Blog
Blog
Νέο μοντέλο πρόβλεψης επιδημικών κυμάτων
Ο δείκτης αυτός βασίζεται στη μεταβλητότητα των νεοαναφερθέντων συμβάντων ανά μονάδα χρόνου και θέτει ζητήματα έγκαιρης προειδοποίησης όταν ο ρυθμός μεταβολής της μεταβλητότητας υπερβαίνει ένα όριο.
Χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο, καθώς και πραγματικά δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης αναπνευστικών λοιμώξεων που εφαρμόζεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στην Πνευμονολογική Κλινική PNGL, έγινε εφικτή η πρόβλεψη έγκαιρα για το κύμα εποχικής γρίπης κατά τη φετινή περίοδο 2023-2020. Ο καθηγητής Κ. Ι. Γουργουλιάνης πολύ νωρίς το Δεκέμβριο με αυτά τα δεδομένα, επεσήμανε εγκαίρως ότι η επιβάρυνση του συστήματος Υγείας οφείλεται κυρίως στη γρίπη.
Αναλυτικότερα, κατά τη χειμερινή περίοδο 2020-2023, οι ασθενείς που απευθύνθηκαν στην Πνευμονολογική Κλινική και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΛ με συμπτώματα «γριπώδους συνδρομής» υποβλήθηκαν σε ταχείες εξετάσεις για την ανίχνευση των συνηθέστερων ιών του αναπνευστικού, δηλαδή SARS-CoV-2, γρίπη A/B, ιό αναπνευστικής συμφόρησης (RSV) και ιό Adenoe. Συνολικά, από τους 1.434 ασθενείς που εξετάστηκαν:
- οι περισσότεροι, 226 βρέθηκαν θετικοί για τη γρίπη Α,
- 203 βρέθηκαν θετικοί για τον ιό SARS-CoV-2, 65 για τη γρίπη Β,
- 61 για τον RSV και μόλις 11 βρέθηκαν θετικοί για τον αδενοϊό.
- Από αυτούς, 38 ασθενείς με γρίπη Α, 27 ασθενείς με SARS-CoV-2,
- 3 ασθενείς με γρίπη Β, 25 ασθενείς με RSV και
- 4 ασθενείς με αδενοϊό χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Τη τριετία 2020-23 τα πρώτα κρούσματα γρίπης Α αρχίζουν να ανιχνεύονται το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου, με κορύφωση πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, την εβδομάδα 18 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου (στοιχεία που συμφωνούν με εκείνα του προηγούμενου έτους 2022-2023, αλλά όχι με εκείνα της περιόδου 2021-2022, όταν η κορύφωση είχε σημειωθεί κάπου αργότερα, την εβδομάδα 7 έως 13 Μαρτίου). Στις αρχές Φεβρουαρίου αρχίζουν να παρατηρούνται τα πρώτα κρούσματα γρίπης Β, με αποκορύφωμα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Σε αντίθεση με τη γρίπη, ο SARS-CoV-2 φαίνεται να κινείται σε χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.
Στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί συστήματα πρόβλεψης επιδημικού κύματος. Στην κατεύθυνση αυτή, οι ταχείες εξετάσεις μπορούν να αποτελέσουν έναν γρήγορο, εύκολο, προσιτό και αξιόπιστο τρόπο διάγνωσης των λοιμωδών νοσημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι διεξάγονται σε οργανωμένες δομές και με συγκεκριμένες ενδείξεις. Ο συνδυασμός τους με το μοντέλο πρόβλεψης EVI, όπως εφαρμόζεται στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠΓΝΛ, αποσκοπεί στην παρακολούθηση των αναπνευστικών λοιμώξεων αλλά κυρίως στην έγκαιρη προετοιμασία των δομών υποδοχής και νοσηλείας.
Πηγή: virus.com.gr