Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Blog

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μία σπάνια πάθηση, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια. Η πάθηση εκτιμάται ότι προσβάλλει περίπου 15-60 άτομα ανά εκατ. πληθυσμού. Δηλαδή, στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 350-550 ασθενείς.

Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση.

Είναι μια πολύ σοβαρή προοδευτική νόσος, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο πλέον, υπάρχουν θεραπευτικές αγωγές που μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα με την πάθηση αυτή και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Δύσκολη διάγνωση

Η πρώιμη διάγνωση είναι σημαντική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με καλύτερη εξέλιξη της υγείας των ασθενών. Ωστόσο, η διάγνωση είναι δύσκολη. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι τα πρώιμα συμπτώματα (δύσπνοια, ζάλη και κόπωση) είναι μη ειδικά και μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με πολλές άλλες, πιο συχνές καταστάσεις, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή η άπνοια ύπνου.

Δεν υπάρχει μία μεμονωμένη εξέταση για τη διάγνωση της πάθησης. Λόγω της πολυπλοκότητάς της, η ΠΑΥ συνήθως διαγιγνώσκεται σε ειδικά κέντρα και η διαδικασία περιλαμβάνει σειρά εξετάσεων για αποκλεισμό άλλων πιθανών καταστάσεων και για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Η ΠΑΥ περιλαμβάνει τρεις κυρίως μορφές:

  1. Την ιδιοπαθή, για την οποία δεν υπάρχει κάποια αναγνωρίσιμη αιτία και ευθύνεται για το 40% περίπου των περιπτώσεων. Είναι δυο φορές πιο συχνή στις γυναίκες, με μέση ηλικία διάγνωσης περί τα 36 έτη.
  2. Την οικογενή μορφή που ευθύνεται για το 6% των περιπτώσεων.
  3. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις σχετίζονται με νοσήματα, όπως λοίμωξη από HIV (AIDS), νοσήματα συνδετικού ιστού, Χρόνια Αιμολυτική Αναιμία, Πυλαία Υπέρταση κ.ά.

Το σημαντικό είναι ότι ανεξάρτητα από τον τύπο, που έχει ένας ασθενής, οι θεραπευτικές επιλογές παραμένουν οι ίδιες. Αν και δεν υπάρχει ακόμη οριστική θεραπεία, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.

Νέα έρευνα σε 5 χώρες

Πρόσφατη έρευνα σε 455 ασθενείς και τους φροντιστές τους σε 5 ευρωπαϊκές χώρες κατέδειξε ότι η ΠΑΥ έχει σημαντικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις:

  • Πάνω από τους μισούς ασθενείς ανέφεραν ότι δυσκολεύονται να βαδίσουν μια μικρή απόσταση και το 83% των ασθενών να ανεβούν σκάλες.
  • Το 85% των ασθενών είπαν ότι η εργασία τους έχει επηρεαστεί από την κατάστασή τους και σχεδόν τα 3/4 των ασθενών δήλωσαν ότι είχαν δυσκολία να πραγματοποιήσουν εξωτερικές εργασίες, όπως ψώνια από το σούπερ-μάρκετ.
  • Πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών ήθελαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συναισθηματικές επιπτώσεις της ΠΑΥ, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.
  • Ένας στους τρεις φροντιστές δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει τη δουλειά του ή να αλλάξει δουλειά για να φροντίσει τον ασθενή με ΠΑΥ.
  • Πάνω από το μισό χρόνο ενός φροντιστή κάθε μήνα δαπανάται στη φροντίδα του συγγενούς, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει στους φροντιστές συναισθήματα απομόνωσης

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι ασθενείς με ΠΑΥ συχνά βιώνουν ένα μεγάλο εύρος συναισθημάτων, πέρα από τις σωματικές δυσκολίες που δημιουργεί η ζωή με την ΠΑΥ. Οι σύλλογοι ασθενών μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή συναισθηματικής υποστήριξης για τους ασθενείς, καθώς παρέχουν συμβουλές και πληροφορίες για τη διαχείριση αυτών των συναισθημάτων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Actelion.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης