Blog
Blog
PIF: Πρόσκληση για υπόμνημα συναντίληψης Κικίλια με 25 φαρμακευτικές
Άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ζητούν οι εκπρόσωποι 25 καινοτόμων φαρμακευτικών εταιρειών από το Pharma Innovation Forum (PIF), προκειμένου να παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση -υπόμνημα συναντίληψης / Memorandum of Understanding- για την αναμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα μας, στην οποία θα περιγράφονται οι στόχοι και οι ενέργειες που θα εξασφαλίσουν ένα δημοσιονομικά βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα.
Από τη συζήτηση για τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις δραματικές καθυστερήσεις στην είσοδο των νέων καινοτόμων θεραπειών στην αγορά, όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων το Pharma Innovation Forum (PIF) σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια. Ενώ, όπως τονίζει, δεν προβλέπεται και κανένα μέτρο για τη μείωση του νοσοκομειακού clawback.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου υπό τον υπουργό Υγείας με τους θεσμικούς φορείς των φαρμακευτικών εταιρειών ανακοινώθηκαν οι κυβερνητικές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική. Στη συνέχεια αυτής της συνάντησης o PIF στην επιστολή του -που υπογράφει η νεοεκλεγμένη πρόεδρος κ. Agata Jakoncic (MSD)- εκφράζει τις θέσεις του, τις ανησυχίες του και τις προτάσεις του.
Οι παραλήπτες
Η επιστολή του PIF -εκτός από τον βασικό παραλήπτη που είναι ο κ. Κικίλιας- απευθύνεται στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσο, στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, στον Υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη, στον Γενικό Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών κ. Θανάση Κοντογεώργη και στην Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη.
Αρχικά το Pharma Innovation Forum χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της Πολιτείας για τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τη δαπάνη των εμβολίων στον ΕΟΠΥΥ. Καθώς και την προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίων για την κάλυψη της δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών. Επίσης εκφράζει την ικανοποίηση του για την αύξηση του κεφαλαίου για τον συμψηφισμό των αυτόματων επιστροφών με δαπάνες για έρευνα και επενδύσεις.
Το rebate 25% εξαγγέλλεται αλλά δεν νομοθετείται
Θετικά κρίνει το PIF και την πρόθεση που έχει εξαγγείλει ο κ. Κικίλιας για την κατάργηση του rebate εισόδου 25% στα νέα φάρμακα. Παράλληλα όμως εκφράζει και τις επιφυλάξεις του για το πότε θα νομοθετηθεί η κατάργηση του εν λόγω μέτρου. Όπως επισημαίνει η συγκεκριμένη εξαγγελία επαναλαμβάνεται εδώ και ένα περίπου χρόνο, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει ήδη καλέσει σε συζητήσεις τους εκπροσώπους εταιρειών που έχουν νέες καινοτόμες θεραπείες σε μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες. Η ασάφεια όμως για το πότε θα καταργηθεί το rebate εισόδου δημιουργεί προβλήματα στις φαρμακευτικές εταιρείες που θέλουν να εντάξουν νέες θεραπείες στη Θετική Λίστα.
Για να ενταχθούν στη Θετική Λίστα τα νέα φάρμακα θα πρέπει οι εταιρείες υποχρεωτικά να συμφωνήσουν με rebate 25% για δύο χρόνια. Το εν λόγω μέτρο και οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν στις Επιτροπές Αξιολόγησης Φαρμάκων και Διαπραγμάτευσής, έχουν «παγώσει» για δυόμισι χρόνια την είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα μας.
Κανένα μέτρο για τη μείωση του νοσοκομειακού clawback
Το PIF στην επιστολή του τονίζει πως απουσιάζει από τη συζήτηση για τα νέα μέτρα στο φάρμακο οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις δραματικές καθυστερήσεις στην είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά. Επίσης δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για την μείωση του εξοντωτικού νοσοκομειακού clawback, το οποίο βαρύνει τα νοσοκομειακά φάρμακα σε ποσοστό που ξεπερνάει κατά πολύ το 50% της αξίας τους. Σύμφωνα με τον PIF το συγκεκριμένο clawback επιβαρύνει τα νοσοκομειακά φάρμακα σε ποσοστό που ξεπερνάει κατά πολύ το 50% της αξίας τους.
Επιμερισμός clawbcak
Την αντίθεση του εκφράζει το PIF με την ανακατανομή του clawback στις φαρμακευτικές εταιρείες από 90/10 σε 80/20. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 90% της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης που καλύπτεται από το σύνολο των εταιρειών θα γίνει 80%.Το υπόλοιπο 10% που επιβαρύνει τις εταιρείες που εμφανίζουν αυξημένο τζίρο (clawback ανάπτυξης) θα αυξηθεί σε 20%.Από το 20% εξαιρούνται γενόσημα και off-patent.
Σύμφωνα με το PIF η σχεδιαζόμενη ανακατανομή του clawback είναι κατά της καινοτομίας και αν εφαρμοστεί, θα σταθεί εμπόδιο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. To PIF ζητά από το υπουργείο Υγείας να μειωθεί η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Χωρίς όμως να γίνεται ανακατανομή του βάρους του clawback μεταξύ των φορέων της βιομηχανίας και να αποτελεί αντικείμενο κυβερνητικής πολιτικής.
PIF – Κικίλιας: Μνημόνιο συνεργασίας
Το PIF επισημαίνει στον κ. Κικίλια ότι ο σχεδιασμός για τη μεταρρύθμισης της φαρμακευτικής πολιτικής είναι απαραίτητο να γίνεται κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να οδηγήσει στον εξορθολογισμό του συστήματος υγείας.
Από τις αρχές του έτους ο κ. Κικίλιας είχε ανακοινώσει ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην υπογραφή τριετούς Μνημονίου Συνεργασίας με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Στόχος του Μνημονίου είναι να δημιουργηθεί ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο όπου θα συμπεριλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις για τη φαρμακευτική πολιτική. Το θέμα όμως παραμένει μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα.
Προς αυτή την κατεύθυνση το Pharma Innovation Forum υπενθυμίζει στον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια την πρόθεσή του να συμβάλλει στην δημιουργία ενός υπομνήματος συναντίληψης (Memorandum of Understanding). Στο υπόμνημα θα περιγράφονται οι στόχοι και οι ενέργειες που θα εξασφαλίσουν ένα δημοσιονομικά βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα φαρμακευτικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο των παραπάνω το Pharma Innovation Forum- με αφορμή και την ανάδειξη του νέου ΔΣ- ζητά συνάντηση με τον κ. Κικίλια και όλους τους αποδέκτες της επιστολής, για να συζητηθούν οι προτάσεις του PIF.
Πηγή: healthpharma.gr