Γύρω στις 15 Μαρτίου θα κορυφωθεί το 3ο κύμα της πανδημίας και από τις 20 του μηνός θα αρχίσει η αργή υποχώρηση του. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το μοντέλο, που έχουν αναπτύξει οι συνεργάτες του καθηγητή πνευμονολογίας κ. Νίκου Τζανάκη και μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι προβλέπει με ακρίβεια την εξέλιξη της πανδημίας.
Όπως αναφέρει ο ίδιος στο μοντέλο έχουν γίνει οι εξής 5 παραδοχές:
α) να έχει επικρατήσεις το βρετανικό στέλεχος κατά τουλάχιστον 80% στην Αττική το τελευταίο δεκαήμερο,
β) να αποδώσουν τα μέτρα τουλάχιστον 30% μείωση της μεταδοτικότητας και να διαρκέσουν έως τις 21 Μαρτίου,
γ) να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με αυτούς τους ρυθμούς,
δ) να επαληθευθούν οι μέσες θερμοκρασίες δεκαετίας αυτή την εποχή,
ε) ο μέσος ημερήσιος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων και με τις 2 μεθόδους (μοριακά και rapid tests) να είναι τουλάχιστον 50.000.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις το μοντέλο προβλέπει περαιτέρω μικρή αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στον κυλιόμενο μέσο όρο εβδομάδας ξεπερνώντας τα 2.450 κρούσματα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν λίγες ημέρες με νούμερα κοντά ή και οριακά πάνω από τις 3.000 ανά ημέρα.
Στις 15 Μαρτίου, η καμπύλη επιπεδώνεται σε αυτά τoυς υψηλούς αριθμούς και ξεκινά να υποστρέφει από τις 20 του μηνός και μετά με πολύ αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης.
Ο καθηγητής εξηγεί ότι στο μοντέλο για πρώτη φορά προστέθηκαν 2 άγνωστοι προσδιοριστές που μπορεί να ανατρέψουν τη συνοχή του μοντέλου: έναν βλαπτικό που δυνητικά συμβάλλει στην επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 10% και έναν ωφέλιμο που δυνητικά μπορεί να το μειώσει αντίστοιχα κατά 10%. Το μοντέλο στην ευκταία περίπτωση δίνει τιμές (κυλιόμενος 7ήμερος μέσος) 2.050-2.150 ημερήσια κρούσματα για το επόμενο 15θήμερο και στην απευκταία 2.950 κρούσματα ανά ημέρα.
Πηγή: virus.com.gr