Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Θεόδωρος Τρύφων: «Το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα φάρμακα για τον κορονοϊό στη φαρέτρα μας»

Blog

Θεόδωρος Τρύφων: «Το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα φάρμακα για τον κορονοϊό στη φαρέτρα μας»

Θεόδωρος Τρύφων: «Το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα φάρμακα για τον κορονοϊό στη φαρέτρα μας»

Για την πορεία των επιστημονικών ερευνών για φάρμακα και εμβόλια στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΦ (Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας), Θεόδωρος Τρύφων.

«Ευτυχώς για πάρα πολλούς ασφαλισμένους και ασθενείς, η ελληνική παραγωγή φαρμάκων, τα 29 εργοστάσια που υπάρχουν στη χώρα, ήταν και είναι ανοιχτά. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό διότι μπορούμε και έχουμε συνεχίσει μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση παγκοσμίως με ελλείψεις και συνεχίζουμε και καλύπτουμε το ΕΣΥ και τον Έλληνα ασφαλισμένο και ασθενή», σημείωσε.

Επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά

«Κατά 95% υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά, πάνω από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι παίρνουν φάρμακα στη χώρα. Αν δεν ίσχυε αυτό, θα έπρεπε το φάρμακο αυτό να εισαχθεί, σε μια περίοδο με παγκόσμιες ελλείψεις.

Είναι κάποια σκευάσματα τα οποία δεν σχετιζονται με τον κορονοιό ούτε με συγγενείς παθήσεις, είναι ειδικά σκευάσματα που έχουν χαμηλή τιμή στην Ελλάδα και υψηλότερη στις χώρες της ΕΕ, εξάγονται και για αυτό έχουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά. Οι ελλείψεις είναι πολύ λίγες σε σχέση με άλλες χώρες και αυτό είναι το πολύ παρήγορο μήνυμα των ημερών», δήλωσε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι επιστημονικές έρευνες για φάρμακα για εμβόλια

Όπως ανέφερε, «Αυτήν την στιγμή, το εμβόλιο είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να δοκιμαστεί και να πάει σε φάση κλινικών μελετών. Ως προς τα φάρμακα υπάρχει ένα θετικό στοιχείο, υπάρχει ένας τεράστιος συνασπισμός ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και φαρμακοβιομηχανιών όπου δοκιμάζουν πάρα πολλές παλιές δοκιμασμένες ουσίες με στόχο να τις επαναστοχεύσουν για τον συγκεκριμένο ιό.

Αυτά είναι τα αντιικά φάρμακα, είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνταν παλιά για την αντιμετώπιση της ελονοσίας ή του έμπολα, με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Καθότι είναι παλιά φάρμακα και έχει δοκιμαστεί η ασφάλεια τους προχωρούν γρήγορα οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους».

Και πρόσθεσε ότι «Είναι νωρίς για συμπεράσματα για την κολχικίνη. Αυτήν την στιγμή κανένα φάρμακο δεν μπορεί μόνο του να πει ότι είναι η απάντηση για τον ιό. Φάρμακα όπως η κολχικίνη φαίνεται ότι έχει κάποια θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της φλεγμονής που παρατηρείται σε σχέση με τον ιό».

«Όπως και το εμβόλιο δεν μπορεί να πει κανείς αν θα είναι έτοιμο σε 14 ή 24 μήνες, αλλά για το φάρμακο μπορούμε να πούμε με μεγάλο βαθμό πιθανοτήτων το εξής, ότι σε 3 με 4 μήνες από τώρα, στα θεραπευτικά πρωτόκολλα των γιατρών θα υπάρχουν πολύ περισσότερες θεραπευτικές επιλογές από τώρα.

Απ’ ότι λένε οι ερευνητές και από τις κλινικές μελέτες που δημοσιεύονται πιστεύουμε ότι το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα φάρμακα τα οποία ένας ασθενής που μπάινει στο νοσοκομείο θα μπορέι να τα χρησιμοποιήσει και να αντιμετωπίσει την φλεγμονή.

Ή ένας ασθενής που διασωληνώνεται να μπορέσει πιο εύκολα να βγει από αυτήν την κατάσταση. Άρα ναι, θα έχουμε περισσότερα φάρμακα στη φαρέτρα μας», ανέφερε ο κ. Τρύφων.

Πόσο ανάγκη έχουμε τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες

«Αυτήν την στιγμή το 75% των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα μπορούν δυνητικά να παραχθούν από ελληνικές βιομηχανίες. Το 25% όμως είναι φάρμακα μοναδικά, απαραίτητα, νέες θεραπείες για ειδικές παθήσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νέα ογκολογικά φάρμακα, τα οποία δεν μπορεί να έχει η χώρα μας.

Αυτήν την στιγμή το να έχει κανείς 29 παραγωγικές μονάδες με Έλληνες ερευνητές και εργαζόμενους και να μπορεί δυνητικά να καλύψει το 75% της αγοράς είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό που πρέπει την επόμενη μέρα να το εκμεταλλευτούμε», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Πηγή: healthview.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης