Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Μικροσκοπικό εμφύτευμα σπονδυλικής στήλης, υπόσχεται ανακούφιση από σοβαρούς πόνους

Blog

Μικροσκοπικό εμφύτευμα σπονδυλικής στήλης, υπόσχεται ανακούφιση από σοβαρούς πόνους

Γιατροί και μηχανικοί στη Βρετανία ανέπτυξαν μία πολύ λεπτή -με πλάτος ανθρώπινης τρίχας- και φουσκωτή συσκευή, που εμφυτεύεται στη σπονδυλική στήλη και βοηθά στη θεραπεία των σοβαρών πόνων.

Η συσκευή, την οποία δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», μπορεί να τυλιχθεί μέσα σε έναν μικροσκοπικό κύλινδρο, να τοποθετηθεί σε μία βελόνα και να εμφυτευθεί στη σπονδυλική στήλη (στην περιοχή όπου γίνονται οι επισκληρίδιες ενέσεις για να ελεγχθούν οι πόνοι του τοκετού), χωρίς να χρειαστεί επεμβατική διαδικασία.

Όταν βρεθεί μέσα στο σώμα, η συσκευή φουσκώνει με νερό ή αέρα και ξετυλίγεται σαν ένα μικρό στρώμα που καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα του νωτιαίου μυελού. Όταν συνδέεται με μία γεννήτρια παλμών, τα ηλεκτρόδια της συσκευής αρχίζουν να στέλνουν ηλεκτρικά σήματα στον νωτιαίο μυελό, μπλοκάροντας τα σήματα του πόνου.

Οι έως τώρα συσκευές μπλοκαρίσματος του νωτιαίου μυελού κατά του πόνου είναι ογκώδεις και απαιτούν επεμβατικό χειρουργείο, γι’ αυτό μόνο 50.000 τέτοιες επεμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως (η σχετική θεραπεία θεωρείται ως μέτρο τελευταίας καταφυγής για όσους ασθενείς νιώθουν πολύ σοβαρούς και μη αντιμετωπίσιμους πόνους). Η νέα συσκευή είναι πολύ πιο μικρή σε μέγεθος (έχει πάχος μόλις 60 εκατομμυριοστά του μέτρου) και είναι πιο εύκολο να εισαχθεί στο σώμα.

Οι έως τώρα δοκιμές δείχνουν ότι η καινοτόμος συσκευή μπορεί να αποτελέσει μία αποτελεσματική θεραπεία για πολλές μορφές σοβαρού πόνου, όπως στα πόδια και στη μέση, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναλγητικά. Επίσης, θα μπορούσε πιθανώς να προσαρμοστεί για να αποτελέσει μία νέου τύπου θεραπεία της παράλυσης ή της νόσου Πάρκινσον.

Πάντως, θα απαιτηθούν μακράς διάρκειας τεστ και κλινικές δοκιμές πριν αξιοποιηθεί η συσκευή σε ασθενείς. Οι πρώτες δοκιμές της σε ανθρώπους αναμένονται σε δύο έως τρία χρόνια. Την εμπορική προώθηση της νέας τεχνολογίας έχει αναλάβει η Cambridge Enterprises, ο επιχειρηματικός βραχίονας του βρετανικού πανεπιστημίου.

Σύνδεσμος των ερευνητών για εικόνες και βίντεο:

https://drive.google.com/drive/folders/1fUc4Leks0b_rnvHnxFnXftfmJLT-VBi2?usp=sharing

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης