Blog
Blog
Προς ανάκληση η απόφαση για τις αλλαγές στις ειδικότητες των νέων γιατρών – Οι δεσμεύσεις Άδωνι Γεωργιάδη
Συνεχίζεται ο σάλος που έχει προκληθεί στον ιατρικό κόσμο για τις αλλαγές στις ειδικότητες των νέων γιατρών από το υπουργείο Υγείας, γεγονός που φαίνεται να οδηγεί στην απόσυρση της εγκυκλίου.
Να υπενθυμιστεί ότι πριν από λίγες ημέρες ήρθαν τα πάνω κάτω από εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη βάση της οποίας το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) μέσω επιτροπής που θα αποτελείται από συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές, θα διεξάγει 4 φορές το χρόνο εξετάσεις σχετικά με το ποιοι νέοι γιατροί θα ξεκινούν ειδικότητα εκτός σειράς στα τμήματα όπου υπάρχει αναμονή.
Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών (ΟΕΝΓΕ) γιατρών αλλά και η ΕΙΝΑΠ ζήτησαν την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου η οποία παρακάμπτει την σειρά προτεραιότητας για την έναρξη της ειδικότητας, όπως τονίζουν. Να σημειωθεί πως επρόκειτο για μία εισήγηση του ΚΕΣΥ η οποία έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Υγείας όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr.
Προς απόσυρση η εγκύκλιος για αλλαγές στις ειδικότητες
Πάντως η Εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας, όπου συζήτησαν διεξοδικά το θέμα.
Η Πρόεδρος της Εταιρείας Ματίνα Παγώνη δήλωσε πως ο Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να ανακαλέσει την εγκύκλιο όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Ήδη οι γιατροί είναι στα κάγκελα (ΟΕΝΓΕ) καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για μία απόφαση που πρωτίστως θα καταστρατηγεί τη σειρά προτεραιότητας, ενώ από την άλλη θα δημιουργεί γιατρούς δύο ταχυτήτων μέσα στο ΕΣΥ. Και αυτό επειδή το ΚΕΣΥ θα προσδιορίζει ποιος νέος γιατρός θα κάνει έρευνα, κλινικές μελέτες και θα εκπαιδεύεται στις πανεπιστημιακές κλινικές, ενώ οι υπόλοιποι νέοι γιατροί θα έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σήμερα από το ΕΣΥ λείπουν εκατοντάδες ειδικευόμενοι αφού οι περισσότεροι φεύγουν στο εξωτερικό όπου και οι αμοιβές είναι καλύτερες αλλά και η εκπαίδευση.
Όπως σημειώνει η ΟΕΝΓΕ: «Στα περισσότερα τμήματα όχι μόνο δεν υπάρχει αναμονή αλλά πολλές θέσεις ειδικευόμενων είναι κενές λόγω υποστελέχωσης από ειδικευμένους, επειδή οι υποψήφιοι ειδικευόμενοι αναγκαστικά στρέφονται προς τα λίγα πλέον στελεχωμένα τμήματα».
Πηγή: healthreport.gr