Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Γιάννης Σωτηρίου: Τι γίνεται με τα μονοκλωνικά αντισώματα και τις εισαγωγές φαρμάκων από το ΙΦΕΤ

Blog

Γιάννης Σωτηρίου: Τι γίνεται με τα μονοκλωνικά αντισώματα και τις εισαγωγές φαρμάκων από το ΙΦΕΤ

Κομβικός είναι ο ρόλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) στην ελληνική αγορά. Ικανοποιεί επιτακτικές ανάγκες των ασθενών με σπάνιες παθήσεις και εισάγει περισσότερα από 700 σκευάσματα για κάλυψη των ελλείψεων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι, επίσης, κάτοχος άδειας κυκλοφορίας πέντε φαρμάκων, ενώ διατηρεί διαχρονική σχέση με τον ΟΚΑΝΑ.

Τα παραπάνω επισημαινει, μεταξύ άλλων, με συνέντευξή του στο iatronet.gr ο  διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου, ο οποίος για φέτος αναμένει ότι τα έσοδα του Ινστιτούτου θα ξεπεράσουν τα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

  • Τα τελευταία χρόνια, με τις σημαντικές μειώσεις τιμών που ομολογουμένως έχουν γίνει, αρκετά σκευάσματα έχουν βγει από την αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, πόσα σκευάσματα εισάγετε σήμερα και σε ποιες θεραπευτικές κατηγορίες αυτά αντιστοιχούν; Τι ίσχυε αντίστοιχα το 2020;

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), όπως είναι γνωστό, έχει την ευθύνη για την εισαγωγή περισσότερων από 700 φαρμακευτικών προϊόντων στη χώρα μας. Πολλά από αυτά, αφορούν ειδικές θεραπευτικές κατηγορίες, γεγονός που αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του Ινστιτούτου στην ανακούφιση ασθενών με σπάνιες παθήσεις, όπως εκείνων, για παράδειγμα, που πάσχουν από κυστική ίνωση.

Τα τελευταία χρόνια, είναι αλήθεια ότι καταγράφεται μια σταθερή αύξηση στην εισαγωγή σκευασμάτων. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επενδύουμε σταθερά στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των λειτουργιών του Ινστιτούτου, ώστε με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασθενείς, να μπορούμε άμεσα και αποτελεσματικά να ανταποκρινόμαστε στις αυξανόμενες ανάγκες τους. Το φάσμα των φαρμάκων που εισάγουμε εμπλουτίζεται με έμφαση στην καινοτομία και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, πάντα όμως με βάση τις ανάγκες της αγοράς που καλούμαστε ως ΙΦΕΤ να καλύψουμε.

  • Παραμένοντας στην πρώτη γραμμή της κάλυψης των αναγκών για την υγεία, το ΙΦΕΤ είναι και ο διαχειριστής των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της Covid 19. Το ερώτημα είναι πότε θα διατεθούν και οι άλλες 1.000 δόσεις που έχετε στις αποθήκες σας;

Το ΙΦΕΤ έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσει στη χώρα μας τις αναλογούσες δόσεις του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων. Το συγκεκριμένο φάρμακο, διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ, και όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας και βάσει της σχετικής σύμβασης που συνάφθηκε κεντρικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΙΦΕΤ ως επιχειρησιακός βραχίονας του ΕΟΦ και του υπουργείου, ακολουθεί με συνέπεια τις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων για τη διάθεση των δόσεων με στόχο την πληρέστερη προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

  • Λίγοι ωστόσο, γνωρίζουν ότι το Ινστιτούτο εκτός από εισαγωγέας φαρμάκων είναι και Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμάκου. Θα θέλατε λοιπόν να μας μιλήσετε για τον συγκεκριμένο ρόλο σας και τη συνεργασία σας με τον OKANA;

Το πολυδιάστατο έργο του Ινστιτούτου δεν περιορίζεται στην εισαγωγή φαρμάκων, αφού πράγματι είμαστε ΚΑΚ για πέντε προϊόντα. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στα: Acetazolamide με δραστική ουσία την ακεταζολαμίδη που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με γλαύκωμα, οιδήματα καρδιακής ανεπάρκειας και επιληψία, Hydrocortisone με δραστική ουσία την υδροκορτιζόνη για τη νόσο του Addison και συγκεκριμένες νόσους των επινεφριδίων, Dianicotyl με δραστική ουσία την Ισονιαζίδη για τη φυματίωση και τη λανθάνουσα φυματική λοίμωξη, καθώς και Penicillamine D με δραστική ουσία την πενικιλλαμίνη για παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Wilson, η κυστινουρία, κάποιες περιπτώσεις δηλητηριάσεων.

Τέλος, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η Methadone Hydrochloride, η φαρμακευτική μεθαδόνη, η οποία παρέχεται ως υποκατάστατο στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα οπιοειδή. Στο πλαίσιο αυτό, διατηρούμε μια διαχρονικά στενή σχέση συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ, όχι μόνο για την αποτελεσματικότερη διάθεση της μεθαδόνης, αλλά και για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων λύσεων που εντάσσονται στα προγράμματα και τις δράσεις του οργανισμού, αντανακλώντας τόσο τις τρέχουσες ανάγκες του, όσο και τις πλέον σύγχρονες μεθόδους απεξάρτησης.

  • Σε οικονομικό επίπεδο, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την φετινή πορεία των μεγεθών σας. Πόσο καλύτερα θα ήταν αυτά αν τα νοσοκομεία πλήρωναν τις οφειλές τους στην ώρα τους ;

Το ΙΦΕΤ βρίσκεται σε μία σταθερή τροχιά ανάπτυξης, με έναν κύκλο εργασιών που αναμένεται να ξεπεράσει τα 160 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας, μάλιστα, σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα νούμερα αυτά έχουν ασφαλώς τη σημασία τους, όμως η αύξηση του κύκλου εργασιών δεν αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα: από χρόνο σε χρόνο είναι πιθανό να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές, δεδομένου ότι κάποια φάρμακα μπορεί να προστεθούν ή να αφαιρεθούν από το portfolio μας, ανάλογα και με τις εξελίξεις της αγοράς.

Το κύριο μέλημά μας, ως εκ τούτου, είναι να αναπτυσσόμαστε ως μία υγιής, κερδοφόρα και δυναμική επιχείρηση, η οποία στηρίζεται στους πόρους της για την κάλυψη τόσο των αναγκών των ασθενών, όσο και των υποχρεώσεών της. Υπό αυτό το πρίσμα, αντιλαμβάνεστε την ιδιαίτερη σημασία της ρευστότητας, που είναι καθοριστική για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής μας – και για την οποία προφανώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής. Δεδομένου ότι τα νοσοκομεία της χώρας αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% – 25% του κύκλου εργασιών του ΙΦΕΤ, θα αξιολογείται πάντα ως ενθαρρυντική η έγκαιρη αποπληρωμή των κείμενων υποχρεώσεων από πλευράς τους.

  • Είχε εξαγγελθεί στο παρελθόν ότι θα αναλαμβάνετε την λογιστική διαχείριση των νοσοκομειακών σκευασμάτων, αλλά ακόμη εκκρεμεί. Έχουμε κάποιο νεότερο δεδομένο για αυτό;

Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι: o ψηφιακός μετασχηματισμός του ΙΦΕΤ προχωρά με μεθοδικότητα και ταχείς ρυθμούς τον τελευταίο χρόνο. Αναπτύσσουμε τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές, ώστε όταν ολοκληρωθούν από πλευράς Πολιτείας οι σχετικές διαδικασίες, να είμαστε σε θέση να αναλάβουμε τη λογιστική διαχείριση των νοσοκομειακών σκευασμάτων.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης