Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Lionel Picard – Sanofi: Ο διπλασιασμός των επενδύσεων στην Ελλάδα, τα νέα φάρμακα και η πρόκληση του clawback

Blog

Lionel Picard – Sanofi: Ο διπλασιασμός των επενδύσεων στην Ελλάδα, τα νέα φάρμακα και η πρόκληση του clawback

Άνθρωπος ευφυής, με σχέδιο και στρατηγική, ο Country Lead Sanofi Greece & Cyprus, General Manager Sanofi Genzyme Greece & Cyprus Lionel Picard μιλάει με πάθος για το όραμά του. Ένα όραμα που βασίζεται στην αγαστή συνεργασία των ομάδων και έχει ως επίκεντρο τον ασθενή. Παρότι βρίσκεται λίγο καιρό στη χώρα μας, έχει δώσει, ήδη, το στίγμα του. Άνθρωπος ανοιχτός, εφαρμόζει μια νέα στρατηγική στην εταιρεία και αν κρίνουμε από τη φόρα, με την οποία έρχονται τα νέα προϊόντα στην αγορά, μάλλον η νέα στρατηγική έχει αποτέλεσμα.

Κύριε Picard αναλάβατε τα καθήκοντά σας στη Sanofi Ελλάδας μεσούσης της πανδημίας COVID-19. Πόσο επηρέασε αυτό την οπτική σας στα πράγματα;

Πράγματι, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου χρειάστηκε να ανταποκριθούμε ως ομάδα με ευελιξία και με καινοτόμο σκέψη σε ραγδαίες αλλαγές και πρωτοφανείς προκλήσεις, ενώ βρισκόμασταν υπό καθεστώς απομακρυσμένης εργασίας επί σειρά μηνών. Το διάστημα αυτό έγινε ακόμη πιο ισχυρή στη συνείδησή μου η αξία της προάσπισης της ανθρώπινης υγείας, η οποία αποτελεί, άλλωστε, τον πυρήνα της αποστολής μας.

Ταυτόχρονα ενδυναμώθηκε ο θαυμασμός μου απέναντι στο συνδυαστικό αποτέλεσμα της επιστημονικής καινοτομίας και της ανθρώπινης αποφασιστικότητας. Βλέποντας τη Φαρμακευτική Βιομηχανία να πρωτοστατεί στην παγκόσμια στρατηγική, για την αναχαίτιση της πανδημίας, αισθάνομαι διπλά υπερήφανος για όλα όσα έχει προσφέρει – και συνεχίζει να προσφέρει – ο κλάδος μας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σε πόσες χώρες δραστηριοποιείται η Sanofi; Ποια η θέση της Ελλάδας;

Η Sanofi εδράζεται στο Παρίσι και δραστηριοποιείται σε περίπου 90 χώρες, όμως διαθέτει τις καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις, τα εμβόλια και τα καταναλωτικά προϊόντα της σε 170 χώρες. Με την εφαρμογή του Νέου Επιχειρηματικού Μοντέλου, η Sanofi Ελλάδας – που διοικητικά ανήκει στην Κεντρική και στη Νότια Ευρώπη – ενδυναμώνεται στον παγκόσμιο χάρτη του οργανισμού μας και παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης. Είμαι, λοιπόν, αρκετά αισιόδοξος και ανυπομονώ για  τα επόμενα βήματά μας.

Πού επικεντρώνεται το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας σας;

Στα πεδία όπου εντοπίζουμε τις πιο σημαντικές ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, δηλαδή στις σοβαρές και στις χρόνιες παθήσεις. Διαθέτουμε την επιστημονική αριστεία και την τεχνολογική υποδομή για την ανακάλυψη και για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών λύσεων για την Ογκολογία, την Ατοπική Δερματίτιδα, τις σπάνιες παθήσεις του Αίματος, την Ανοσολογία, τη Νευρολογία, τις Αναπνευστικές παθήσεις και τα Εμβόλια. Σήμερα έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας 80 υπό μελέτη μόρια, συμπεριλαμβανομένων 36 νέων μορίων στο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης ή που έχουν, ήδη, κατατεθεί στις Κανονιστικές Αρχές.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στη Sanofi Ελλάδας για το προσεχές διάστημα;

Πρώτα απ’ όλα η κυκλοφορία των νέων προϊόντων, που έχουμε μπροστά μας, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα της δουλειάς μας. Μαζί με τα προγράμματα των κλινικών ερευνών, που υλοποιούμε, επιδιώκουμε να εδραιώσουμε την ηγετική μας θέση σε στρατηγικής σημασίας θεραπευτικές κατηγορίες και προϊόντα.

Ως Sanofi Ελλάδος εφαρμόζουμε μια νέα στρατηγική, που θα εξασφαλίσει τη μακροχρόνια ανάπτυξή μας, μέσω μιας νέας οργανωτικής διαμόρφωσης και πιο αποδοτικής εργασίας. Παράλληλα ενδυναμώνουμε την εξωστρέφειά μας. Ασφαλώς, παραμένει πάντα ύψιστη προτεραιότητα η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά μας.

Πόσο σημαντικό είναι να βρίσκονται οι ασθενείς στο επίκεντρο της στρατηγικής μιας φαρμακευτικής εταιρείας;

Η ασθενοκεντρική στρατηγική βλέπει τα πράγματα από την πλευρά των ασθενών και θα έλεγα ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καινοτομία. Σε επίπεδο προϊόντων, προσανατολίζεται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και διάθεση  φαρμάκων που προσφέρουν στους ασθενείς λειτουργική και ποιοτική ζωή. Επιπλέον, τους υποστηρίζει συνολικά και σε άλλους τομείς της υγείας τους, όπως η ενημέρωση και εκπαίδευση.

Οι επενδύσεις της εταιρείας σας σε έρευνα και σε ανάπτυξη πώς έχουν βοηθήσει την ελληνική αγορά;

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε διπλασιάσει την επένδυσή μας στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι  τον προηγούμενο χρόνο βρίσκονταν σε ισχύ 38 κλινικά προγράμματα της Sanofi Ελλάδας σε περισσότερα από 100 ερευνητικά κέντρα, που αντιπροσωπεύουν το 15,7% των κλινικών προγραμμάτων. Μαζί με τις θέσεις εργασίας, η δραστηριότητα αυτή μεταφράζεται σε εισροή κεφαλαίων ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback / rebates) της φαρμακευτικής βιομηχανίας συνεχώς αυξάνει. Ποια η άποψή σας σχετικά;

Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας σήμερα και έρχεται ως συνέπεια του μη επαρκούς προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και της ελλιπούς εφαρμογής καινοτόμων μεταρρυθμίσεων για αποδοτικότερη κατανομή των πόρων. Η Sanofi Ελλάδας, τόσο ως καινοτόμος βιοφαρμακευτική εταιρεία, όσο και ως μέλος των θεσμικών οργάνων της Φαρμακοβιομηχανίας, βρίσκεται σε συνεχή δημιουργικό διάλογο με την Πολιτεία για την εφαρμογή δυναμικών πολιτικών υγείας, που θα υποστηρίζουν μια βιώσιμη κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα ωφελήσουν πρωτίστως τους ασθενείς.

Είστε στη χώρα μας με την οικογένειά σας. Έχετε προσαρμοστεί στον ελληνικό τρόπο ζωής; Τι σας αρέσει περισσότερο στη χώρα μας;

Είναι πολύ εύκολο και ευχάριστο να προσαρμοστεί κανείς σε αυτή τη φωτεινή χώρα με τα τόσα όμορφα μέρη. Έχω ξεχωρίσει μοναδικά τοπία και ασυναγώνιστες ελληνικές γεύσεις. Περισσότερο, όμως, εντυπωσιάστηκα από την ομάδα που συνάντησα στη Sanofi Ελλάδας. Πρόκειται για μια πολύ δεμένη ομάδα ανθρώπων, αφοσιωμένη στην προσφορά στον ασθενή. Είμαι ευγνώμων, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσω την ελληνική κουλτούρα μέσα από αυτή την ομάδα.

Πηγή: healthstories.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.