Blog
Blog
Συνταγογράφηση μόνο με δραστική για φάρμακα σε έλλειψη
Ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προκειμένου οι γιατροί να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εναλλακτικά φάρμακα με τα οποία θα μπορέσουν να καλύψουν τις ελλείψεις που παραμένουν ακόμη στην αγορά.
Πρόκειται για 94 δραστικές ουσίες φαρμάκων, που η κάθε μία τους συνιστά μια θεραπευτική κατηγορία με σειρά σκευασμάτων με το πρωτότυπο και τα γενόσημά του που μπορούν να αντικατασταθούν μεταξύ τους στην περίπτωση που υπάρχει έλλειψη. Τα φάρμακα αυτά που αντιστοιχούν σε 150 σκευάσματα περίπου, χορηγούνται με ιατρική συνταγή.
Ο ΕΟΦ έστειλε τη σχετική λίστα στην ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να διευκολύνονται οι γιατροί κατά την συνταγογράφησή τους, ώστε κατ΄ αρχήν να γράφουν τη δραστική ουσία για διευκόλυνση του φαρμακοποιού στην αντιμετώπιση της πιθανής έλλειψης, αλλά και για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στην εκτέλεση της συνταγής τους με την αναζήτηση του φαρμάκου τους σε διάφορα φαρμακεία, διαδοχικά.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τζούμα, η εισαγωγή των νέων 94 κατηγοριών στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα χρειαστεί 3-4 ημέρες, γιατί οι πρέπει να αρθεί η δυνατότητα των γιατρών να «κλειδώνουν» την εμπορική ονομασία του σκευάσματος.
Η δυνατότητα αυτή υπάρχει μέχρι σήμερα για το 15% των συνταγών που οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν και η αλλαγή θα γίνει για το χρονικό διάστημα που υπάρχουν οι ελλείψεις. Μετά την αποκατάσταση των ελλείψεων, το σύστημα θα επανέλθει και πάλι, για να καλυφθούν οι εξαιρέσεις για τις οποίες είχε εφαρμοστεί η σχετική επιλογή.
Η άρση της συνταγογράφησης με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων θα αφορά μόνο τις συγκεκριμένες 94 θεραπευτικές κατηγορίες, όπου μπαίνοντας στο σύστημα ο γιατρός, θα βλέπει όλες τις δυνατές εναλλακτικές, αλλά δεν θα επιτρέπεται η συνταγογράφηση με δραστική.
Ο λόγος είναι ότι ο φαρμακοποιός στο φαρμακείο, δεν δικαιούται να χορηγήσει άλλο προϊόν με την ίδια δραστική και περιεκτικότητα, εάν έχει συνταγογραφηθεί το φάρμακο με την εμπορική ονομασία του και όχι με τη δραστική ουσία που περιέχει.
Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά συνταγογραφούμενα φάρμακα που παραμένουν σε έλλειψη και όχι τα φάρμακα ευρείας χρήσης που ο ΕΟΦ ανακοίνωσε τις εμπορικές ονομασίες με τα ισοδύναμά τους για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων.
Σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων βασικών θεραπευτικών κατηγοριών για χρόνιες παθήσεις κυρίως, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου επεσήμανε ότι συνεχίζεται η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε πάνω από 200 φάρμακα, με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει να εξομαλύνεται η αγορά για τουλάχιστον 100 από αυτά, ενώ όσο περνά ο καιρός η κατάσταση θα ομαλοποιείται περαιτέρω.
Από την πλευρά των φαρμακαποθηκών, η διοίκηση του Συλλόγου τους επισημαίνοντας πως οι ελλείψεις φαρμάκων είναι πολυπαραγοντικό και παγκόσμιο φαινόμενο, αναφέρθηκε στην απαγόρευση λέγοντας πως έχει αποδώσει, καθώς «εδώ και πολύ καιρό έχει απαγορευτεί από τον ΕΟΦ η εξαγωγή φαρμάκων που ήταν σε έλλειψη. Οι ελλείψεις αυτές έχουν αποκατασταθεί σχεδόν στο σύνολο τους», και πρόσθεσε πως τα αποθέματα των αποθηκών στα φάρμακα που παρουσίασαν έλλειψη έχουν δηλωθεί σε ειδική πλατφόρμα στον ΕΟΦ, προκειμένου ο Οργανισμός να έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί ελέγχους κατά την κρίση του.
Πηγή: ot.gr