Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Είναι πολύ νωρίς για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός ως ενδημικός

Blog

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Είναι πολύ νωρίς για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός ως ενδημικός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τις κυβερνήσεις, μέσω συνέντευξης Τύπου του επικεφαλής του οργανισμού για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε και της Κάθριν Σμόλγουντ, προϊσταμένης εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ στην Ευρώπη, ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε ότι η πανδημία Covid-19 θα εξαφανιστεί ή θα γίνει ενδημική όπως η γρίπη, καθώς προειδοποίησε ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στην Ευρώπη θα κολλήσουν την ασθένεια τους επόμενους δύο μήνες.

Με το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον να εξαπολύει «ένα νέο παλιρροϊκό κύμα από τη Δύση προς την Ανατολή που σαρώνει όλη την περιοχή», οι νοσηλείες αναμένεται να αυξηθούν, δήλωσε ο Η. Kluge. Η πανδημία προκαλεί τα συστήματα υγείας και την παροχή υπηρεσιών σε πολλές χώρες όπου η Όμικρον έχει εξαπλωθεί με ταχύτητα και απειλεί να κατακλύσει πολλές άλλες», δήλωσε.

Η παρέμβαση του παγκόσμιου οργανισμού υγείας ήρθε αφότου ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ  με δηλώσεις του σηματοδότησε τη μετατόπιση της πολιτικής υγείας της κυβέρνησής του, από την καταμέτρηση κρουσμάτων και την καραντίνα, προς μια προσέγγιση βασισμένη στο τυπικό μοντέλο διαχείρισης ενδημικών ασθενειών όπως η γρίπη, που ως κύριο στόχο έχει να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους. Μιλώντας το βράδυ στο ραδιόφωνο του Cadena Ser, ο σοσιαλδημοκράτης Σάντσεθ ανέφερε πως «είναι μια απαραίτητη συζήτηση. Η επιστήμη μας έχει δώσει τις απαντήσεις για να προστατεύουμε τους εαυτούς μας», με τον ίδιο να προσθέτει πως η θνητότητα της νόσου υποχωρεί.

Πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό ως ενδημική ασθένεια πλέον, συμπλήρωσε ο Σάντσεθ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ισπανία παρότι  κατέγραψε 692.000 νέα κρούσματα κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, έχει καταφέρει να έχει πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας σε ποσοστό μόλις 13,4%. Την ίδια περίοδο του 2021 με 115.000 εβδομαδιαία κρούσματα, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων της Ισπανίας έφτανε το 13,8%. Ο Ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η υπουργός Υγείας της χώρας, Καρολίνα Ντίας, έχει θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι κάθετος: «Όσον αφορά την ενδημικότητα, είμαστε ακόμα πολύ μακριά», είπε στη συνέντευξη τύπου του ΠΟΥ η Κάθριν Σμόλγουντ.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο οργανισμός, 50 από τις 53 χώρες στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία είχαν αναφέρει κρούσματα Όμικρον, το οποίο γίνεται γρήγορα το κυρίαρχο ιικό στέλεχος στη Δυτική Ευρώπη και τώρα εξαπλώνεται στα Βαλκάνια. Με αυτόν τον ρυθμό, το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), ένα ανεξάρτητο παγκόσμιο ερευνητικό κέντρο υγείας στην Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι περισσότερο από το 50% σε όλη την περιοχή θα μολυνθεί από την Όμικρον μέσα στις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Με τις πολιτικές και επιστημονικές συζητήσεις για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της Όμικρον να συνεχίζονται εντός Ε.Ε., στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται υπό πίεση, καθώς νομοθέτες στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του ζητούν να άρει τους περιορισμούς στη μετακίνηση και στη λειτουργία των καταστημάτων, την ίδια στιγμή που το κύμα μολύνσεων από την Όμικρον στη χώρα φαίνεται να κορυφώνεται.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.