Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » Ποιοι παράγοντες οδήγησαν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και του clawback

Blog

Ποιοι παράγοντες οδήγησαν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και του clawback

Επίκαιρα θέματα στο χώρο του φαρμάκου και σημαντικά υπό συζήτηση ζητήματα, όπως τα κίνητρα για καινοτομίαη πρόσβαση και οι ελλείψεις φαρμάκων απασχόλησαν τους συμμετέχοντας στο 4th HEALTH LEGAL AND COMPLIANCE FORUM, που διοργάνωσε η CLEON Conferences & Communications για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, υπό την αιγίδα των: Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕE), Ελληνικής Ένωσης Market Access (ΕΛ. Ε. ΜΑ.), Hellenic Association of CROs – HACRO, Association of Compliance Officers in Greece, και του Πανελληνίου Συνδέσμου Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνου ΠΑ.ΣΥ.Σ.ΔΙ.Κ.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση με θέμα «προϋποθέσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική», τόνισαν την ανάγκη λήψης μέτρων, με την Ματίνα Κρέστα, Chief Legal & Compliance Officer, Roche Hellas να δηλώνει: «Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει την αξία που προσφέρει η καινοτομία τόσο στους ασθενείς αλλά και στην κοινωνία και στην οικονομία».

Αύξηση της χρηματοδότησης για το φάρμακο

Αναστάσιος Σαμουηλίδης, Δικηγόρος, Υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, παρουσίασε αρχικά την εξίσωση διατήρησης της πρόσβασης τόσο σε καινοτόμα όσο και σε φτηνά αποτελεσματικά φάρμακα, σε συνάρτηση με τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, η οποία απαιτεί αύξηση της χρηματοδότησης με ταυτόχρονη εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα εξορθολογήσουν τη δαπάνη.

Γιατί αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη

Ο Νίκος Μανιαδάκης, BSc, MSc, PhD, Professor of Health Services Management & Policy, School of Public Health, University of West Attica, εξέφρασε την εξέλιξη των δαπανών για φάρμακο τα τελευταία 2-ετία στην Ελλάδα και σχολίασε τους παράγοντές που οδήγησαν στην αύξηση τους και συνεπακόλουθα την αύξηση του clawback. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται;

  • η δημογραφική γήρανση
  • η είσοδος νέων φαρμάκων
  • και η απορρύθμιση της αγοράς από την τροποποίησης ή κατάργηση πολλών ρυθμίσεων που είχαν ως στόχο την συγκράτηση της δαπάνης και την ισότιμη κατανομή τους ανάμεσα στο δημόσιο και τους ασθενείς.

Για την ρύθμιση των άνω, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και να συνδεθεί με τις υγειονομικές δαπάνες, να απαλειφθεί μέρος του βάρους που επωμίζονται οι ασθενείς, να διορθωθούν κάποιες από τις στρεβλώσεις στο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης, να αξιοποιηθούν τα στοιχεία του συστήματος με στόχο να χρησιμοποιηθούν τα φάρμακα με τρόπο που μεγιστοποιεί το υγειονομικό όφελος, ελαχιστοποιεί την δαπάνης, και βελτιστοποιεί την σχέση κόστους-οφέλους .

Επενδύσεις στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών

Ο Χρήστος Μαρτάκος , Governmental & Industrial Relations Director, Pharmaserve-Lilly και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Market Access, εστίασε στην αναποτελεσματικότητα των μέτρων Rebate και ClawBack ως μέτρα ελέγχου της Φαρμακευτικής δαπάνης, δείχνοντας εκτενή στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η θέσπιση του μέτρου είχε αντίθετα αποτελέσματα. Παρουσίασε δε στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να καταστήσουν μη βιώσιμη την αγορά του Φαρμάκου μετά το 2026 αν δεν αυξηθεί η δημόσια χρηματοδότηση και δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης αλλά και περιορισμού της ζήτησης και της προσφοράς.

Καθυστέρηση στη διαθεσιμότητα της καινοτομίας

Παρουσιάστηκαν στοιχεία από την μελέτη W.A.I.T Index (EFPIA), σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται καθυστέρηση στην κυκλοφορία και διαθεσιμότητα καινοτόμων σκευασμάτων (έως και 561 ημέρες μετά την εγκρισή τους από τον ΕΜΑ) ενώ με την «κανονική» αποζημίωση διαθέσιμα είναι μόλις το 25% των σκευασμάτων καινοτομίας τα οποία έλαβαν άδεια ΕΜΑ τα έτη από 2019 έως 2022.
Σε ένα περιβάλλον έντονων αλλαγών όπου νέες θεραπείες θα έρχονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από το παρελθόν και με μεγαλύτερη συχνότητα είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα ώστε να είναι δυνατή η διατήρηση των εγνωσμένης αξίας φαρμάκων στην αγορά (αυξήσεις τιμών), να αναπροσαρμοστούν και ενισχυθούν οι προϋπολογισμοί και να αυξηθούν οι έλεγχοι ώστε να υπάρξει ορθολογικότερη χρήση των καινοτόμων φαρμάκων τα οποία είναι σκευάσματα υψηλής θεραπευτικής αξίας αλλά και τιμής, τόνισαν οι ομιλητές.

Πηγή: oloygeia.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης