Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Θ. Πλεύρης: Αν χρειαστεί θα νοσηλεύονται και σε ιδιωτικές κλινικές ασθενείς με COVID-19

Blog

Θ. Πλεύρης: Αν χρειαστεί θα νοσηλεύονται και σε ιδιωτικές κλινικές ασθενείς με COVID-19

«Περιμένουμε νέο κύμα της πανδημίας μέσα στον χειμώνα. Αν χρειαστεί θα νοσηλεύονται και σε ιδιωτικές κλινικές ασθενείς με COVID-19». Αυτό δηλώνει υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο «να μπουν για πρώτη φορά στη μάχη της πανδημίας και ιδιωτικά νοσοκομεία εάν χρειαστεί, με νοσηλεία COVID-19 περιστατικών».

Ο ίδιος μιλά για νέο κύμα της πανδημίας μέσα στο χειμώνα, αλλά και για τη νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό.

Καμπάνια για τον εμβολιασμό

Η καμπάνια «θα έχει θετικά στοιχεία για τη ζωή που ξανά κερδίζουμε» αλλά και τη σκληρή πραγματικότητα κάποιου που μπαίνει στη ΜΕΘ.

«Η στιγμή που ξαφνικά σου λένε ότι διασωληνώνεσαι, ενώ πριν μια δυο ώρες αισθανόσουν ότι είσαι μια χαρά, δεν αξίζει σε κανέναν να τη ζήσει» λέει, αναφερόμενος και στη δική του περιπέτεια υγείας.

«Δεν θα κρυφτώ πίσω από τους επιστήμονες»

Στόχος μας είναι να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία. Βλέπετε όμως ότι «ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει να βγει η μάσκα από όλους τους χώρους, όπως γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει».

Επίσης, τονίζει ότι δεν είναι υπουργός που θα κρυφτεί πίσω από τους επιστήμονες. «Οι αποφάσεις στο τέλος της ημέρας έχουν την υπογραφή του υπουργού και της κυβέρνησης. Αν μας εισηγηθούν διαφορετικά πράγματα από τη φιλοσοφία που ακολουθούμε, προφανώς τότε θα τα συζητήσουμε», εξηγεί.

Αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Ο υπουργός Υγείας αναφέρει, επίσης, πως οι αλλαγές που σχεδιάζει στον ΕΟΠΥΥ θα ψηφιστούν εντός του έτους. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα είναι σε πλήρη λειτουργία το νέο μοντέλο του οργανισμού.

«Ο ασφαλισμένος δεν θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω χρήματα, αντιθέτως θα έχει πολύ περισσότερες ποιοτικές υπηρεσίες. Γινόμαστε πλέον ο ασφαλιστικός φορέας των ασφαλισμένων κι όχι των παρόχων. Η ενίσχυση του προϋπολογισμού ως προς τους ιδιώτες παρόχους θα παραμείνει στα ίδια νούμερα», επισημαίνει ο κ. Πλεύρης.

«Με sms για προληπτικές εξετάσεις σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές»

Όπως παραδέχεται, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έμεινε πίσω, λόγω πανδημίας. Αυτό ήταν κάτι που επισήμαναν οι θεσμοί σε συνάντησή τους, αλλά αποκαλύπτει ότι θα συνεχίσει το έργο στις ΤΟΜΥ.

«Θα ξεκινήσουμε πρόγραμμα πρόληψης του πληθυσμού για βασικά νοσήματα. Ο πολίτης θα δέχεται sms με υπενθύμιση για προληπτικές εξετάσεις», λέει. Με αυτό το sms θα δίνεται η δυνατότητα παραπομπής του σε δημόσια ή ιδιωτική δομή, προκειμένου να κάνει την αντίστοιχη εξέταση».

Φαρμακευτική πολιτική

Αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός Υγείας τονίζει πως μέχρι να έρθουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα ακριβά φάρμακα, «θα ζητάμε και φύλλα κατανάλωσης αντιστοίχων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή ένωση. Έτσι θα βλέπουμε ότι βρισκόμαστε πάνω κάτω στη ίδια κατανάλωση με χώρες υψηλού επιπέδου στη φαρμακευτική κάλυψη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι κόφτες για την υπερσυνταγογράφηση και τη δυνατότητα συνταγογράφησης ακριβότερων θεραπειών ενώ υπάρχουν εναλλακτικές φθηνότερες θεραπείες. Εμείς θέλουμε, οι ασθενείς να παίρνουν το καλύτερο δυνατό φάρμακο. Και οι ασθενείς που μπορούν να λάβουν ένα άλλο φάρμακο που έχει την ίδια θεραπευτική αξία, να λάβουν αυτό».

«Έχω μετανιώσει για θέσεις και απόψεις που έχω εκφράσει στο παρελθόν», επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Κάποιοι, που ενδεχομένως έχουν μια άποψη για εμένα στηριζόμενοι και σε δικές μου δηλώσεις, αλλά κυρίως σε ένα στερεότυπο του επωνύμου το οποίο φέρω, θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν. Όχι γιατί θα έχει αλλάξει κάτι, αλλά γιατί θα μου έχει δοθεί η δυνατότητα να υλοποιήσω τις πολιτικές, τις οποίες πιστεύω και που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο».

Πηγή: healthstories.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης