Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Οι φαρμακοποιοί ζητούν να θεσπιστεί ο ρόλος τους στην ΠΦΥ

Blog

Οι φαρμακοποιοί ζητούν να θεσπιστεί ο ρόλος τους στην ΠΦΥ

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό «Pharmakeftiki Journal» παρουσιάζει την αντίληψη των φαρμακοποιών για την προσφορά τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και αναδεικνύει την ανάγκη να θεσπιστεί ο ρόλος τους στην παροχή υπηρεσιών.

Ειδικότερα, η έρευνα διενεργήθηκε σε 120 φαρμακοποιούς των Ιωαννίνων το διάστημα Φεβρουάριος-Απρίλιος 2019, και αφορούσε τις απόψεις τους για τις συνθήκες στο επάγγελμα στην Ελλάδα, τον τρέχοντα και μελλοντικό τους ρόλο, όσα εμποδίζουν αλλά και διευκολύνουν την εργασία τους, τις σχέσεις τους με τους ασθενείς αλλά και με άλλους επαγγελματίες υγείας. Επίσης έδωσαν απαντήσεις για το εύρος των υπηρεσιών και της συμβουλευτικής που παρέχουν, το επίπεδο των δεξιοτήτων και γνώσεών τους αλλά και πώς φαντάζονται το μέλλον του επαγγέλματος στη φροντίδα υγείας.

Είναι ενδιαφέρον ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες απάντησαν ότι αισθάνονται αυτοπεποίθηση (56,7%) και ικανοί (55%) να παρέχουν υπηρεσίες υγείας, αλλά και ότι υπάρχει ανάγκη για τη θέσπιση νόμου στη χώρα που θα καθορίσει τον ρόλο των κοινοτικών φαρμακοποιών στην ΠΦΥ. ‘Αξιο αναφοράς είναι ότι σύμφωνα με το 91,7% ένας σημαντικός αριθμός των επισκέψεων στο φαρμακείο εβδομαδιαίως δεν αφορά την αγορά φαρμάκων αλλά μόνο την παροχή συμβουλής. Ερωτηθέντες για την ανάγκη ύπαρξης ενός ιδιαίτερου χώρου για τις παροχή υπηρεσιών, 60 μόνο φαρμακοποιοί απάντησαν θετικά, ενώ λίγοι ήταν εκείνοι (11) που φαντάζονται τον εαυτό τους να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην ΠΦΥ στο μέλλον.

Η Αλίκη Πελετίδη (corresponding author), επ. καθηγήτρια Φαρμακευτικής Πρακτικής και συντονίστρια Προγράμματος Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σχολίασε σχετικά στο f.daily: «Στη μελέτη μας εξετάσαμε τα ολοένα εξελισσόμενα καθήκοντα των φαρμακοποιών σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και στη βελτιστοποίηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι μόνο απαραίτητοι στη διανομή φαρμάκων αλλά παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση των ασθενών, στη διαχείριση των φαρμάκων και στις συνεργατικές πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης.

Η εμπλοκή των φαρμακοποιών στην άμεση φροντίδα των ασθενών έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή, μειώνει τα ανεπιθύμητα συμβάντα από φάρμακα και συμβάλλει στη συνολική εξοικονόμηση κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Πιστεύουμε ότι η αναγνώριση και η επέκταση του κλινικού ρόλου των φαρμακοποιών κοινότητας στην παροχή υπηρεσιών είναι καίριας σημασίας για την Ελλάδα. Είναι κρίσιμη εποχή και οι αλλαγές αποτελούν μονόδρομο για την προώθηση της ποιότητας και της προσβασιμότητας της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για την περαιτέρω βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή υποστήριξη και ενσωμάτωση των φαρμακοποιών σε διεπιστημονικές ομάδες υγειονομικής περίθαλψης».

Την έρευνα με τίτλο: «Perceptions of Community Pharmacists on their Role in Delivering Pharmacy-led Services within Primary Healthcare: A Quantitative Study» μπορείτε να τη δείτε εδώ. 

Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης