Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Σε τροχιά επενδύσεων η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία

Blog

Σε τροχιά επενδύσεων η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία

Η αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αποτυπώνεται ήδη με αριθμούς.

Σύμφωνα με την έρευνα Prodcom (Eurostat), η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε αξία (exfactory) προσέγγισε τα 2,2 δισ. το 2023, αυξημένη σε σύγκριση με το 2022 κατά 14,4%, ενώ η παραγωγή είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2009-2017 (906 εκατ.).

Ο κύκλος εργασιών της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων συνεχίζει την ανοδική πορεία το 2023, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη “Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2023”, που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ενώ η αύξηση συνεχίζεται και στα πρώτα δύο τρίμηνα του 2024. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα η συνολική απασχόληση στον κλάδο φαρμάκου προσεγγίζει τους 32,1 χιλ. εργαζομένους το 2023, με σαφή ανοδική πορεία, παρά τη μικρή πτώση του τελευταίου έτους, ενώ το 2020 η απασχόληση στον ευρύτερο τομέα βρισκόταν στις 26,5 χιλιάδες.

Επιπλέον, οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, ως προς το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών, αντιστοιχούν στο 5,5% το 2023, ενώ οι εισαγωγές αποτελούν περίπου το 5,3% των συνολικών εισαγωγών της χώρας, έναντι 4,5% το 2022.

Οι επενδύσεις που τρέχουν

Οι νέες παραγωγικές υποδομές αποτελούνται από 10 νέα εργοστάσια, 32 μονάδες παραγωγής, 56 γραμμές παραγωγής και 14 ερευνητικές δομές, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 5.500 θέσεις εργασίας. Όπως προ ημερών είχε τονίσει Co-CEO του ομίλου ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε πάνελ που υποστηρίχθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αξιοποιώντας τα κίνητρα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και με ίδια κεφάλαια, υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 και, έπειτα από μια υφεσιακή δεκαετία, οι επενδύσεις αυτές αναβαθμίζουν τις ερευνητικές και παραγωγικές δυνατότητες, επιτρέποντας ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή στις ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας του φαρμάκου.

Ταυτόχρονα, θωρακίζουν το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας, εξασφαλίζοντας την κάλυψη σημαντικού μέρους των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, με τις νέες επενδύσεις το 75% των αναγκών της χώρας σε φάρμακα θα μπορεί να καλύπτεται από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Μεταξύ των επενδύσεων είναι:

– Adelco: Νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στο Μοσχάτο Αττικής.

– Anfarm: Νέα μονάδα παραγωγής στο Σχηματάρι Βοιωτίας.

– Bennett: Νέο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση Αττικής.

– ΒΙΑΝΕΞ: Επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στη Μεταμόρφωση Αττικής, νέο Κέντρο Έρευνας και Παραγωγής στην Πάτρα και νέες εγκαταστάσεις διοίκησης και κέντρο διανομής στον Γέρακα Αττικής.

– Βιόκοσμος: Νέο εργοστάσιο ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική.

– Boehringer Ingelheim: Νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στο Κορωπί Αττικής και energy center.

– Demo: Νέα εργοστάσια στην Τρίπολη και νέες παραγωγικές μονάδες στο Κρυονέρι Αττικής, νέο κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο και Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.

– ELPEN: Νέο εργοστάσιο στην Κερατέα Αττικής και το Athens LifeTech Park στα Σπάτα, επέκταση και αναβάθμιση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στο εργοστάσιο στο Πικέρμι. Παράλληλα, η WINMEDICA του ομίλου ELPEN κατασκευάζει νέο εργοστάσιο στην Τρίπολη Αρκαδίας.

– Famar: Νέες γραμμές παραγωγής και συσκευασίας στο εργοστάσιο στην Ανθούσα Αττικής και βιοκλιματικό εργοστάσιο στην Αυλώνα.

– Faran: Επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης στην Κηφισιά Αττικής.

– Galenica: Νέα μονάδα στο Κρυονέρι Αττικής, νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στη Χαλκίδα και βιοκλιματικό κτίριο διοίκησης στην Κηφισιά.

– Lavipharm: Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση εργοστασίου στην Παιανία.

– Pharmathen: Νέες μονάδες παραγωγής LAI στο εργοστάσιο στις Σάπες Ροδόπης.

– Rafarm: Νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στην Παιανία και νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης.

Νέες μονάδες και επεκτάσεις

Η ELPEN υλοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων, ύψους 170 εκατ., στον τομέα της παραγωγής και της έρευνας. Με το 60% της παραγωγής της να εξάγεται και με παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες, η ELPEN αποτελεί παράδειγμα επιχειρηματικής εξωστρέφειας.

Στην Τρίπολη η Win Medica του ομίλου ELPEN προχωρά στην κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας. Η επένδυση θα φτάσει τα 50 εκατ. και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνολικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει συνάψει ήδη συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία. Η ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2025.

Το επενδυτικό σχέδιο της Boehringer Ingelheim εστιάζει στην επέκταση και στον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου στο Κορωπί, με αναφορά στην περίοδο 2023-2027, αγγίζοντας σε αξία τα 120 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, η σημαντικότερη επένδυση αφορά το νέο κτίριο παραγωγής στο Κορωπί, το οποίο θα στεγάζει εξελιγμένα μηχανήματα για την παραγωγή νέων προϊόντων (New Chemical entities), καθώς και την παραγωγή αντιδιαβητικών ιδιοσκευασμάτων (σε μορφή φιαλιδίων) για την αμερικανική αγορά.

Στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη, η κατασκευαστική φάση του οποίου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Η επένδυση, άνω των 80 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της Ε.Ε. σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα. Η επένδυση θα είναι έτοιμη μέσα στο 2025.

Πηγή: capital.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης