Blog

Αρχική » Blog » Σεμινάρια Άλλων Φορέων » Πλεύρης: Οι αλλαγές σε φάρμακο, ΕΟΠΥΥ και ΠΦΥ

Blog

Πλεύρης: Οι αλλαγές σε φάρμακο, ΕΟΠΥΥ και ΠΦΥ

Στον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών, στην πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και στην βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, έδωσε έμφαση ο υπουργός Υγείας, κατά την τοποθέτησή του στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών. Ο ίδιος επεσήμανε την συμβολή της οπτικής των ασθενών στην διαμόρφωση πολιτικών Υγείας.

Φαρμακευτική Πολιτική

Αναφερόμενος ο κ. Πλεύρης στο clawback υπολόγισε αθροιστικά ( νοσοκομειακό, εξωνοσοκομειακό και 1Α τ φάρμακα) ότι η υπέρβαση  «ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο. Συνήθως φτάνει στο 1.200.000.000 ενδεχομένως και 1.300.000.000». Αναγκαιότητα παραμένει διαχρονικά σε όλες τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν «η πρόσβαση των καινοτόμων και υψηλής θεραπευτικής αξίας φαρμάκων σε όλους τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη».

Προτεραιότητα πρέπει  να δοθεί, κατά τον κ. Πλεύρη στον έλεγχο της κατανάλωσης. Στόχος είναι «τα φάρμακα να λαμβάνονται πραγματικά από τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη και οι ασθενείς που δεν χρειάζονται αυτές τις υψηλού επιπέδου θεραπείες, να μπορούν να έχουνε πρόσβαση στις θεραπείες οι οποίες δίνονται, δηλαδή είτε με γενόσημα ή με βιο-ομοειδή».

Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί έχει επίκεντρο την διαπραγμάτευση, «σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες υψηλών και καινοτόμων φαρμάκων». Με τον τρόπο αυτό θα λαμβάνονται εκπτώσεις ο ΕΟΠΥΥ και οι εταιρίες θα είναι ενήμερες για τον  κλειστό προϋπολογισμό. Ακόμη προβλέπεται έλεγχος της κατανάλωσης όπως γίνεται στις άλλες χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μία επαναξιολόγηση  των φαρμάκων. Ανάγκη αποτελεί η δημιουργία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ο έλεγχος συνταγογράφησης των ιατρών.

Όπως τόνισε ο υπουργός η συνυπαιτιότητα στο clawback  αποσκοπεί στην μείωση και στον εξορθολογισμό. «Από τα επόμενα χρόνια, γνωρίζετε ότι για κάθε στόχο τον οποίο δεν πιάνουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό θα γίνεται αντίστοιχη ενίσχυση του φαρμάκου» . Κρίσιμη θα είναι η παρουσία των ασθενών στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης για τις θεραπευτικές αξίες, αλλά και στη θετική – αρνητική λίστα.

ΕΟΠΥΥ

Επιδίωξη αποτελεί η αξιολόγηση των παρόχων που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Ο οργανισμός πρέπει να είναι υπόλογος στους ασθενείς, σύμφωνα με τον υπουργό που έχει εντοπίσει την «στρέβλωση». Ο  ίδιος σχολίασε «δεν είναι δουλειά του ΕΟΠΥΥ, οποιοσδήποτε θέλει να δραστηριοποιηθεί στο κομμάτι της Υγείας να έχει αποκούμπι τον ΕΟΠΥΥ».

Στο σκεπτικό αυτό ο ασθενής θα πρέπει να αξιολογεί «τις υπηρεσίες που λαμβάνει και να απαιτεί ποιοτικές υπηρεσίες». Συνεπώς και οι ασθενείς που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν ένα μέτρο σύγκρισης.  Στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρχουν μετρήσιμα κριτήρια, ένα minimum από πλευράς ΕΟΠΥΥ, π.χ. για την παλαιότητα των μηχανημάτων, προκειμένου το ιδιωτικό κέντρο να συμβληθεί με τον οργανισμό.

Αρχή θα γίνει με την κατηγοριοποίηση και τον εξορθολογισμό της ιδιωτικής υγείας.  Εκτιμάται ότι έτσι θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και θα απεγκλωβιστούν πόροι.

ΕΣΥ

Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν συγκεκριμένη ροή προς την ανασυγκρότηση υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης. Ένα κομμάτι αφορά την ψηφιοποίηση, περιλαμβάνοντας έργα όπως είναι ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, μέσω του οποίου θα ελέγχονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία ασφαλούς Μητρώου Ασθενών.

Όσο για τις προληπτικές εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα «Σ. Δοξιάδης»  προβλέπονται στις πρωτοβάθμιες εξετάσεις  χωρίς να επιβαρύνεται ο πολίτης  με καμία συμμετοχή. Για το εγχείρημα αυτό, θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία από το Πρόγραμμα Εμβολιασμού με την αποστολή SMS με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, να μπορεί ο πολίτης να κάνει μια εξέταση.

Με βάση  τα ηλικιακά κριτήρια  εκτιμάται ότι  σε πολύ πρώιμο στάδιο θα αποφεύγονται δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία των πολιτών, «οι οποίες μπορεί να υπάρξουν και να τις αντιμετωπίσουμε εγκαίρως και να δούμε και μια πραγματική επιδημιολογική εικόνα του πληθυσμού».  Στόχος είναι οι ασθενείς να μην φθάνουν στη δευτεροβάθμια περίθαλψη «για περιπτώσεις που θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει και από τις δράσεις της Δημόσιας Υγείας με προληπτικές εξετάσεις».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «σε όλο αυτό το πλαίσιο έχουμε πει ότι είναι στη φιλοσοφία της Κυβέρνησής μας ότι δεν βλέπουμε δογματικά ή ανταγωνιστικά το θέμα «δημόσιος-ιδιωτικός τομέας».(…)Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί όλες τις δομές οι οποίες υπάρχουν, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα υπάρξουν και στο κομμάτι της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και στο κομμάτι δηλαδή των χρημάτων που θα υπάρχουν από το RRF». Συμπράξεις προβλέπονται και σε όλο το πλαίσιο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε σημεία που θα χρειαστεί.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης