Νέα δεδομένα φέρνει η Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο Αδ. Γεωργιάδης, βάσει της οποίας φαρμακευτικά σκευάσματα με λιανική τιμή έως και 6 ευρώ που διατίθενται στα ιδιωτικά φαρμακεία, δεν θα καταβάλλουν το σύνολο του clawback, του ποσού της υπέρβασης της δαπάνης δηλαδή, που διαφορετικά θα τους αναλογούσε.
Με την απόφαση, η οποία ουσιαστικά εφαρμόζει άρθρο νόμου που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2023, οι φαρμακευτικές εταιρείες αυτών των σκευασμάτων θα καταβάλλουν μόλις ένα μέρος του clawback και ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 10% της αντίστοιχης δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα, με τη δημοσίευση της ΥΑ (22 Φεβρουαρίου) ο νέος επιμερισμός του clawback ισχύει πλέον αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2023, όπως προβλεπόταν και στο νόμο. Το ποσό της υπέρβασης που θα «περισσέψει» θα καλυφθεί και σε αυτή την περίπτωση από τις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες.
«Από 1ης.1.2023 στα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία κοινότητας και για τα οποία έχει υπολογιστεί και είναι διαθέσιμο στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων του άρθρου 251 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5), Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (Κ.Η.Θ.) μικρότερο από ή ίσο με είκοσι λεπτά του ευρώ (0,20), επιβάλλεται μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) δέκα τοις εκατό (10%) της δαπάνης του Ε.Ο.Π.Π.Υ. για τα εν λόγω φάρμακα. Το υπερβάλλον ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback), που θα αναλογούσε στα ανωτέρω φαρμακευτικά σκευάσματα, εάν δεν είχε τεθεί το μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) του προηγούμενου εδαφίου, αναζητείται αναλογικά από τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα που συμμετέχουν στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης φαρμακείων κοινότητας», (άρθρο 99 ν. 5034/2023).
«Μένει» και η εξαίρεση στα νοσοκομειακά
Η έκδοση της ΥΑ ουσιαστικά μαρτυρά την προτεραιότητα που δίνει η νέα ηγεσία του Υπ. Υγείας και η κυβέρνηση γενικότερα στην ενίσχυση των οικονομικότερων σκευασμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία τους στην ελληνική αγορά, εστιάζοντας τις προσπάθειες μεταξύ άλλων στην αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, όπως έγραψε το News4Health.
Βέβαια, η εν λόγω απόφαση δεν αφορά μόνο στα γενόσημα φάρμακα, αλλά αγγίζει όλα τα σκευάσματα που έχουν λιανική τιμή έως 6 ευρώ, μεταξύ αυτών και off patent, δηλαδή πρωτότυπα φάρμακα που έχει λήξει η περίοδος προστασίας της πατέντας τους.
Εκτιμήσεις υπολογίζουν πως η ελάφρυνση για τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν τα εν λόγω σκευάσματα θα ανέλθει έως και τα 50 εκατ. ευρώ συνολικά.
Να διευκρινίσουμε πως από αυτή την αλλαγή δεν θα επηρεαστεί η συμμετοχή των ασθενών σε αυτά τα φάρμακα.
Έρχεται όμως να προστεθεί στην πρόθεση του κ. Γεωργιάδη να αυξήσει τα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων με εμπορική ονομασία κατά 15%, ποσοστό που θα συνδεθεί συγκεκριμένα με τη συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων με την εμπορική τους ονομασία, ως εργαλείο εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ουσιαστικά, η απόφαση μοιάζει να επεκτείνει στα φάρμακα κοινότητας αντίστοιχο μέτρο που ισχύει στον υπολογισμό του clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για σκευάσματα με τιμή χαμηλότερη των 30 ευρώ. Τα εν λόγω νοσοκομειακά φάρμακα για τα έτη 2022 και 2023 απαλλάσσονται από το clawback ή θα κληθούν να αποδώσουν μικρότερο ποσοστό, με το υπόλοιπο ποσό της υπέρβασης να επιμερίζεται και πάλι στα υπόλοιπα φάρμακα. Εκτιμήσεις της αγοράς υπολογίζουν πως αυτό το ποσό θα φθάσει ακόμη και τα 70 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, αν και οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Γεωργιάδη να επανεξετάζει την πρακτική για το νοσοκομειακό φάρμακο, πηγές του Υπ. Υγείας ξεκαθαρίζουν στο News4Health, πως αυτή τη στιγμή καμία πρόθεση για αλλαγή δεν υπάρχει και παραμένει ως έχει.
Η εφαρμοστική που, τρόπων τινά, το επεκτείνει και στα φάρμακα κοινότητας, έρχεται να το ενισχύσει.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η έκδοση της ΥΑ φέρεται προκάλεσε την αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών, κυρίως εκείνων που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα και στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή έφθασε στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, στην οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της απόφασης, η οποία, σε συνδυασμό με το μέτρο που ισχύει για τα νοσοκομειακά φάρμακα, μεταφράζεται σε ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, που μεταφέρεται από μια ομάδα φαρμάκων σε μια άλλη.
Υπογραμμίζουν δε την ανάγκη προβλεψιμότητας και ίσης μεταχείρισης των εταιριών του
Πηγή: news4health.gr