Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Κοροναϊός: Μπορεί η ανάπτυξη εμβολίων να επιταχυνθεί με ασφάλεια;

Blog

Κοροναϊός: Μπορεί η ανάπτυξη εμβολίων να επιταχυνθεί με ασφάλεια;

Κοροναϊός: Μπορεί η ανάπτυξη εμβολίων να επιταχυνθεί με ασφάλεια;

Αρκετοί ακαδημαϊκοί και βιομηχανικοί ερευνητές επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή νέων πλατφορμών ανάπτυξης και κατασκευής εμβολίων στην επιταχυνόμενη ανάπτυξη εμβολίων για τον κοροναϊό COVID-19.

Όσον αφορά την ανάπτυξη του εμβολίου και την προστασία από τα επικίνδυνα ιικά παθογόνα, δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα μοναδικό για τα κοροναϊούς, σύμφωνα με τον Eric von Hofe, επικεφαλής επιστημονικό υπεύθυνο της NuGenerex Immuno-Oncology. “Όλοι οι πρόσφατοι δυνητικά πανδημικοί ιόι, συμπεριλαμβανομένων των SARS και MERS και δύο ιών της γρίπης, έχουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι απλά δεν είχαν δει τεσταριστεί ποτέ από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι τεχνολογίες πλατφορμών είναι ιδανικές

Τα παραδοσιακά εμβόλια, όπως το εποχικό εμβόλιο της γρίπης, παράγονται με την ανάπτυξη μεγάλων ποσοτήτων του ιού και με κάποιο τρόπο τον θάνατο ή την παύση του, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ως εμβόλιο. Αυτή η προσέγγιση είναι μια παλιά τεχνολογία από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, σύμφωνα με τον von Hofe. “Το κυριότερο πρόβλημα εδώ είναι η χρονική περίοδος που απαιτείται για την παραγωγή του εμβολίου, που είναι τουλάχιστον ένας χρόνο ςκαι μπορεί να είναι αρκετή. Θα έχουμε ιδανικά μια πλατφόρμα τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εμβολίου μέσα σε λίγους μήνες”, παρατηρεί.

Οι τεχνολογικές πλατφόρμες πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτες ώστε να ανταποκρίνονται σε κάθε νέα ιϊκή απειλή. “Θα θέλαμε να έχουμε μια απλή εγκατάσταση plug-and-play” όπου τα κρίσιμα συστατικά ενός νέου ιού που απαιτούνται για την παρασκευή του εμβολίου μπορούν να προσδιοριστούν με ταχεία ανάλυση υπολογιστών και να συνδεθούν στη πλατφόρμα για να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο “, σημειώνει ο von Hofe. “Η συγκέντρωση όλων των κρίσιμων συστατικών που παράγονται και δομείται με τρόπο που τέλεια μοντελοποιεί το εμβόλιο είναι η μεγάλη πρόκληση”, προσθέτει.

Μια αναγωγική προσέγγιση είναι καλύτερη

Ο καλύτερος τρόπος, λέει ο von Hofe, είναι να ακολουθήσει μια αναγωγική στρατηγική για τον εντοπισμό βασικών συστατικών του ιού που παρέχουν μόνο πλήρη προστασία σε ένα ασφαλές εμβόλιο που μπορεί να παρασκευαστεί γρήγορα και είναι οικονομικά αποδοτικό. “Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια ψηλή τάξη, αλλά κάνουμε καλή πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση”, ισχυρίζεται.

Ως παράδειγμα, δείχνει την ανάπτυξη εμβολίων υπομονάδας που βασίζονται σε ανασυνδυασμένο DNA για την κωδικοποίηση μιας κρίσιμης υπομονάδας του εμβολίου που δημιουργεί μια αντίδραση. Ωστόσο, υπάρχουν πρόσθετες προκλήσεις σε αυτήν την προσέγγιση. “Ενώ οι απαντήσεις μπορούν να παραχθούν, η προστασία μπορεί να είναι βραχυβιακή, καθώς δεν υπάρχει εγγύηση ότι η ανοσολογική μνήμη θα δημιουργηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο με ένα εμβόλιο ολόκληρου του ιού”, σχολιάζει ο von Hofe.

Η προσέγγιση του DNA έναντι του COVID-19

Η εταιρεία Inovio Pharmaceuticals με έδρα τη Σαν Ντιέγκο είναι μια εταιρεία που αναπτύσσει εμβόλιο με βάση το DNA έναντι του COVID-19. Η βιοτεχνολογία ήταν η πρώτη που προώθησε ένα εμβόλιο (INO-4700) κατά του MERS-CoV σε δοκιμές σε ανθρώπους και επί του παρόντος είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια φάση ΙΙ δοκιμής για το INO-4700 στη Μέση Ανατολή. Αυτό το εμβόλιο, ωστόσο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι του COVID-19 επειδή οι δύο κοροναίοι είναι πολύ διαφορετικοί. 

Για να αναπτύξει ένα νέο εμβόλιο, το Inovio αρχικά μετατρέπει το ιό RNA στο DNA και εντοπίζει σύντομα τμήματα τα οποία, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις των υπολογιστών, θα παράγουν τη μεγαλύτερη ανοσοποιητική ανταπόκριση. Τα πλασμίδια στη συνέχεια παράγονται σε μεγάλες ποσότητες χρησιμοποιώντας βακτήρια. Συνεπώς, το συνολικό χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και έγκρισης μειώνεται σημαντικά.

Η Inovio ξεκίνησε δοκιμές σε ζώα του INO-4800, του υποψήφιου εμβολίου COVID-19, το Φεβρουάριο του 2020 και έχει ως στόχο να ξεκινήσει δοκιμές για την ασφάλεια του ανθρώπου στις αρχές του 2020. Η εταιρεία θα διεξάγει δοκιμές τόσο στην Αμερική όσο και στην Κίνα. Η δουλειά στις  ΗΠΑ υποστηρίζεται από επιχορήγηση ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ένωση για τις εξελικτικές προετοιμασίες για την επιδημία (CEPI). Η συνεργασία με το Πεκίνο Advaccine αναμένεται να επιταχυνθεί στην ανάπτυξη του INO-4800 στην Κίνα παρέχοντας πρόσβαση όχι μόνο στην εμπειρογνωμοσύνη του εμβολίου αλλά και στη σχέση και την εμπειρία του με τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και τη διαχείριση κλινικών δοκιμών στη χώρα.

Πηγή: healthweb.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης