Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Οι υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών ξεπερνούν και το 2023 τη δημόσια χρηματοδότηση

Blog

Οι υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών ξεπερνούν και το 2023 τη δημόσια χρηματοδότηση

Σε νέα ύψη φαίνεται πως έφθασαν οι υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών το 2023, με τη νέα ηγεσία του Υπ. Υγείας να θέτει σε τροχιά υλοποίησης μια σειρά παρεμβάσεων για τον έλεγχο της ξέφρενης πορείας της δαπάνης.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας για το 2023, είναι η δεύτερη χρονιά που οι υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας ξεπερνούν τη συνεισφορά του κράτους στη φαρμακευτική δαπάνη», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, από το βήμα του 8ου Ετήσιου Συνέδριου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε, οι επιβαρύνσεις που καλούνται να καταβάλλουν για την περασμένη χρονιά, clawback και rebate, ανέρχονται στα 3,579 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα συνταγογραφημένα φαρμακευτικά σκευάσματα που προμηθεύτηκαν οι πολίτες από τα φαρμακεία ή τους χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια νοσηλείας, έφτασαν σε αξία τα 7,125 δισ. ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο, κάλυψε το 39% της συνολικής αυτής δαπάνης, καταβάλλοντας 2,812 δισ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένο, 1,8%, σε σχέση με το 2022.

Η συμμετοχή των πολιτών στη δαπάνη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση ανήλθε στα 734 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 2,9% σε σχέση με το 2022. Αυτό το ποσό δεν αφορά φάρμακα τα οποία οι πολίτες τα αγόρασαν χωρίς συνταγή, πληρώνοντας το σύνολο του κόστους, παρότι ανήκουν στην κατηγορία των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων.

Το υπόλοιπο ποσό αντιστοιχεί στις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις, το clawback και τα rebate, που για το 2023 εκτιμάται από τις φαρμακευτικές εταιρείες πως αναλογεί στο 50% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να χρηματοδοτηθεί καλύτερα γιατί σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε δεν έχουμε χώρο για πειραματισμούς», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου.

«Αγώνας δρόμου»

Από τις πρώτες ημέρες στο «τιμόνι» του Υπουργείου Υγείας, ο Αδ. Γεωργιάδης έδειξε την πρόθεση της Κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε να ανασχεθεί η διαρκής αύξηση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σε μια σειρά από συναντήσεις με εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών αναφέρθηκε στα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν, με τελευταία τη συνάντηση της Παρασκευής, όπως έχει γράψει το News4Health.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, από το ίδιο βήμα του συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ.

Έδωσε, μάλιστα, το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η ηγεσία του Υπ. Υγείας, μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ της μέγιστης δυνατής βελτίωση της υγεία του πληθυσμού της χώρας και της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας.

«Σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερες νέες ογκολογικές θεραπείες εισέρχονται στην αγορά, αλλά συχνά με εξαιρετικά υψηλές τιμές, χρειάζεται να σχεδιάσουμε με προσοχή τη νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική, ώστε να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις πλέον αποτελεσματικές και αποδοτικές θεραπείες. Στόχος είναι να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή βελτίωση στην υγεία του πληθυσμού της χώρας στο πλαίσιο της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «Οφείλουμε αρχικά να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των ασθενών και ύστερα να δημιουργούμε τα κατάλληλα κίνητρα για την κάλυψη τους μέσω της βέλτιστης εξισορρόπησης πολιτικών υγείας και βιομηχανικής πολιτικής».

Τα μέτρα για τον έλεγχο της υπέρβασης

Ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε σε μια σειρά από παρεμβάσεις, με τις οποίες εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.

  • Άμεση εφαρμογή Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την απενεργοποίηση μη ενεργών ΑΜΚΑ
  • Επέκταση Κλειστών Προϋπολογισμών για την προμήθεια φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων
  • Χρηματοδότηση και Έλεγχος του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ)
  • Μηχανισμός για την μεταφορά σκευασμάτων στη λίστα μη αποζημιούμενων φαρμάκων
  • Μηχανισμοί ελέγχου αποζημίωσης σε σκευάσματα που περιέχουν μέταλλα και βιταμίνες (μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο)
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της δαπάνης από τις εισαγωγές του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) – οι οποίες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ- μέσω δημιουργίας ειδικής επιτροπής και διαπραγμάτευσης με της φαρμακευτικές εταιρείες
  • Αλλαγές στην τιμολόγηση με: α) την κατάργηση αυτόματης αποζημίωσης των βιοομοειδών προϊόντων και την μείωση της τιμής τους στο 70% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου και β) την ενεργοποίηση του νόμου για την κατάργηση της εξίσωσης της λιανικής με την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα.
  • Παρεμβάσεις στη συνταγογράφηση με: α) Εφαρμογή Μητρώων Ασθενών, β) Κλείδωμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, γ) αύξηση στη διείσδυση των γενοσήμων και βιοισοδύναμων φαρμάκων, δ) επέκταση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης σε περισσότερες κατηγορίες φαρμάκων, ε) περιορισμός συναγογράφησης φαρμάκων υψηλού κόστους για ενδείξεις που δεν αναφέρονται στην άδεια κυκλοφορίας τους
  • Ανάπτυξη Μονάδας Ανάλυσης Στοιχείων, παρακολούθησης και ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης στην ΕΚΑΠΥ
  • Ανάπτυξη προϋπολογισμών σε σύνδεση με επιδημιολογικά στοιχεία ή / και την αποτελεσματικότητα θεραπείας μέσω μητρώων ασθενών
  • Μέτρα για την αύξηση της καταβολής των ανείσπρακτων ποσών clawback
  • Εφαρμογή Ηοrizon Scanning και αξιολόγηση φαρμάκων από την επιτροπή αξιολόγησης (ΗΤΑ) σε σχέση με άλλες χώρες
  • Ενίσχυση του Μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) ενόψει και του νέου κανονισμού
Πηγή: news4health.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης