Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Ήπαρ καρδιά: 1 στους 4 ενήλικες έχει ηπατική διαταραχή που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου

Blog

Ήπαρ καρδιά: 1 στους 4 ενήλικες έχει ηπατική διαταραχή που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ήπαρ καρδιά: Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι μια κοινή πάθηση που συχνά αποκρύπτεται ή παραλείπεται στη συνήθη ιατρική περίθαλψη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε για την πάθηση και να την αντιμετωπίζετε έγκαιρα, επειδή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χρόνια ηπατική βλάβη και καρδιαγγειακή νόσο.

Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως έχει μια πάθηση του ήπατος που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο,  σύμφωνα με μια νέα επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology της Ένωσης. Η πάθηση, που ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), εμφανίζεται όταν ασυνήθιστα αυξημένες ποσότητες λίπους εναποτίθενται στο ήπαρ, μερικές φορές με αποτέλεσμα φλεγμονή και ουλές. Ο επιπολασμός της NAFLD είναι μια εκτίμηση, δεδομένων των προκλήσεων στη διάγνωση της πάθησης, οι οποίες αναφέρονται λεπτομερώς στη δήλωση. Μια επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι μια ανάλυση εμπειρογνωμόνων της τρέχουσας έρευνας και μπορεί να δώσει πληροφορίες για μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές.

Επαγγελματικές οργανώσεις που ειδικεύονται στη γαστρεντερολογία έχουν δημοσιεύσει στο παρελθόν δηλώσεις για την πάθηση, ωστόσο, εστιάζουν στην τοξικότητα του ήπατος (συμπεριλαμβανομένων των ουλών, της κίρρωσης και του καρκίνου του ήπατος) παρά στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτή είναι η πρώτη δήλωση του Συλλόγου για το NAFLD. “Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι μια κοινή πάθηση που συχνά αποκρύπτεται ή παραλείπεται στη συνήθη ιατρική περίθαλψη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε για την πάθηση και να την αντιμετωπίζετε έγκαιρα, επειδή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χρόνια ηπατική βλάβη και καρδιαγγειακή νόσο.” είπε ο P. Barton Duell, M.D., FAHA, πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης δηλώσεων και καθηγητής ιατρικής στο Knight Cardiovascular Institute and Division of Endocrinology, Diabetes and Clinical Nutrition στο Oregon Health & Science University.

Υπάρχουν δύο τύποι NAFLD:

  • Ο ένας όταν υπάρχει μόνο λίπος στο ήπαρ (που ονομάζεται μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ)
  • και ο άλλος όταν υπάρχουν επίσης φλεγμονές και ουλές (που ονομάζεται μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή NASH).

Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει παρόμοιες εναποθέσεις λίπους και ηπατική δυσλειτουργία, επομένως ο όρος NAFLD χρησιμοποιείται για τη διαφοροποίηση μεταξύ της νόσου που προκαλείται από υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ και της νόσου χωρίς αλκοόλ ως υποκείμενη αιτία. Η NAFLD μπορεί να μείνει αδιάγνωστη για χρόνια, επομένως, η δήλωση τονίζει την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και παρακολούθηση για τη NAFLD, πρόσβαση σε βελτιωμένα εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου και θεραπεία και υπογραμμίζει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία της διαταραχής.

Η NAFLD αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα με NAFLD. Οι ασθένειες μοιράζονται πολλούς από τους ίδιους παράγοντες κινδύνου, όπως:

  • μεταβολικό σύνδρομο (υψηλά επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα, αυξημένο κοιλιακό λίπος και υψηλή αρτηριακή πίεση)
  • διαβήτης τύπου 2
  • μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη (προδιαβήτης)
  • και παχυσαρκία

Ωστόσο, τα άτομα με NAFLD διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από τα άτομα που έχουν τους ίδιους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου χωρίς ηπατική πάθηση. Μπορεί μερικές φορές να προληφθεί με τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, την τακτική άσκηση, την κατανάλωση μιας δίαιτας υγιεινής για την καρδιά και τη διαχείριση καταστάσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα αυξημένα τριγλυκερίδια (ένας τύπος λίπους) στο αίμα. Οι γενετικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στο εάν ένα άτομο θα αναπτύξει NAFLD και εάν αυτό οδηγεί σε NASH, κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

Η NAFLD μπορεί να παραμείνει χωρίς διάγνωση για χρόνια

Τα περισσότερα άτομα με NAFLD δεν έχουν διαγνωστεί, δημιουργώντας ένα εμπόδιο στη βέλτιστη ιατρική διαχείριση, σύμφωνα με τη δήλωση. Τα αρχικά στάδια της NAFLD γενικά δεν έχουν συμπτώματα και οι άνθρωποι αισθάνονται καλά και οι συνήθεις εξετάσεις αίματος μπορεί να μην δείχνουν ηπατικές ανωμαλίες. Συχνά, τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα στο αίμα, ένα πιθανό σημάδι της NAFLD, μπορεί να αποδοθούν εσφαλμένα σε μια παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής ή στην πρόσφατη κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, η απουσία αυξημένων επιπέδων ηπατικών ενζύμων δεν αποκλείει NAFLD ή NASH.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ένα εξειδικευμένο υπερηχογράφημα που μετρά την ελαστικότητα του ήπατος, το λίπος και τη δυσκαμψία (αποτέλεσμα ουλών) στο ήπαρ μπορεί να ανιχνεύσει NAFLD. Αυτός ο τύπος σάρωσης ήπατος είναι ένας μη επεμβατικός τρόπος για να βοηθήσει στη διάγνωση και την παρακολούθηση της θεραπείας σε NAFLD και NASH, ωστόσο δεν χρησιμοποιείται ελάχιστα. Η βιοψία ήπατος είναι η οριστική εξέταση για τη διάγνωση πιο προχωρημένων σταδίων NAFLD, ωστόσο, είναι επεμβατική και δαπανηρή.

Πηγή: healthweb.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.