Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Τι θα γίνει εάν επικρατήσει το Ινδικό Στέλεχος εξηγεί ο Ηλίας Μόσιαλος

Blog

Τι θα γίνει εάν επικρατήσει το Ινδικό Στέλεχος εξηγεί ο Ηλίας Μόσιαλος

Το σενάριο επικράτησης  της νέας ινδικής παραλλαγής του κορoνοϊού τις επόμενες εβδομάδες στη Μεγάλη Βρετανία, ανέπτυξε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας τις επιπτώσεις στην επίτευξη της ανοσίας της κοινότητας με δεδομένο ότι   πρόκειται για στέλεχος κατά 50% πιο μολυσματικό από το κυκλοφορούν βρετανικό (Kent).

Σχολιάζοντας στην προσωπική του σελίδα στα social media o καθηγητής έχει αναρτήσει σχεδιάγραμμα στο οποίο «φαίνεται πως επηρεάζεται ποσοστιαία η ανοσία της κοινότητας ανάλογα με τη μεταδοτικότητα του ιού που κυκλοφορεί».

Αρνητικό είναι το σενάριο επικράτησης του συγκεκριμένου στελέχους, σύμφωνα με τον καθηγητή, αφού «θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι, και (συνυπολογίζοντας αυτούς που έχουν ανοσία λόγω πρότερης λοίμωξης από τον ιό) το ποσοστό που θα χρειαστεί αντιστοιχεί στο 83.3% του πληθυσμού (10/12)».  Σε άλλη περίπτωση το αναγκαίο ποσοστό για να διασφαλιστεί η ανοσία της κοινότητας θα είναι 75%.

Όπως εξηγεί ο κ. Μόσιαλος στην περίπτωση της Αγγλίας ο στόχος του 83% θα είναι επιτεύξιμος γιατί ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου το 1/3) όσων δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν αντισώματα, πιθανότατα αυτό να  ισχύει επομένως και για τα παιδιά. Σε αυτό συμβάλει το γεγονός πως στις ηλικίες άνω των 70 ετών το ποσοστό των εμβολιασθέντων υπερβαίνει το 90%.

Αντιθέτως με το παράδειγμα της Βρετανίας, στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, στις οποίες δεν υπήρξε τόσο μεγάλη έκθεση στον κορωνοϊό όσο στη Βρετανία, δεν μπορεί να διασφαλιστεί  ένα ποσοστό της τάξης του 80-85%, εφόσον «δεν έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 80% τουλάχιστον των ενηλίκων, παίρνοντας υπόψη ότι τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά» διασαφηνίζει ο κ.. Μόσιαλος. «Στο % αυτό θα προστεθεί και το % όσων έχουν ανοσία λόγω πρότερης λοίμωξης από τον ιό, που μάλλον δεν υπερβαίνει το 10%» προσθέτει ο καθηγητής.

Κατόπιν αυτών το υπολογισμών ο καθηγητής συνιστά  προσοχή έως ότου εξασφαλίσουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα. Δυσκολία κατά τα λεγόμενα του κ. Μόσιαλου «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν αναπτύξουν ανοσία μετά τον εμβολιασμό και τα παιδιά». Κρίνοντας από την περίπτωση του Ισραήλ, o μαζικός εμβολιασμός των ενηλίκων προστατεύει και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, γιατί εκεί έχουν πετύχει σημαντική ανοσία στην κοινότητα.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης