Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Προϋπολογισμός 2023: Τι προβλέπεται για την Υγεία

Blog

Προϋπολογισμός 2023: Τι προβλέπεται για την Υγεία

Μεγαλώνει το έλλειμα των νοσοκομείων αλλά εκτιμάται πλεόνασμα για το 2023

Δημοσιοποιήθηκε το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023, το οποίο καταδεικνύει το έλλειμα που συνεχίζει να υπάρχει στα Νοσοκομεία και το οποίο εμφανίζεται αυξημένο κατά 130εκ. ευρώ. Ωστόσο η ψαλίδα αναμένεται να κλείσει την επόμενη χρονιά με αύξηση της κρατικής έκτακτης επιχορήγησης για την Υγεία. Η προβλεπόμενη αύξηση εκτιμάται στα 251εκ. ευρώ.

Παρόλα αυτά η ενεργειακή κρίση και η αύξηση στις τιμές των αγαθών αλλά και τα μέτρα για την παρακολούθηση και τον περιορισμό του κορονοϊού, δίνουν σημαντική αύξηση και στα έξοδα που καταγράφονται στον προϋπολογισμό και αναμένεται να φτάσουν στα 381εκ. ευρώ.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα για τα Νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αναφέρονται τα εξής:

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των Νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 350 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 130 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα έσοδα εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα κατά 251 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των έκτακτων επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση δαπανών Covid-19.

Εντούτοις, τα έξοδα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 381 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται, τόσο στη αύξηση των δαπανών για τη λήψη μέτρων πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, όσο και στην αύξηση των τιμών στα αγαθά και στις υπηρεσίες ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης. Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών έχει προβλεφθεί σημαντική ενίσχυση των επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων για το έτος2023 να μεταβληθεί σε πλεονασματικό».

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των Νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 43 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 393 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο μέγεθος του 2022. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων κατά 334 εκατ. ευρώ, από τη σημαντική ενίσχυση των επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των δαπανών των νοσοκομείων και της ΠΦΥ που προκύπτουν:

α) από την αύξηση των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και

β) από την ανάγκη ανταπόκρισης των υγειονομικών υπηρεσιών στην απαίτηση για πρόσβαση των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι τα έξοδα θα παρουσιάσουν μείωση κατά 59 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της εκτιμώμενης σταδιακής αποκλιμάκωσης του ύψους των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με το 2022.

Υγειονομικό προσωπικό

Στον προϋπολογισμό για το 2023 έχουν προβλεφθεί επιπλέον πιστώσεις 180 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, ενώ το μέρος των δαπανών του συστήματος υγείας που έχουν παγιωθεί, έχουν μεταφερθεί στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ.

Έτσι οι συνολικές δαπάνες σε παροχές εργαζομένων (γενικά όχι μόνο στο ΕΣΥ) για το 2023 εμφανίζουν αύξηση 13εκ. ευρώ σε σχέση με το 2022 κυρίως λόγω της αναμόρφωσης του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ αλλά και των μισθολογικών παρεμβάσεων που θα γίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις το επόμενο έτος.

Οφειλές

Για τα νοσοκομεία εάν και παρατηρείται σε ονομαστικούς όρους ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1.032 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate που δεν έχουν συμψηφιστεί.

Συνεπώς, οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων τον Ιούλιο 2022, εκτιμώνται σε 138 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Γενικής Κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη τον συμψηφισμό Clawback και Rebate υπολογίζονται για τον Ιούλιο 2022 σε 886 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το Ιούλιο του 2021 λαμβάνοντας υπόψη τον συμψηφισμό Clawback και Rebate, τα καθαρά ληξιπρόθεσμα υπολογίζονται σε 1.040 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας πτώση 14,8% σε ετήσια βάση

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης