Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Τεχνολογία Blockchain στα δεδομένα υγείας φέρνει η Αgora Labs

Blog

Τεχνολογία Blockchain στα δεδομένα υγείας φέρνει η Αgora Labs

Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στα δεδομένα υγείας (Health Data)  αναμένεται να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη. Καθημερινά, τεράστιες ποσότητες δεδομένων παράγονται από νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα και κινητές συσκευές. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να έχουν ένα πολύτιμο ρόλο για την προώθηση της καινοτομίας, αλλά και για τη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Για να γίνει αυτό πράξη πρέπει να διασφαλίζεται απολύτως το απόρρητο των ασθενών. Η πρόκληση φαινόταν ανυπέρβλητη έως ότου εμφανιστούν στο προσκήνιο καινοτόμες εταιρείες όπως η Agora Labs. Εισαγάγοντας προηγμένες τεχνολογίες κρυπτογραφίας και blockchain στα δεδομένα υγείας, η Agora Labs κατάφερε να διασφαλίσει πλήρως την ανωνυμία των ασθενών στα κατανεμημένα συστήματα δεδομένων.

Συνιδρυτής και CEO της Agora Labs είναι ο Davide Zaccagnini, αγγειοχειρουργός με  σπουδές σε Data Science στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), όπου και συνέχισε να εργάζεται δίπλα στον Tim Berners-Lee, εφευρέτη του διαδικτύου (World Wide Web), για να ορίσουν τα πρώτα πρότυπα για την κωδικοποίηση και ανταλλαγή των βιοϊατρικών δεδομένων, εστιάζοντας σε συστήματα υποστήριξης κλινικών αποφάσεων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. ‘Ετσι, η Agora Labs αναδύθηκε μέσα  από ένα νέο τεχνολογικό μοντέλο, που επιτρέπει την ανωνυμοποίηση των δεδομένων υγείας με προηγμένες μαθηματικές μεθόδους και με τρόπο που να καθιστά αδύνατο τον επαναπροσδιορισμό του ασθενούς, ακόμα και μέσω έμμεσων ή άμεσων κυβερνοεπιθέσεων.

Η Agora Labs έκλεισε με μεγάλη επιτυχία τον πρώτο κύκλο χρηματοδότησης από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές και προχωράει σε μια σειρά διεθνών συνεργασιών σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την ανερχόμενη Ελληνική start-up ΜΥΟ Health (www.myohealth.eu ), η οποία ειδικεύεται στο χώρο της φαρμακοοικονομικής έρευνας μέσω της ασφαλούς πρόσβασης σε μεγάλες βάσεις δεδομένων υγείας.

«Η αξία των Δεδομένων Πραγματικού Κόσμου (RWD) για την προώθηση της καινοτομίας και τον εξορθολογισμό των συστημάτων υγείας είναι ανυπολόγιστη», αναφέρει η CEO της ΜΥΟ Health Δρ. Μυρσίνη Ουζουνέλλη, προσθέτοντας πως «η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτογραφίας επόμενης γενιάς, με σκοπό την πλήρη διασφάλιση της ιδιωτικότητας των RWD, είναι αδιαμφισβήτητα ο δρόμος προς το μέλλον. Σε πρόσφατη έκθεση του το ΙΟΒΕ εκτίμησε πως η τεχνολογία Blockchain, μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της ασφάλειας των δεδομένων RWD στην υγεία. Η Agora Labs πρωταγωνιστεί διεθνώς ακριβώς σε αυτό, στην εφαρμογή δηλαδή της τεχνολογίας blockchain στα δεδομένα υγείας. Η συνεργασία μας δημιουργεί εξαιρετικές νέες δυνατότητες τόσο στις κλινικές μελέτες postmarketing, όσο και στην φαρμακοοικονομική έρευνα»

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης