Blog

Ο ΕΜΑ Εγκρίνει τη Χορήγηση Δεξαμεθαζόνης σε Ασθενείς με Σοβαρή COVID-19

Ο ΕΜΑ Εγκρίνει τη Χορήγηση Δεξαμεθαζόνης σε Ασθενείς με Σοβαρή COVID-19

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη εγκρίνει τη συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρή COVID-19, ακολουθεί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ανακοινώνοντας ότι η δεξαμεθαζόνη μπορεί να χορηγηθεί ως θεραπεία εκλογής σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω (και βάρους 40 κιλών και άνω), που έχουν προσβληθεί από SARS-CoV-2 και των οποίων η κατάσταση απαιτεί θεραπεία με οξυγόνο. 

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως σε μονάδες εντατικής θεραπείας

Αυτή η απόφαση της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του EMA (CHMP), πρόκειται να αξιολογηθεί για τα αποτελέσματά της από τη βρετανική δοκιμή “RECOVERY”, που έχει αξιολογήσει διάφορες στρατηγικές θεραπείας για την COVID-19, και ιδίως το θέμα της δεξαμεθαζόνης.

Τα καλά αποτελέσματα του κορτικοστεροειδούς κοινοποιήθηκαν από τους συγγραφείς τον περασμένο Ιούνιο, ενώ από τότε υπήρξαν κι άλλες μελέτες που υποστήριξαν αυτό το εύρημα, συμπεριλαμβανομένης μιας μετα-ανάλυσης στο “JAMA” στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα ή ως ενδοφλέβια ένεση, σε δόση 6 mm την ημέρα για 10 ημέρες.

Μείωση στη θνησιμότητα

Στις 17 Ιουλίου, η δοκιμή “RECOVERY” που δημοσιεύθηκε στο “New England Journal of Medicine” συνέκρινε 2104 ασθενείς που λάμβαναν δεξαμεθαζόνη και 4321 που ακολουθούσαν τυπική θεραπεία.

Οι συγγραφείς ανέφεραν θνησιμότητα 29% σε 28 μέρες σε μηχανικά αεριζόμενους ασθενείς που έλαβαν δεξαμεθαζόνη, σε σύγκριση με 41% θνησιμότητα ​​σε εκείνους που λάμβαναν τυπική θεραπεία.

Σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με οξυγόνο, αλλά χωρίς αναπνευστική βοήθεια, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 23% στην ομάδα της δεξαμεθαζόνης έναντι 26% στην ομάδα της τυπικής θεραπείας.

Επιπλέον, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά σε ασθενείς χωρίς θεραπεία με οξυγόνο.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που εμπορεύονται σκευάσματα δεξαμεθαζόνης καλούνται τώρα να επικοινωνήσουν με τον EMA ή τους διάφορους εθνικούς οργανισμούς εάν επιθυμούν να λάβουν παράταση της άδειας κυκλοφορίας τους στην αγορά.

Πηγή: pharmamanage.gr
Facebook
LinkedIn
X