Blog
Blog
Παγκόσμια μέρα καρδιάς – Ενημέρωση ΠΟΥ
Παγκόσμια μέρα καρδιάς χθες, να αγαπάτε την καρδιά σας και να την προστατεύετε!
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ:
- Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη νούμερο 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως: περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από καρδιαγγειακά νοσήματα παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία.
- Υπολογίζεται ότι 17,9 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα το 2016, αντιπροσωπεύοντας το 31% όλων των παγκόσμιων θανάτων. Από αυτούς τους θανάτους, το 85% οφείλεται σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Πάνω από τα τρία τέταρτα των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
- Από τους 17 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους (κάτω των 70 ετών) λόγω μη μεταδοτικών ασθενειών το 2015, το 82% είναι σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και το 37% προκαλούνται από καρδιαγγειακά νοσήματα.
- Οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν με την αντιμετώπιση παραγόντων συμπεριφορικών κινδύνων όπως η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή και η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια και η επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ.
- Τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο ή που διατρέχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο (λόγω της παρουσίας ενός ή περισσότερων παραγόντων κινδύνου όπως υπέρταση, διαβήτης, υπερλιπιδαιμία ή ήδη διαπιστωμένη ασθένεια) χρειάζονται έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση χρησιμοποιώντας συμβουλευτική και φάρμακα, ανάλογα με την περίπτωση.
Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις;
Οι πιο σημαντικές αιτίες των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια, η χρήση καπνού και η επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ. Τα συμπτώματα τέτοιων συμπεριφορών μπορεί να εμφανιστούν ως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένη γλυκόζη στο αίμα, αυξημένα λιπίδια στο αίμα και παχυσαρκία. Αυτοί οι «ενδιάμεσοι παράγοντες κινδύνου» μπορούν να αξιολογηθούν, υποδεικνύοντας αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων επιπλοκών.
Η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του αλατιού στη διατροφή, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η φαρμακευτική αγωγή κατά του διαβήτη, της υπέρτασης και των υψηλών λιπιδίων στο αίμα είναι απαραίτητη για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και την πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Για άλλη μία φορά να τονιστεί πως οι απαραίτητες πολιτικές πρακτικές για την υγεία θα έπρεπε να δημιουργήσουν ευνοϊκά περιβάλλοντα και να παρακινήσουν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν και να διατηρήσουν υγιή συμπεριφορά.
Πηγή: allabouthealth.gr