Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » «Ενδόραμα ’23»: Με διεθνή συμμετοχή το Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας

Blog

«Ενδόραμα ’23»: Με διεθνή συμμετοχή το Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας

Ξεκινά αύριο το Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας «Ενδόραμα ’23», το οποίο γίνεται όπως πάντα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, δηλαδή στις 26-28 Ιανουαρίου 2024 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, καταγράφοντας συμμετοχή ρεκόρ ενδοκρινολόγων από όλη τη χώρα.

Η οργάνωση του Συνεδρίου, η οποία γίνεται από την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και
Πελοποννήσου (Ι.Ε.Δ.Ε.Π.) και υπό και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων (Ε.Ε.Ε. – Π.Ε.Ε.), σκοπό έχει την παρουσίαση κλινικών περιστατικών και ιατρικών δεδομένων με ανασκόπηση των πλέον ενδιαφερόντων άρθρων που δημοσιεύτηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία, τη χρονιά που πέρασε, σε όλα τα γνωστικά πεδία της Ενδοκρινολογίας.

Επίσης, παρουσιάζονται και συζητούνται τα τελευταία ερευνητικά αποτελέσματα, ιδέες, εξελίξεις και εφαρμογές στον τομέα της ενδοκρινολογίας καθώς και όλα τα αντίστοιχα νέα φάρμακα που κυκλοφόρησαν την ίδια περίοδο.

Καινοτομίες

Φέτος προχωρήσαμε σε μερικές καινοτομίες στο Πρόγραμμα του Συνεδρίου μας βασισμένοι
στην εμπειρία των προηγούμενων ετών. Έτσι ενοποιήσαμε σε μια συνεδρία τις ενότητες του Σακχαρώδη Διαβήτη και της Αναπαραγωγής. Παράλληλα, προσθέσαμε στις Παράλληλες Δράσεις και εκπαίδευση στο Υπερηχογράφημα του Θυρεοειδούς, αίτημα πολλών συναδέλφων.

Στο πλαίσιο διοργάνωσης του Συνεδρίου «Ενδόραμα ’23», η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου παραχώρησε συνέντευξη τύπου τη Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι Ν. Γεωργόπουλος, Ενδοκρινολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ο Κ. Μάρκου, Ενδοκρινολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και η Μ. Μιχαλάκη, Ενδοκρινολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών.

Ενδόραμα '23

Μεταξύ των άλλων θεμάτων έγινε αναφορά στη παγκόσμια επανάσταση που έχουν φέρει τα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας που φτάνουν στη χώρα μας τον ερχόμενο Ιούνιο.

Την ανακοίνωση αυτή έκαναν απαντώντας στο ερώτημα για το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα στον χώρο της Ενδοκρινολογίας τα τελευταία χρόνια, όπου η κ. Μιχαλάκη ανέφερε: «Είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα τόσο για τον σακχαρώδη διαβήτη όσο και για την παχυσαρκία. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί μία επανάσταση και άκρως ελπιδοφόρα θεραπευτική προσέγγιση για τις παθήσεις αυτές. Τα φάρμακα αυτά αναμένονται στη χώρα μας τον Ιούνιο». Η ίδια, αναφερόμενη στο τριήμερο συνέδριο σημείωσε ότι «η καινοτομία του συνεδρίου αυτού είναι ότι εστιάζει στις εξελίξεις που υπάρχουν στον
χώρο της Ενδοκρινολογίας. Δηλαδή, μέσα σε ένα τριήμερο συμπυκνώνει όλη αυτή τη γνώση και μας δίνει τη δυνατότητα να επικαιροποιήσουμε και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας».

Η ίδια χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα φροντιστήρια που περιλαμβάνει το «Ενδόραμα» και εκπαιδεύει τους γιατρούς στις αντλίες ινσουλίνης, στους υπερήχους κ.ά.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το δημογραφικό πρόβλημα και το έργο της Μονάδας
Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε:

«Η περιοχή μας πρέπει να είναι περήφανη που διαθέτει δημόσια μονάδα υποβοηθούμενης
αναπαραγωγής υπό τη διεύθυνση του κ. Αντωνάκη. Το 2023 έγιναν 100 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και αισιοδοξούμε ότι φέτος θα τους διπλασιάσουμε. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε δική μας κατάψυξη ωαρίων και εμβρύων».

Ερωτηθείς ο κ. Γεωργόπουλος για την παρένθετη μητέρα υπογράμμισε πως «πραγματικά δυσκολεύομαι να έχω γνώμη, διότι δεν έχει γίνει μία ξεκάθαρη συζήτηση. Στη χώρα μας η παρένθετη μητέρα επιτρέπεται καθαρά για ιατρικούς λόγους. Έχουμε κάποιο λόγο να αλλάξουμε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση; Εάν πούμε “ναι’’ εμπορευματοποιούμε τη μήτρα της γυναίκας. Το θέλουμε αυτό ως κοινωνία;

Από την άλλη όμως αυτό έχει κατοχυρωθεί σε άλλες χώρες. Κι αυτό πρέπει να διαχειριστούμε σωστά. Δεν είναι ένα θέμα που προσφέρεται για συνθηματολογία. Απαιτεί σοβαρότητα και ουσιαστική συζήτηση. Η κυβέρνηση δεν με έχει πείσει για τις προθέσεις της. Ως άτομο εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα η παρένθετη μητρότητα να μετατραπεί σε εμπορικό προϊόν».

Τιμή στον Απόστολο Βαγενάκη

Το φετινό «Ενδόραμα ’23» χαρακτηρίζεται από την απώλεια του καθηγητή Απόστολου Βαγενάκη και κορυφαίου μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. «Ο Απόστολος Βαγενάκης, στον οποίο είναι αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση, υπήρξε σημαντική επιστημονική φυσιογνωμία διεθνούς κύρους της 10ετίας του ‘80 και συνέβαλε σημαντικά στην ‘’έκρηξη’’ της επιστημονικής έρευνας στη Θυρεοειδολογία» ανέφερε ο κ. Μάρκου, ανακοινώνοντας ότι τη θέση του στην οργανωτική επιτροπή του «Ενδοράματος» πήρε η κ. Μιχαλάκη.

Στη μνήμη του καθηγητή, το Σάββατο στις 7.15 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση. Στο πλαίσιο αυτής, ανακοίνωσε ο κ. Μάρκου, ότι θα προβληθεί ένα βίντεο-ντοκιμαντέρ για την πορεία του σπουδαίου επιστήμονα και ανθρώπου.
«Παράλληλα η Οργανωτική Επιτροπή έχει λάβει δύο αποφάσεις.

Η μία αφορά τη συγγραφή ενός τιμητικού τόμου στη μνήμη του Απόστολου Βαγενάκη. Συμμετέχουν 24 έγκριτοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Αμερική. Η δεύτερη αφορά στη θέσπιση ενός βραβείου «Απόστολος Βαγενάκης» ύψους 5.000 ευρώ που θα δίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του ‘’Ενδοράματος’’, σε έναν ενδοκρινολόγο που θα παράγει κάποιον επιστημονικό καρπό στον τομέα της Θυρεοειδολογίας».

Πηγή: healthstories.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης