Blog
Blog
Το παγκόσμιο ποσοστό διαβήτη έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια [μελέτη]
Περίπου 800 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως έχουν διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου η πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Το ποσοστό των ενηλίκων που πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet την Πέμπτη.
Το 1990, περίπου το 7% των ενηλίκων παγκοσμίως έπασχαν από την ενδοκρινική νόσο που έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να μην παράγει αρκετή ινσουλίνη για να εξισορροπήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός αυτός είχε εκτιναχθεί κατά 14% μέχρι το 2022.
Αυτό σημαίνει ότι 200 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν διαβητικοί το 1990, σε σύγκριση με τα 800 εκατομμύρια σήμερα. Αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν τόσο τον διαβήτη τύπου 1, ο οποίος συνήθως ξεκινά στην παιδική ηλικία, όσο και τον τύπο 2, ο οποίος εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή και οφείλεται στην παχυσαρκία και την κακή διατροφή.
Διεύρυνση του χάσματος κινδύνου, αντιμετώπισης μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών
Η έκθεση έδειξε ότι ενώ ο διαβήτης έχει μειωθεί σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Δανία, αυξάνεται σταθερά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Το φορτίο του διαβήτη και του διαβήτη χωρίς θεραπεία βαρύνει όλο και περισσότερο τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», γράφουν οι συγγραφείς.
Παραθέτοντας το συγκεκριμένο παράδειγμα του Πακιστάν, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 1990, περίπου το ένα δέκατο των γυναικών στη χώρα είχαν διαβήτη. Σήμερα, είναι περίπου το ένα τρίτο.
Το χάσμα θεραπείας διευρύνεται επίσης, ανέφερε η έκθεση. Περίπου τρεις στους πέντε ενήλικες με διαβήτη, δηλαδή περίπου 445 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν λάμβαναν θεραπεία για τη νόσο το 2022. Περίπου το ένα τρίτο αυτής της ομάδας προερχόταν μόνο από την Ινδία. Στην υποσαχάρια Αφρική, μόνο το 5 έως 10% περίπου των ενηλίκων με διαβήτη είχε λάβει κάποια θεραπεία.
Οι επιπλοκές από τον μη θεραπευμένο διαβήτη περιλαμβάνουν «ακρωτηριασμό, καρδιακή νόσο, νεφρική βλάβη ή απώλεια όρασης, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόωρο θάνατο», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Majid Ezzati από το Imperial College του Λονδίνου.
Μεταξύ 2021 και 2045, οι παγκόσμιες δαπάνες για τη θεραπεία του διαβήτη αναμένεται να αυξηθούν από 966 δισεκατομμύρια δολάρια σε κάτι περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Κόστος υγειονομικής περίθαλψης για τον διαβήτη
Μεταξύ όλων των χωρών παγκοσμίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν μερικές από τις υψηλότερες ιατρικές δαπάνες για τον διαβήτη. Σε σύγκριση μεταξύ τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δαπάνες δύο φορές υψηλότερες από την Κίνα το 2021. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης η χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες ανά ασθενή. Ωστόσο, η Ελβετία έχει τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης ανά διαβητικό ασθενή από το 2021.
Πηγές:
Lancet