Στον Έλληνα καθηγητή του Πολυτεχνείου του Μονάχου κ. Βασίλη Ντζιαχρήστο απονεμήθηκε το βραβείο καινοτομίας 2021 της Ε.Ε. Η ερευνητική του ομάδα ανάπτυξε μία νέα μέθοδο, που μπορεί να διακρίνει με ακρίβεια τυχόν μεταβολές του δέρματος, που σχετίζονται με την εξέλιξη ασθενειών, όπως το μελάνωμα ή η ψωρίαση.
Η νέα μέθοδος ονομάζεται RSOM (Raster scan optoacoustic mesoscopy) και επιτρέπει για πρώτη φορά την απεικόνιση αγγειακών και κυτταρικών δομών με υψηλή ανάλυση και ευκρίνεια, μέχρι και 3-4 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, κάτι που δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί με τις υπάρχουσες μεθόδους, όπως είναι η οπτική εξέταση, η οπτική μικροσκοπία ή ο υπέρηχος.
Το βραβείο απονέμεται ετησίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την υπηρεσία European Health and Digital Executive Agency (HaDEA) ως αναγνώριση των καινοτόμων έργων, που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020. Η πρωτοποριακή νέα τεχνολογία αναπτύχθηκε ως τμήμα του χρηματοδοτούμενου με 3,8 εκατ. ευρώ μέσω του Horizon 2020 από την Ε.Ε. έργου INNODERM.
Ο κ. Ντζιαχρήστος είναι Καθηγητής Ιατρικής, Καθηγητής Ηλεκτρολογίας και Διευθυντής του Συμβουλίου Βιολογικών Απεικονίσεων (CBI) του Πολυτεχνείου του Μονάχου, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικών και Ιατρικών Απεικονίσεων (ΙΒΜΙ) του Ερευνητικού Κέντρου «Helmholtz» του Μονάχου και Διευθυντής της Βιολογικής Μηχανικής στο κέντρο καινοτομίας του Helmholtz.
Πηγή: virus.com.gr