Ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη θεραπειών για τον καρκίνο βρίσκεται η ερευνητική κοινότητα, μετά την ανακάλυψη χιλιάδων γενετικών μεταλλάξεων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί έχουν συνδέσει πολλές περιπτώσεις καρκίνου με δυσλειτουργίες ενός γονιδίου που ονομάζεται BAP1, γνωστό και ως «γονίδιο προστασίας από όγκους». Παρά τη γνώση αυτή, ο εντοπισμός των συγκεκριμένων γενετικών αλλαγών που ευθύνονται παρέμενε ασαφής – μέχρι σήμερα.
Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν πάνω από 5.000 βλαβερές μεταλλάξεις στο γονίδιο BAP1, που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις προστατευτικές του λειτουργίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 20% αυτών των μεταλλάξεων αποδίδεται σε παθογόνους παράγοντες όπως οι ιοί, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους οφθαλμούς, στον βλεννογόνο των πνευμόνων, στον εγκέφαλο, στο δέρμα και στους νεφρούς. Οι περισσότεροι από τους καρκίνους που σχετίζονται με το γονίδιο BAP1 τείνουν να είναι πιο επιθετικοί και να προκαλούνται νωρίτερα στη ζωή, όπως δείχνει η έρευνα.
Η σημαντική αυτή ανακάλυψη υπόσχεται νέους δρόμους για στοχευμένες θεραπείες καρκίνου. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Clare Turnbull, ειδική στη γενετική του καρκίνου στο Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου του Λονδίνου και σύμβουλο στην κλινική γενετική καρκίνου στο Βασιλικό Νοσοκομείο Marsden, «αυτή η μελέτη μπορεί να σημαίνει πιο ακριβή ερμηνεία των γενετικών εξετάσεων, πρώιμες διαγνώσεις και βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους».
Πηγή: ygeiamou.gr