλή συνολική τιμή αυθόρμητων αιμορραγιών (με συνολική μέση τιμή 0,38). Η μέση τιμή αυθόρμητων ABRsανά υποομάδα ήταν 0,33 (χωρίς αναστολείς) και 0,39 (με αναστολείς).
  • Δεν ανιχνεύθηκε σχηματισμός αντισωμάτων έναντι του φαρμάκου.

Συνεπώς, κατά την αποκοπή των δεδομένων στις 10 Μαρτίου 2020, η θεραπεία με fitusiran κρίθηκε γενικώς καλά ανεκτή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Περιλάμβαναν ένα συμβάν κολπικής θρόμβωσης και ένα συμβάν αυξημένων τιμών ηπατικών τρανσαμινασών.  Επίσης, καταγράφηκε ένας θάνατος στο πλαίσιο της μελέτης το 2017, λόγω θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου, η οποία είχε αρχικά διαγνωστεί ως υπαραχνοειδής αιμορραγία. Στη συνέχεια αναθεωρήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες  διαχείρισης αιμορραγίας τον Δεκέμβριο του 2017.

 Ανεπιθύμητες  ενέργειες ήταν (≥5 ασθενείς) :

  • αύξηση των τιμών της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (29%),
  • πονοκέφαλο (27%),
  • ερύθημα στο σημείο έγχυσης (21%),
  • ρινοφαρυγγίτιδα (21%),
  • λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (18%),
  • διάρροια (18%),
  • αρθραλγία (18%),
  • πόνο στην πλάτη (18%) και
  • αύξηση των τιμών των τρανσαμινασών (15%).
Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης