Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Κορονοϊός: Πότε θα τελειώσει η πανδημία – Τα πιθανά σενάρια

Blog

Κορονοϊός: Πότε θα τελειώσει η πανδημία – Τα πιθανά σενάρια

Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, αλλά θα μπει κάποια στιγμή σε ενδημική φάση συνεχίζοντας πιθανώς να ασκεί τα επόμενα χρόνια μεγάλη πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας, εκτιμούν ειδικοί.

Χώρες ανά την υφήλιο θα συνηθίσουν σταδιακά να ζουν με τον κορονοϊό, με τον SARS-CoV-2 να κυκλοφορεί προκαλώντας περιοδικά, αλλά -κατά το μάλλον ή ήττον – προβλέψιμα ξεσπάσματα της Covid-19, μόνον που μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν έχει εισέλθει ακόμη σε ενδημική φάση.

Στη φάση της πανδημίας που διανύουμε τα ξεσπάσματα είναι απρόβλεπτα και άσχημα, καθώς υπάρχουν πολλοί που παραμένουν ευάλωτοι στον κορονοϊό, είτε επειδή είναι ανεμβολίαστοι, είτε επειδή δεν έχουν βρεθεί ακόμη στο δρόμο της κυρίαρχης πλέον παραλλαγής Δέλτα, που μεταδίδεται ακόμη και στους πλήρως εμβολιασμένους. Κάποια στιγμή οι περισσότεροι θα μολυνθούν απ’ τον ιό, έστω κι αν δεν νοσήσουν όλοι τους σοβαρά.

Κορονοϊός: Πότε θα τελειώσει η πανδημία

Μόνον όταν περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό ο αριθμός των ευάλωτων στον κορονοϊό θα μπορούμε να πούμε ότι τέλειωσε η πανδημία, λέει ο λοιμωξιολόγος του London School of Hygiene & Tropical Medicine, Άνταμ Κουτσάρσκι.

Από το σημείο εκείνο και μετά η εξάπλωση της νόσου θα διατηρείται μόνον από την βαθμηδόν φθίνουσα ανοσία στον πληθυσμό και την εμφάνιση σχετικά ήπιων νέων παραλλαγών του κορονοϊού. Όμως ουδείς γνωρίζει ακόμη πότε θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο καμπής, επειδή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο διαρκεί η ανοσία μετά από μόλυνση ή εμβολιασμό και πόσο ικανός είναι ο SARS-CoV-2 να δημιουργεί επιθετικότερες παραλλαγές του.

Κορονοϊός: Ο κίνδυνος εμφάνισης επιθετικών παραλλαγών

Κάθε χώρα θα μπει κάποια στιγμή στην ενδημική φάση, αλλά μέχρι τότε θα πληρώσει αναπόφευκτα μεγάλο ανθρώπινο κόστος. Η επιλογή να επιτραπεί στον ιό να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα ακόμη και σε πληθυσμούς με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης εγκυμονεί κινδύνους, όπως η εμφάνιση παραλλαγών ανησυχίας, σημειώνει ο δημιουργός υπολογιστικών μοντέλων, Ρόμπιν Τόμπσον του Πανεπιστημίου του Γουόργουϊκ. Μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κάποια παραλλαγή του κορωνοϊού που να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη ακόμη και στους πλήρως εμβολιασμένους.

Ο ιολόγος Ντιντιέ Τρονό της ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ο κορονοϊός πλησιάζει τα όρια της ικανότητάς του να αναπροσαρμόζεται. Αν και συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες παραλλαγές, όπως η AY.4.2, είναι ελαφρώς μόνον μεταδοτικότερες από την Δέλτα και η Covid-19 δεν είναι πολύ πιο βαριά απ’ ό,τι ήταν στις αρχές του 2020. Ωστόσο, καθώς χτίζεται το τείχος ανοσίας στον πληθυσμό, αυξάνεται και η πίεση από την φυσική επιλογή στον κορωνοϊό να μεταλλάσσεται για να διαπερνά τις άμυνες της ανοσίας – κίνδυνος για τον οποίο προετοιμάζονται οι επιστήμονες που αναπτύσσουν εμβόλια.

Κορονοϊός: Ανάγκη συλλογικής δράσης απέναντι στον κορονοϊό

Σ’ αυτή τη φάση ακόμη, τα εμβόλια παρέχουν ατομική, όχι συλλογική προστασία, αλλά η μορφή που θα πάρει η ενδημική νόσος του κορονοϊού θα διαμορφωθεί συλλογικά. Η Covid-19 μπορεί στο μέλλον να είναι ήπια όσο το κοινό κρυολόγημα, αλλά μπορεί να είναι και χειρότερη και σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί μια πιο δυναμική απάντηση απ’ ό,τι στη γρίπη. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα η Covid-19 -αν και σε ενδημική φάση – να συνεχίσει να ασκεί για κάποια χρόνια ασφυκτική πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας», λέει στον Guardian o Κουτσάρσκι.

Κι αυτός είναι ο λόγος που η πανδημία -είτε πρόκειται για το τελευταίο κύμα της είτε όχι – πρέπει να αντιμετωπιστεί με συλλογική δράση, δηλαδή με τη χρήση μασκών και ελαφρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όπου και όταν χρειαστεί, και τον εμβολιασμό με ενισχυτικές δόσεις. Η στρατηγική πρέπει να παραμείνει εξίσου ευέλικτη όσο ο κορωνοϊός χωρίς συμβιβασμούς ανάμεσα στις εκστρατείες εμβολιασμού με αναμνηστικές δόσεις στις πλουσιότερες χώρες και τη διάθεση αρχικών δόσεων σε φτωχότερες.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.