Η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για μια ανακατεύθυνση στις πολιτικές φαρμάκου που εφαρμόζονται, που θα κινείται περισσότερο στις ράγες της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας κατέστη σαφής κατά τη χθεσινή συνάντηση στην Αριστοτέλους.
Η διεύρυνση της πρόσβασης στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ που διαθέτει, μεταξύ άλλων, στοιχεία για την πορεία των πωλήσεων και άρα και της δαπάνης, ανά κατηγορία, μαρτυρά αυτή την πρόθεση. Πέραν όμως, των επιμέρους ανακοινώσεων, ο Άδωνις Γεωργιάδης μετέφερε και μερικά από τα σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τιμολόγηση γενοσήμων και τον προϋπολογισμό του φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ. Οι όποιες αλλαγές βέβαια θα υλοποιηθούν από το 2025.
Η πλατφόρμα ΚΜΕΣ
Κατά τη δίωρη συζήτηση ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων πως άμεσα, για την ακρίβεια από σήμερα Παρασκευή 28 Ιουνίου, δίνεται μεγαλύτερη πρόσβαση στις φαρμακευτικές εταιρείες στην πλατφόρμα ΚΜΕΣ του ΕΟΠΥΥ, όπως έγραψε χθες το News4Health.
Οι εταιρείες είχαν περιορισμένη πρόσβαση μέχρι τώρα στα στοιχεία που διαχειρίζεται η ΚΜΕΣ, πλέον αυτή η πρόσβαση ενισχύεται, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Η κίνηση αυτή έγινε δεχτή με ικανοποίηση από την αγορά, καθώς επιτρέπει την παρακολούθηση στοιχείων που σχετίζονται με την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης εγκαίρως και με διαφάνεια. Έτσι, στις 15 κάθε μήνα θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα. Ωστόσο, τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα αφορούν μόνο τον τρέχον έτος και όχι πριν από αυτό, όπου τα διαθέσιμα στοιχεία είναι γενικά και όχι συγκεκριμένα.
Σημειώματα clawback
Πάντως, στη χθεσινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF και ΣΑΦΕΕ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν άνοιξε όλα τα χαρτιά της. Ακόμη και τα στοιχεία για την πορεία της δαπάνης ήταν επιλεκτικά. Μια αδρή εικόνα δόθηκε για το πρώτο 5μηνο του τρέχοντος έτους, το 2023 όμως και ο τελικός λογαριασμός των υποχρεωτικών επιστροφών δεν παρουσιάστηκαν.
Η ενημέρωση, ωστόσο, ήρθε μετά το τέλος της συνάντησης, καθώς άρχισαν να φθάνουν από τον ΕΟΠΥΥ τα πρώτα σημειώματα με τις επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών εταιρειών λόγω της υπέρβασης της δαπάνης (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό clawback κυμαίνεται γύρω στο 60%.
Είχε προηγηθεί η Υπουργική Απόφαση που ρύθμιζε το rebate, την υποχρεωτική έκπτωση 3%, των Φαρμάκων Υψηλών Κόστους για το περασμένο έτος.
Αλλαγές στα σκαριά για τα γενόσημα
Οι αλλαγές που επεξεργάζεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη φαρμακευτική πολιτική αγγίζουν, όπως φέρεται να σημείωσε στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης και στη μέθοδο τιμολόγησης των γενοσήμων.
Ειδικότερα, εξετάζεται τα νέα γενόσημα να τιμολογούνται στο 50% του φαρμάκου αναφοράς (το φάρμακο οff patent, που έληξε η προστασία της πατέντας του), έναντι 65% που ισχύει σήμερα.
Στην πράξη, δηλαδή, θα τιμολογούνται χαμηλότερα από όσα κυκλοφορούν βάσει του ισχύοντος καθεστώτος. Διευκρινίστηκε, ωστόσο, πως αν αυτή η προσέγγιση υιοθετηθεί θα συνοδευτεί από κάποιες αυξήσεις σε πολύ φθηνά φάρμακα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους.
Ζητούμενο, βέβαια, παραμένει πως θα επιτευχθεί η αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων στην αγορά, διαχρονικός στόχος που δεν έχει επιτευχθεί έως σήμερα και του ο οποίου η σημασία θα αναβαθμιστεί αν προωθηθεί μια τέτοια αλλαγή στην τιμολόγηση τους.
Κατανομή προϋπολογισμού
Μεγαλύτερο «μυστήριο» πάντως, μεταξύ των σκέψεων που μοιράστηκε χθες ο κ. Γεωργιάδης στη συνάντηση, αποτελεί η πρόταση για κατανομή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Ο εν λόγω προϋπολογισμός του φαρμάκου του φορέα διαχωρίζεται στον κλειστό προϋπολογισμό για τα σκευάσματα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και στον κλειστό προϋπολογισμό για τις θεραπείες που διατίθενται μέσω των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και είναι κυρίως ΦΥΚ. Στα τελευταία δεν προβλέπεται συμμετοχή του ασθενούς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λοιπόν, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο κλειστών προϋπολογισμών για on και τα off patent φάρμακα.
Αν και ο κ. Γεωργιάδης δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, εκτιμάται πως αυτή η κατανομή θα εφαρμοστεί στο τμήμα της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ που αφορά στα συνταγογραφούμενα σκευάσματα που διατίθενται στα ιδιωτικά φαρμακεία. Θα δημιουργηθούν, συνεπώς, δύο νέες υποκατηγορίες κλειστών προϋπολογισμών, ένας για τα on patent, όσα έχουν πατέντα σε ισχύ, και ένας για τα σκευάσματα εκτός προστασίας, που αναμένεται να περιλαμβάνει τόσο τα οff patent (πρωτότυπα που έληξε η περίοδος προστασίας) όσο και τα γενόσημα.
Αυτή η προσέγγιση εκτιμάται πως θα επιτρέψει να υπολογίζεται και αποδίδεται το clawback στην κάθε κατηγορία που αναλογεί, αντί να διαμοιράζεται στις εταιρείες βάσει του συνολικού ποσού, ανεξαρτήτως του ποσοστού συμμετοχής της κάθε μιας.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες και όσο πλησιάζουμε στο τέλος του έτους θα αποδειχθούν κρίσιμοι για τις αποφάσεις που λάβει τελικώς η κυβέρνηση στην προσπάθεια ελέγχου της δαπάνης.
Πηγή: news4health.gr