Αλλαγή σκυτάλης στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημιου Αθηνών. Νέος Πρόεδρος της Σχολής με ποσοστό ρεκόρ 76% εκλέχτηκε σήμερα ο καθηγητης Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος. Νέος αναπληρωτής Πρόεδρος εκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 60% ο καθηγητής χειρουργικής Νίκος Αρκαδόπουλος
Τα μέλη ΔΕΠ της μεγαλύτερης Ιατρικής Σχολής Αθηνών εξέλεξαν σήμερα τον νέο πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Σχολής. Μάλιστα η συμμετοχή στην εκλογες ήταν για πρώτη φορά καθολική σε ποσοστό 100%.
Συγκεκριμένα ο καθηγητης Καρδιολογίας κ. Γεράσιμος Σιάσος έλαβε 384 ψήφους και ποσοστό 76% και εκλέγεται προεδρος, ενώ ο άλλος υποψήφιος για τη θεση καθηγητης Ογκολογίας κ. Κωνστανίνος Συρίγος έλαβε 123 ψήφους και ποσοστό 24%.
Απο την άλλη πλευρά ο καθηγητης Χειρουργικής Νικόλαος Αρκαδόπουλος έλαβε 311 ψήφους και ποσοστό 60% και εκλέγεται αναπληρωτης προεδρος από τον πρώτο γύρο, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι, ο καθηγητης Μανούσος Κωνσταντουλάκης έλαβε 170 ψήφους και ο καθηγητής Νικόλαος Σύψας 40 ψήφους.
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος
Ο νέος πρόεδρος της Σχολής, ο 43χρονος Γεράσιμος Σιάσος είναι καθηγητής Καρδιολογίας, έως σήμερα αναπληρωτης προεδρος της Ιατρικής Σχολής και προεδρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αιγινητείου και Αρεταιείου. Είναι ο νεότερος εκλεγμένος προεδρος έως σήμερα. Έλαβε το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδες στις «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – Καρδιολογική Νοσηλευτική» και διδακτορικες σπουδες τπο την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της καρδιολογίας στο ίδιο Νοσοκομείο. Επισης εχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Ειδίκευσης από το διετές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» του ΕΑΠ.
Μετεκπαιδεύτηκε στη Βοστώνη στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s του Πανεπιστημίου Harvard . Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard του απένειμε, μετά από κρίση, τον ακαδημαϊκό τίτλο του Επισκέπτη Καθηγητή. Επελέγη ως μέλος του Συμβουλίου Εποπτείας της Έρευνας για τις ακαδημαϊκές μονάδες του Νοσοκομείου Brigham and Women’s / Harvard Medical School. Παράλληλα, εργάστηκε για ένα έτος στο Harvard – MIT Biomedical Engineering Center, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA.
Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο (A’ Καρδιολογική Κλινική) εργάστηκε στη Μονάδα Αθηροσκλήρωσης και στη Βιοχημική, Ανοσολογική και Μονάδα Μοριακής Βιολογίας, είναι ιδρυτής και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας «Καρδιά και Διαβήτης» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Από το 2017 συμμετέχει ενεργά στην εγκατάσταση της Γ΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», έχοντας καθήκοντα αναπληρωτή Διευθυντή.
Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στη Μοριακή Καρδιολογία, την αθηροσκλήρωση, την ενδοθηλιακή λειτουργία και τον σακχαρώδη διαβήτη σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Ήταν επικεφαλής σε μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Harvard και της Mayo Clinic όταν προτάθηκε νέος μηχανισμός ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες, ως αποτέλεσμα της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην μικροκυκλοφορία και της μείωσης του ενδοθηλιακού shear stress. Η συγκεκριμένη πρωτότυπη μελέτη δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό JACC (Impact factor: 20.589) και επιλέχθηκε ως μία από τις 100 καλύτερες δημοσιεύσεις για το ίδιο έτος. Έχει συμμετάσχει με ομιλίες, έχει συγγράψει 12 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα επιστημονικά συγγράμματα και είναι επί επτά έτη Section Editor για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Current Medicinal Chemistry (Impact factor: 4.184). Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει 300 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις (PubMed), 9000 citations, h-index 50 (Google scholar). Βιογραφικό σημείωμα και δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα: https://scholar.harvard.edu/gsiasos
Καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος
Ο νέος αντιπρόεδρος της Σχολής Νίκος Αρκαδόπουλος εκανε ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και fellowship στις ΗΠΑ στο Cedars-Sinai MedicalCenter, και στο UCLA School of Medicine. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία το 2002 ως Λέκτορας στη Β΄ Χειρουργική Κλινική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Συνολικά έχει δημοσιεύσει 200 πλήρη άρθρα (Pubmed) με περισσότερες από 4000 αναφορές και έχει περισσότερες από 250 ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια. Για το έργο του έχει τιμηθεί με συνολικά 38 Ελληνικά και διεθνή βραβεία και υποτροφίες.
Πηγή: tanea.gr