Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » SOS για κακρινογόνα ουσία σε πολλά γνωστά καλλυντικά για την ακμή

Blog

SOS για κακρινογόνα ουσία σε πολλά γνωστά καλλυντικά για την ακμή

Ειδικότερα, το ανεξάρτητο αμερικανικό εργαστήριο Valisure  ανέφερε ότι εντόπισε την επικίνδυνη ουσία σε καλλυντικά κατά της ακμής , σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Απευθυνόμενο στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ,  το εργαστήριο ζήτησε να διεξάγει έρευνα και να αναθεωρήσει τις οδηγίες του κλάδου.

Το εργαστήριο περιγράφει μια αρχική ανάλυση 175 προϊόντων για τη θεραπεία της ακμής, διαπιστώνοντας ότι 99 από αυτά περιείχαν υπεροξείδιο του βενζολίου και μεταξύ αυτών των προϊόντων συγκεκριμένα, το εγγενές βενζόλιο ανιχνεύθηκε σε 94.Τα αποτελέσματα των δοκιμών της Valisure δείχνουν ότι ορισμένα προϊόντα θα μπορούσαν να σχηματίσουν πάνω από 800 φορές το “υπό όρους περιορισμένο” όριο συγκέντρωσης του FDA για το βενζόλιο, σύμφωνα με το CNN. Οι δοκιμές που αφορούσαν δεκάδες από αυτά τα προϊόντα υποδεικνύουν ότι όταν οι θεραπείες ακμής με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου αποθηκεύονται ή χειρίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, για παράδειγμα όταν αφήνονται σε ένα ζεστό αυτοκίνητο σε θερμοκρασία άνω των 150 βαθμών Φαρενάιτ για τουλάχιστον 14 ημέρες  μπορούν να δημιουργήσουν υψηλά επίπεδα βενζολίου, όπως επεσήμανε το εργαστήριο.

Το βενζόλιο

Αξίζει να αναφερθεί πως το βενζόλιο είναι μία από τις  πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες χημικές ουσίες στις ΗΠΑ. Πρόκειται για χημική ουσία που σχηματίζεται τόσο από φυσικές όσο και από ανθρωπογενείς διεργασίες και εξατμίζεται στον αέρα πολύ γρήγορα. Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται για την παρασκευή χημικών ουσιών, όπως είναι τα πλαστικά και οι συνθετικές ίνες, λιπαντικά, βαφές, απορρυπαντικά και φάρμακα, σύμφωνα με τα CDC. Όσο για τις φυσικές πηγές, σε αυτές  περιλαμβάνονταιτα ηφαίστεια και τις δασικές πυρκαγιές. Το βενζόλιο είναι ακόμη φυσικό μέρος του αργού πετρελαίου, της βενζίνης και του καπνού των τσιγάρων.

Η ανησυχία

Άξιο λόγου είναι ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του FDA επιτρέπουν έως και δυο μέρη ανά εκατομμύριο βενζολίου και η Valisure βρήκε προϊόντα ακμής που περιέχουν έως και 12 φορές την επιτρεπόμενη ποσότητα.

Πηγή: https://www.dermatologytimes.com/

«Η μόλυνση με βενζόλιο έχει ταλαιπωρήσει πρόσφατα πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος, αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικό», δήλωσε α στους Dermatology Times ο Christopher Bunick, MD, PhD, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας και ιατρός-επιστήμονας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale. «Εδώ, δεν πρόκειται για μόλυνση, μάλλον το υπεροξείδιο του βενζολίου διασπάται σε βενζόλιο, υποκινούμενο να το κάνει από τη σύνθεση των ίδιων των προϊόντων. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν όλα τα προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου που εξετάστηκαν σχημάτισαν βενζόλιο (ακόμη και το νέο τριπλό συνδυαστικό τοπικό προϊόν), συχνά σε επίπεδα 2 έως 1000 φορές υψηλότερα από το όριο έκτακτης ανάγκης/προϋποθέσεων του FDA των 2 ppm». Με δεδομένο ότι η διάσπαση του υπεροξειδίου του βενζολίου σε βενζόλιο επιταχύνθηκε με την έκθεση σε αυξημένες θερμοκρασίες που ισοδυναμούν με ένα ζεστό μπάνιο ή αυτοκίνητο,  οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν πώς αποθηκεύουν το προϊόν που περιέχει υπεροξείδιο του βενζολίου.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης