Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Novo Nordisk: Συνεργασία με CVS στην παχυσαρκία και στόχο το Wegovy

Blog

Novo Nordisk: Συνεργασία με CVS στην παχυσαρκία και στόχο το Wegovy

Σε συνεργασία με την CVS Health προχωρά η φαρμακευτική επιχείρηση Novo Nordisk με στόχο τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης και διατροφής για ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, λίγο πριν τη διάθεση του νέου σκευάσματος Wegovy.

Η Novo Nordisk ετοιμάζεται να «ταράξει τα νερά» παγκοσμίως στη συγκεκριμένη αγορά κατά της παχυσαρκίας, μετά την πρόσφατη έγκριση του φαρμάκου Wegovy από τον FDA για την απώλεια βάρους. Στην Ευρώπη, η έγκριση αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Το πρόγραμμα, που προσφέρεται τόσο εικονικά όσο και δια ζώσης, στηρίζεται στις υπηρεσίες εκπαίδευσης γύρω από τη διατροφή που προσφέρει το CVS, μέσω του HealthHUB. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει προσωπική εκτίμηση διατροφής, αξιολόγηση σώματος, συνεδρίες με διαιτολόγο, κουπόνια υγιεινών γευμάτων και μια εφαρμογή όπου φιλοξενούνται ενδεδειγμένες λίστες διατροφικών αγορών, αλλά και συνταγές.

Σωστή διαχείριση της νόσου…

Η συνεργασία της Novo Nordisk με το CVS Health στοχεύει σε ασθενείς στους οποίους έχει συνταγογραφηθεί ήδη φάρμακο κατά της παχυσαρκίας. Σκοπός είναι να τους κατευθύνει σε «πηγές» που μπορούν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα πώς να χρησιμοποιούν σωστά τα φάρμακά τους, ανέφεραν οι εταιρείες.

Παρόλο που το πρόγραμμα δεν είναι περιέχει τοποθέτηση προϊόντος, αποτελεί στρατηγική της Novo Nordisk για την κυκλοφορία του Wegovy.

Προς το παρόν, η CVS και η Novo Nordisk δοκιμάζουν το εξατομικευμένο πρόγραμμα σε τρεις τοποθεσίες στην περιοχή του Φοίνιξ. Το Φοίνιξ, είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αμερικανικής πολιτείας Αριζόνα. Σύντομα, αναμένεται να επεκταθούν και σε νέες αγορές εφόσον ο «πιλότος» αποδώσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όπως δήλωσε ο κ. Michael Bachner, διευθυντής Επικοινωνίας της Novo Nordisk.

Wegovy… η «συνέχεια» του Ozempic

Ο «πιλότος» έρχεται μόλις λίγους μήνες αφότου ο FDA έδωσε το «πράσινο φως» στο Wegovy της Novo Nordisk (υψηλότερη δόση του φαρμάκου για τον διαβήτη – Ozempic) ως. θεραπεία για την παχυσαρκία. Η παχυσαρκία επηρεάζει περισσότερο από το 40% του. πληθυσμού των ΗΠΑ και συχνά οδηγεί σε άλλες χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές. παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2.

Για την έγκριση του (η οποία δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο), ο FDA στηρίχθηκε στις δοκιμές. τελικού σταδίου όπου διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο (Wegovy) βοήθησε τους ασθενείς να. επιτύχουν και να διατηρήσουν κατά μέσο όρο απώλεια βάρους 15% σε διάστημα 68. εβδομάδων.

Να σημειωθεί πως η φαρμακευτική Novo Nordisk είναι η παραγωγός εταιρεία στο σκεύασμα Saxenda, για την απώλεια βάρους. Το Saxenda έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ασθενείς να χάσουν το 5% του σωματικού τους βάρους, κατά μέσο όρο.

«Παρόλο που η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια, συχνά παρεξηγείται και υποδιαγιγνώσκεται», όπως δηλώνει ο κ. Doug Langa, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Novo Nordisk στη Βόρεια Αμερική, ανακοινώνοντας τη συνεργασία με την CVS. «Εργαζόμαστε για να το αλλάξουμε αυτή την αντίληψη που αποτελεί συνήθεια. Οι άνθρωποι που ζουν με αυτήν την ασθένεια χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και υποστήριξη».

Ιατρική προσέγγιση της παχυσαρκίας

Το Wegovy χαρακτηρίζεται ως πραγματική επανάσταση στην ιατρική προσέγγιση της παχυσαρκίας. Μπορεί και πετυχαίνει διπλάσια ποσοστά απώλειας βάρους, από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, που έχει εγκριθεί ως σήμερα για την παχυσαρκία. Πρόκειται για ένα ενέσιμο φάρμακο, με δραστική ουσία την σεμαγλουτίδη, μια ουσία που ήδη χρησιμοποιείται για την θεραπεία του Διαβήτη τύπου 2.

Η σεμαγλουτίδη είναι ένα GLP1 ανάλογο, το οποίο προκαλεί μείωση της όρεξης, αύξηση του κορεσμού και βοηθά στην μειωμένη πρόσληψη θερμίδων από τους χρήστες. Δίδεται σε ενέσιμη μορφή μια φορά την ημέρα και στην περίπτωση του Wegovy χορηγείται στα 2,4 mg.

Το πρόγραμμα των μελετών, με κωδική ονομασία Semaglutide Treatment Effect in People. With Obesity (STEP) program, έδωσε σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια. σωματικού βάρους σε διάρκεια 68 εβδομάδων. Οι μελέτες αφορούσαν 4.500 άτομα που κατανεμήθηκαν τυχαία σε ομάδες, που έλαβαν το φάρμακο με ή χωρίς άσκηση και διατροφή. Υπήρξε επίσης και μια ομάδα ατόμων με Διαβήτη.

Στις μελέτες που δεν υπήρξαν διατροφικές παρεμβάσεις και πρόγραμμα άσκηση, σε αυτές. συμπεριλήφθηκαν και τα άτομα με Διαβήτη (STEP 1, 2, 4), παρατηρήθηκε εντυπωσιακή μείωση του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα σημειώθηκε ποσοστό μείωσης του σωματικού βάρους κατά 15-18%, σε όλη την διάρκεια των 68 εβδομάδων.

Έλεγχος βάρους

Συνολικά, το 70% των συμμετεχόντων έχασαν τουλάχιστον το 10% του βάρους τους. Ενώ, ένα 20% απώλεσε το 20% των κιλών του. Τα ποσοστά αυτά είναι διπλάσια από κάθε άλλο φάρμακο που κυκλοφορεί για την παχυσαρκία.

Οι παρενέργειες που αναφέρθηκαν αφορούσαν μόνο γαστρεντερικές ενοχλήσεις, οι οποίες όμως ήταν παροδικές. Μελέτες καρδιαγγειακής ασφάλειας βρίσκονται σε εξέλιξη με το πρόγραμμα Semaglutide Effects on Heart Disease and Stroke in Patients With Overweight or Obesity (SELECT) trial, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2023.

Saxenda: Αποτελεσματικό για την παχυσαρκία.

To Saxenda είναι το πλέον αποτελεσματικό φάρμακο, για την παχυσαρκία που διαθέτουμε έως σήμερα. Πρόκειται για έναν GLP1 αγωνιστή, την λιραγλουτίδη, η οποία χρησιμοποιείται και για την θεραπεία του Διαβήτη.

Το σκεύασμα έχει ένδειξη για την θεραπεία της παχυσαρκίας, σε άτομα που δεν έχουν Διαβήτη. Συγκεκριμένα, μπορούν να λάβουν το φάρμακο άτομα με ΒΜΙ μεγαλύτερο από 30 Kg/m2 . Επίσης, άτομα με ΒΜΙ μεγαλύτερο από 27 Kg/m2 , που ταυτόχρονα έχουν και ένα νόσημα, που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Τέτοια είναι η υπέρταση, δυσλιπιδαιμία.

Το GLP1 είναι μια ορμόνη που εκκρίνουν τα L-κύτταρα του εντέρου, όταν η τροφή περάσει από το στομάχι. Ο βασικός ρόλος του GLP1 είναι να διεγείρει το πάγκρεας ώστε να αυτό να βγάλει ινσουλίνη, πριν ακόμα η τροφή να απορροφηθεί. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε έγκαιρη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι υποδοχείς για το GLP1, δεν περιορίζονται στο πάγκρεας. Υπάρχουν επίσης, στο στομάχι και στον εγκέφαλο, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος.

Στο στομάχι οι υποδοχείς του GLP1, όταν ενεργοποιούνται προκαλούν επιβράδυνση της κένωσης του από τις τροφές. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση κορεσμού για περισσότερη ώρα και άρα σε μείωση της διατροφικής πρόσληψης, μέσα στο 24ωρο.

Στον εγκέφαλο το GLP1 επηρεάζει το κέντρο της πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αίσθηση της. Ο συνδυασμός της μείωσης του αισθήματος της πείνας και η δημιουργία της αίσθησης του κορεσμού, είναι ο μηχανισμός με τον οποίο το Saxenda πετυχαίνει θεαματική μείωση του σωματικού βάρους.

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης