Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Ο ΠΦΣ ζητά από Υπ. Υγείας-ΕΟΦ εξονυχιστικό έλεγχο σε φαρμακαποθήκες που αποθεματοποιούν ελλειπτικά φάρμακα

Blog

Ο ΠΦΣ ζητά από Υπ. Υγείας-ΕΟΦ εξονυχιστικό έλεγχο σε φαρμακαποθήκες που αποθεματοποιούν ελλειπτικά φάρμακα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ)  και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) με επίκεντρο το ζήτημα των παράλληλων εξαγωγών ελλειπτικών φαρμάκων.

Ο ΠΣΦ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου ζήτησε την παρέμβαση του Υπ. Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και να γίνει άμεσα  άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών στα 130 και πλέον σκευάσματα για τα οποία δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην Ελληνική αγορά.

Μιλώντας για το πρόβλημα των ελ, όπως υποστηρίζουν οι φαρμακαποθήαριοι ότι «φταίνε δύο και μόνο παράγοντες. Αφενός ο στρατηγικός και συστηματικός υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες και αφετέρου προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε ασιατικές χώρες».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της άρσης της απαγόρευσης των εξαγωγών των 130 σκευασμάτων οι εκπρόσωποι του ΠΣΦ είπαν ότι «η χώρα μας σήμερα, βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι των περισσότερων Ευρωπαίων Εταίρων μας λόγω ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος για καμία απαγόρευσης εξαγωγής σκευασμάτων που διαθέτουν πληθώρα γενοσήμων.

Σημείωσαν δε ότι «έχουμε πολλές φορές γραπτώς ενημερώσει τις πολιτειακές αρχές ότι στις φαρμακαποθήκες σήμερα βρίσκονται σε υπερεπάρκεια τουλάχιστον 90 σκευάσματα από τα 280 τα οποία τελούν υπό απαγόρευση, ενώ σε άλλα 54 υπάρχει πληθώρα αξιόπιστων ελληνικών γενοσήμων  λέγοντας ότι ο διος ο Υπ. Υγείας σε δηλώσεις του (τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου) προσδιόρισε τον αριθμό των ελλείψεων ανά την επικράτεια σε 150 προϊόντα».

Οι Φαρμακαποθηκάριοι ουσιαστικά αρνήθηκαν ότι υπάρχει θέμα με το χώρο τους και τόνισαν ότι οφείλουν να τηρούν τον νόμο και τις διαδικασίες διαφάνειας και οι άλλοι δύο κρίκοι της αλυσίδας (φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακεία) κάτι το οποίο, όπως υποστήριξαν, μέχρι τώρα δεν γίνεται.

Σε ό,τι αφορά τις φαρμακευτικές εταιρείες σημείωσαν ότι ο νόμος τις υποχρεώνει πρώτον, να τηρούν αποθέματα 3 μηνών και δεύτερον, να εφοδιάζουν την αγορά με ποσότητα ίση με την μηνιαία συνταγογράφηση προσαυξημένη κατά 25%. Η πολιτεία, ανέφεραν, οφείλει να ελέγξει αν τηρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις ή αν σειρά εταιριών, θεωρώντας ασύμφορη την ελληνική αγορά, συστηματικά την υποεφοδιάζει.

Για δε τα φαρμακεία αφού είπαν ότι «από 5/1/23  οφείλουν να πωλούν τα σκευάσματα που τελούν υπό απαγόρευση εξαγωγής μόνο με ηλεκτρονική συνταγή» θέτοντας κι εδώ ευθύνη της πολιτείας για τον έλεγχο της τήρησης του νόμου, έθεσαν προς την ηγεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θέμα για «την τέλεση ή όχι εξαγωγών από τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών στα διοικητικά όργανα των οποίων συμμετέχει».

Κατήγγειλαν τέλος δημόσια την «ανυπαρξία του ΕΟΦ και την παντελή αδυναμία ελέγχου  της αγοράς,  με συνέπεια να αναγκάζεται  να υιοθετεί ατεκμηρίωτες καταγγελίες περί δήθεν ελλείψεων από συνδικαλιστικούς φορείς. Συνεπεία τούτου, ο οργανισμός οδηγείται σε ατεκμηρίωτες αποφάσεις που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα και αφήνουν έκθετη την χώρα στην ΕΕ.

Επισημαίνουμε ότι, η κατάσταση αυτή απειλεί την βιωσιμότητα του κλάδου και δύναται να προκαλέσει ένα ντόμινο δυσμενών εξελίξεων, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόσβαση του Έλληνα ασθενή στην θεραπεία του».

Κίνδυνος εάν αρθεί η απαγόρευση εξαγωγών

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του αντιδρώντας στο όσα ανέφεραν οι φαρμακαποθηκάριοι υποστήριξε ότι είναι «εκτός κάθε πραγματικότητας οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη για άρση της απαγόρευσης σε 130 φαρμακευτικά σκευάσματα που λείπουν από την ελληνική αγορά».

Επιχειρηματολογώντας από την πλευρά του ο ΠΦΣ ανέφερε τα εξής:

«Η συνέχιση της απαγόρευσης των εξαγωγών και η επέκταση της λίστας αρχίζει και αποδίδει αποτελέσματα, καθώς φάρμακα, τα οποία ήταν εξαφανισμένα επί μήνες από την ελληνική αγορά, εμφανίζονται εκ νέου σταδιακά στο φαρμακείο, προς όφελος των ασθενών που αγωνιούν για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής.

Αντιθέτως, τα λίγα φάρμακα για τα οποία άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών πριν από δύο μόλις μήνες, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα, καθόσον, όσοι τα εξήγαγαν, δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενούς, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής. Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό, τι πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που αρθεί η απαγόρευση για τα 130 αποθεματοποιημένα είδη φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως μετά επιτάσεως ζητά ο κ. Σκυλακάκης, προκειμένου να μπορέσουν να εξαχθούν στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα φυσικά να εξαφανιστούν εν συνεχεία από την ελληνική αγορά».

Ο ΠΦΣ έκανε λόγο για λάσπη, συκοφαντίες και παραπληροφόρηση για τον Πρόεδρο και τον Ειδικό Γραμματέα του τα οποία ωστόσο, όπως αναφέρει, «δεν πτοούν τον αγώνα που δίνουμε, γιατί πάνω από οποιαδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον, είναι η εξασφάλιση της θεραπευτικής αγωγής του πολίτη και η διασφάλιση της Δημοσίας Υγείας.

Άλλωστε οι δηλώσεις του Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων στα ΜΜΕ ότι “οι ελληνικές φαρμακαποθήκες ενώνοντας τις δυνάμεις τους από ασήμαντες έγιναν σημαντικές, καταφέρνοντας να ανοίξουν τις πόρτες μεγάλων οίκων του εξωτερικού εξασφαλίζοντας μεγάλες παραγγελίες”, επιβεβαιώνουν την προτεραιότητα που δίνει στην εξαγωγική επιχειρηματική δραστηριότητα των φαρμακαποθηκών, σε σχέση με την εξασφάλιση της επάρκειας στην ελληνική αγορά φαρμάκου, ως οφείλει να πράξει σύμφωνα με τον νόμο και με τις αρχές λειτουργίας των φαρμακαποθηκών».

Και ο ΠΦΣ στην ανακοίνωσή του κατέληξε:

«Δεν θα επιτρέψουμε ο Έλληνας ασθενής να γίνει όμηρος οικονομικών συμφερόντων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ζητάμε το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Φ. να επικεντρωθούν σε εξονυχιστικό έλεγχο των φαρμακαποθηκών εκείνων που αποθεματοποιούν ποσότητες χιλιάδων σκευασμάτων – ειδικά μετά την τελευταία απαγόρευση – με την προσδοκία ότι αυτή θα αρθεί το προσεχές διάστημα.

Ματαιοπονεί ο κ. Σκυλακάκης στην προσπάθειά του από υπόλογος να καταστεί τιμητής».

ΠΣΦ προς φαρμακοποιούς: Προσφύγετε στη δικαιοσύνη, όπως εμείς 

Οι φαρμακαποθηκάριοι σηκώνοντας το γάντι απάντησαν στον Πανελλήνιος Φαρμακευτικό Σύλλογο με ανακοίνωση που έφερε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αιδώς Αργείοι» κατηγορώντας τον ότι για πολλοστή φορά επιδίδεται σε ψεύδη και προσωπικές επιθέσεις.

«Η απάντηση μας στην ανακοίνωση του είναι απλή.

Α) Όποιος θεωρεί ότι συκοφαντείται προσφεύγει στη δικαιοσύνη, όπως έκανε ο Πρόεδρος μας κ. Σκυλακάκης κατά του κ. Βαλτά.

Β) Θα απαντήσουν οι κκ Βαλτάς και Ευγενίδης αν οι συνεταιριστικές αποθήκες στων οποίων τη διοίκηση συμμετέχουν ενεργά ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ Ή ΟΧΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ;

Όχι τίποτε άλλο, αλλά θέλουμε όντως να φανεί ποιος εξυπηρετεί τα  οικονομικά του  συμφέροντα σε βάρος του Έλληνα ασθενή.

Υ.Γ. : Φυσικά προτείνουν εξονυχιστικούς ελέγχους…..πάντα στους άλλους και ποτέ στους άσπιλους και αμόλυντους εαυτούς τους!».

Παραίτηση Προέδρου ΕΟΦ

Η χθεσινοβραδινή παραίτηση του κ. Δημήτρη Φιλίππου, Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, αρμόδιου φορέα για να παρακολουθεί την αγορά φαρμάκου στον οποίο αναφέρθηκαν οι φαρμακαποθηκάριοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου λίγες ώρες νωρίτερα και η δέσμευσή του μέσα από τη σελίδα του στο fb σύντομα να παρουσιάσει το έργο που πραγματοποιήθηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια στον ΕΟΦ αναμένεται να φωτίσει περισσότερο την εικόνα για το τι τελικά συμβαίνει με το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων και των παράλληλων εξαγωγών των ελλειπτικών φαρμάκων στη χώρα μας.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης