Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Ρομποτική Χειρουργική Θεραπεία της Παχυσαρκίας

Blog

Ρομποτική Χειρουργική Θεραπεία της Παχυσαρκίας

Ρομποτική Χειρουργική Θεραπεία της Παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια διατροφική και μεταβολική ασθένεια, η οποία σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία αποτελεί τη δεύτερη προλήψιμη αιτία θανάτου, μετά το κάπνισμα. Ο κος Χαράλαμπος ΣπυρόπουλοςΔιευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος, Παχυσαρκίας και Διαβήτη του Metropolitan General αναλύει τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία, είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά.

Η παχυσαρκία σε τίτλους

Αξιολόγηση & μέτρηση: Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αξιολόγησης της παχυσαρκίας, η απλούστερη ωστόσο είναι εκείνη που αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αφορά στη μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ):

Αίτια: Η αιτιολογία της παχυσαρκίας δεν έχει κατανοηθεί πλήρως ακόμη. Παρόλα αυτά θεωρείται πως είναι πολυπαραγοντική νόσος, δηλαδή σχετίζεται με συνδυασμό αιτιολογικών παραγόντων, όπως η γενετική προδιάθεση, η ανθυγιεινή διατροφική συμπεριφορά, η έλλειψη σωματικής άσκηση, ορισμένοι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες και διάφορες σπανιότερες ασθένειες.

Συν-νοσηρότητες της παχυσαρκίας: Η παχυσαρκία ενοχοποιείται για την εμφάνιση διάφορων σοβαρών καταστάσεων υγείας, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, εμφάνιση κακοηθειών, βλάβες στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, διαταραχές γονιμότητας και μεταβολικές ασθένειες.

Πρόγνωση: Όσο καθυστερεί η αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ή επιδείνωσης των δευτερογενών παθήσεων με τις οποίες συνδέεται, γεγονός που αποδεδειγμένα σχετίζεται με μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Αν και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με συντηρητικά μέσα είναι αποτελεσματική συνήθως σε περιπτώσεις υπέρβαρων ατόμων, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά σε σοβαρότερες μορφές παχυσαρκίας. Αποτελέσματα μελετών δείχνουν πως μόνο ένα 5% των ασθενών που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη νοσογόνο παχυσαρκία με δίαιτα και γυμναστική κατάφεραν να χάσουν τα περιττά κιλά και να διατηρήσουν την απώλεια αυτή μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, για την πλειοψηφία των ασθενών, όχι μόνο η μέθοδος αποδείχθηκε αναποτελεσματική αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς στο τέλος κέρδισαν περισσότερο βάρος απ’ όσο είχαν καταφέρει να χάσουν.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποτελεί τη μοναδική μακροπρόθεσμα αποτελεσματική μέθοδο. Η χειρουργική της παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων (μεταβολική χειρουργική) περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων, κάθε μία από τις οποίες ανταποκρίνεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή.

Ρομποτική Χειρουργική Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας

Η ρομποτική τεχνολογία αποτέλεσε επανάσταση στον τομέα της χειρουργικής τα τελευταία έτη. Το νοσοκομείο Metropolitan General είναι εξοπλισμένο με το πιο εξελιγμένο Ρομποτικό σύστημα στον κόσμο, τη Ρομποτική πλατφόρμα DaVinci Xi®. Το Σύστημα DaVinci Xi® είναι το μοναδικό που έχει λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων & Υλικών (FDA) μέχρι σήμερα για τη διενέργεια
ρομποτικών επεμβάσεων. Η ρομποτική τεχνολογία επιτρέπει τη διενέργεια ποικίλων επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας:

Ρομποτική Γαστρική Πτύχωση: Επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται ενδίπλωση του στομάχου για περιορισμό της χωρητικότητάς του και συνεπώς της ποσότητας τροφής που προσλαμβάνεται. Με την ακρίβεια της ρομποτικής συρραφής, μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της περιοριστικής αυτής επέμβασης.

Ρομποτική Επιμήκης Γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι): Πραγματοποιείται αφαίρεση έως και του 80% του στομάχου, με στόχο τη μείωση της χωρητικότητάς του και ταχύτερη επίτευξη του αισθήματος κορεσμού κατά τη σίτιση. Η χρήση των εξελιγμένων ρομποτικών συρραπτικών μηχανημάτων (SureForm staplers) εξασφαλίζει μοναδική λεπτομέρεια στη συρραφή του στομάχου, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο
διαφυγών.

Ρομποτική Γαστρική Παράκαμψη (γαστρικό bypass): Περιοριστική και μερικώς δυσαπορροφητική επέμβαση, που στοχεύει στη μείωση της χωρητικότητας του στομάχου για ταχύτερο κορεσμό. Ταυτοχρόνως πραγματοποιείται παράκαμψη του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου για περιορισμό της απορρόφησης θερμίδων.

Ρομποτική γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (one anastomosis gastric bypass): Ο συνδυασμός ρομποτικής τεχνολογίας και της πιο σύγχρονης επέμβασης παράκαμψης που μεγιστοποιεί τα δυσαπορροφητικά αποτελέσματα, προσφέρει ασφάλεια, χειρουργική ακρίβεια και μοναδική σταθερότητα στη θεραπεία της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων της.

Πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Τεχνολογίας στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία επιτρέπει στο χειρουργό να πραγματοποιεί ξεκούραστα μία απαιτητική επέμβαση, καθήμενος σε μία ειδική κονσόλα, απ’ όπου χειρίζεται τους τέσσερις αρθρωτούς βραχίονες του ρομποτικού συστήματος. Οι βραχίονες φέρουν τα εργαλεία και εκτελούν τους χειρουργικούς χειρισμούς με ακρίβεια χιλιοστού.

Στα πλεονεκτήματα της χρήσης του Ρομποτικού Συστήματος DaVinci Xi® στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, περιλαμβάνονται:

– Μεγαλύτερο εύρος κίνησης σε σύγκριση με άλλες μεθόδους, καθώς οι ρομποτικοί βραχίονες προσφέρουν 7 βαθμούς ελευθερίας κινήσεων

– Καλύτερη όραση, με τρισδιάστατη μεγεθυμένη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου, που προσφέρει στο χειρουργό την αίσθηση βάθους.

– Μικρότερες τομές, άρα μείωση της πιθανότητας χειρουργικής επιμόλυνσης και βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος μετά την επέμβαση.

– Ασφαλέστερη συρραφή με τη χρήση ειδικών συρραπτικών που μόνο η ρομποτική πλατφόρμα διαθέτει

Εκμηδενισμός του μετεγχειρητικού πόνου και ταχύτατη ανάρρωση. Το ρομποτικό σύστημα λόγω της απόλυτης ακρίβειας κινήσεων που προσφέρει, ελαχιστοποιεί το χειρουργικό τραύμα και το χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης.*Ο κ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι MD, PhD, FACS Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη Metropolitan General

Πηγή: newpost.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης