Blog

Αρχική » Blog » Εκστρατείες Ενημέρωσης Κοινού » Χάρτα Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής»: Συμμαχία Πολιτείας και πολιτών σε δράσεις κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Blog

Χάρτα Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής»: Συμμαχία Πολιτείας και πολιτών σε δράσεις κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Η κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής», που υλοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με την υποστήριξη της Johnson Johnson,  προσκαλεί θεσμούς, φορείς και οργανισμούς υγείας αλλά και όλους τους πολίτες να γίνουν μέλη μιας κοινωνικής συμμαχίας για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, συνυπογράφοντας την Χάρτα Κοινωνικής Πρωτοβουλίας.

Η υπογραφή της Χάρτας Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής» είναι μία συμβολική πράξη που δηλώνει την έναρξη αυτής της συμμαχίας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα έγγραφο ηθικής δέσμευσης όλων των μερών, για τη συμβολή τους στη δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα, παροτρύνοντας την προληπτική εξέταση και ενθαρρύνοντας τη διακοπή του καπνίσματος.

Βασικός στόχος η ένταξη της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης στο εθνικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του πνεύμονα είναι ο έλεγχος που γίνεται πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων και έχει σαν στόχο τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικά στάδια όπου υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ μεγαλύτερα. Ο καρκίνος του πνεύμονα προϋπάρχει πριν δώσει συμπτώματα και όταν αυτά παρουσιάζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει επεκταθεί.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, η οποία έχει αποδειχθεί ως το μόνο χρήσιμο εργαλείο για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Σκοπός της εξέτασης είναι η ανεύρεση μικρών περιφερικών πνευμονικών σκιάσεων σε πρώιμο στάδιο, με στόχο την έγκαιρη και ριζική αντιμετώπιση σε περίπτωση διάγνωσης καρκίνου του πνεύμονα. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ένταξη της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης στο εθνικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου –κάτι που μπορεί και πρέπει να αποφασιστεί από το υπουργείο Υγείας– και να συνταγογραφείται ως προληπτική εξέταση στην ομάδα υψηλού κινδύνου (55-75 ετών πρώην και νυν καπνιστές), εξηγούν τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Ελευθέριος Ζέρβας (Γεν. Γραμ.), Γεωργία Χαρδαβέλλα και Ιωάννης Γκιόζος, υπεύθυνοι Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της ΕΠΕ.

«Στο υπουργείο Υγείας, στηρίζουμε κάθε δράση πρόληψης και έχουμε υιοθετήσει ένα εθνικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου και διασφάλισης πλαισίου υγιούς διαβίωσης», δήλωσε η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για τη στήριξη που δίνουν ως συνοδοιπόροι σε αυτό το εθνικό πρόγραμμα, η Χάρτα της κοινωνικής πρωτοβουλίας και η «Ανάσα Ζωής», ενθαρρύνοντας τη διακοπή του καπνίσματος και τις προληπτικές εξετάσεις των πνευμόνων γενικά και του καρκίνου του πνεύμονα ειδικότερα. «Εύχομαι και άλλοι φορείς να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που μας αφορά όλους», είπε καταλήγοντας η κα Γκάγκα.

«Φέτος, η «Ανάσα Ζωής» γίνεται μια κοινωνική συμμαχία που προσκαλεί Πολιτεία και πολίτες να δράσουν μαζί για έναν κοινό σκοπό: μια κοινωνία απαλλαγμένη από καρκίνο του πνεύμονα. Η Χάρτα της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας δίνει μία προστιθέμενη αξία σε αυτό το σημαντικό έργο, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργή εμπλοκή θεσμικών φορέων και πολιτών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Στέλιος Λουκίδης.
Μάλιστα, θέλοντας να εξηγήσει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας στον προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο, επεσήμανε τις περιπτώσεις που, ενώ γίνεται έλεγχος με αξονική στο πλαίσιο αντιμετώπισης του συνδρόμου post covid, διαπιστώνονται ευρήματα πρώιμου καρκίνου του πνεύμονα, σώζοντας έτσι ζωές με την έγκαιρη έναρξη θεραπείας.

Η «Ανάσα Ζωής», από το 2020, εστιάζει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για την υγεία του πνεύμονα και την αξία του προληπτικού ελέγχου, καθώς επίσης και στην ένταση των προσπαθειών για τη διακοπή του καπνίσματος. Στόχος είναι η καλλιέργεια μίας κουλτούρας πρόληψης για την υγεία του πνεύμονα, ώστε να γίνει η Ελλάδα, η χώρα με τους λιγότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη. Η υπογραφή της Χάρτας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε μια προσπάθεια θεσμικής υπευθυνότητας που αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και ενίσχυσης ενός εποικοδομητικού διαλόγου με θεσμούς και κοινωνικούς φορείς. 

Ο κ. Γρηγόρης Καρέλος, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Βαλκάνιων και Ισραήλ, Johnson & Johnson Καταναλωτικά Προϊόντα, τόνισε: «Υπερήφανα στηρίζουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης και υπευθυνότητας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες μας να προχωρήσουν στη διακοπή του καπνίσματος με τα κατάλληλα βοηθήματα διακοπής, όπως προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης τα οποία πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες οριστικής διακοπής από την πρώτη κιόλας βδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε τη δημόσια υγεία, η οποία αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Johnson & Johnson».

Ο κ. Θοδωρής Λιακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Johnson and Johnson Medical Devices, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε ενεργά μία πρωτοβουλία, η οποία ενημερώνει αποτελεσματικά και αξιόπιστα το ευρύ κοινό για σοβαρές νόσους όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και είναι βέβαιο ότι θα είμαστε αρωγοί σε όλη αυτή τη σημαντική διαδρομή».

Την Κοινωνική Πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» στηρίζουν παράλληλα και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όπως το τηλεοπτικό σποτ της κοινωνικής πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.