Blog

Αρχική » Blog » Εκστρατείες Ενημέρωσης Κοινού » Καμπάνια: Ποιες σοβαρές συννοσηρότητες περιλαμβάνει η ψωρίαση

Blog

Καμπάνια: Ποιες σοβαρές συννοσηρότητες περιλαμβάνει η ψωρίαση

Οι ορατές αλλοιώσεις  στο δέρμα από την ψωρίαση συνοδεύονται από σοβαρές συννοσηρότητες. Με επιδίωξη τη σφαιρική πληροφόρηση για την Ψωριασική Νόσο, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Επιδέρμια»  πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης «Ψωρίαση+».

Πρόκειται για δύο διαδικτυακές ενημερωτικές εκδηλώσεις (webinars)αναρτήσεις στα social media, καθώς και τη δημιουργία και διανομή σχετικού ενημερωτικού εντύπου. Η θεματολογία των δύο δωρεάν webinars θα είναι  «Η Ψωρίαση και οι Συννοσηρότητές της».

Αναλυτικότερα, η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 18:30, με θέμα τις καρδιακές παθήσεις και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Για το θέμα θα τοποθετηθούν οι εξής:

  • Ετεοκλής Πόκας, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, Διευθυντή ΕΣΥ Γ.Ν.Α ΚΑΤ,
  • Όλγα Γιουλεμέ, Καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας Α.Π.Θ., Υπεύθυνη του Γαστρεντερολογικού – Ηπατολογικού Τμήματος Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Α.ΠΘ., Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο και
  • Μαρία Γεωργοπούλου, Επιμελήτρια Α’ Καρδιολογίας Γ.Ν.Α. ΚΑΤ.

Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:00, με θέμα «Ψωρίαση και Μεταβολικό Σύνδρομο». Ομιλήτριες θα είναι:

  • Ευτέρπη Ζαφειρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Δερματολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και
  • Βαρβάρα Συμεωνίδου, Βιολόγος – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MMedSc.

Στις δυο  εκδηλώσεις θα υπάρξει ενημέρωση για συννοσηρότητες,  τη συμπτωματολογία και τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση. Πάσχοντες, μέλη της οικογένειάς τους και οποιονδήποτε επιθυμεί να λάβει έγκυρη και σφαιρική πληροφόρηση για τη συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση, να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις ζωντανά μέσω της σελίδας Facebook του Συλλόγου (www.facebook.com/www.epidermia.gr).

Κοινωνικά δίκτυα

Με σκοπό την  ευαισθητοποίηση αναρτώνται posts και stories στη σελίδα  Facebook  και στον λογαριασμό Instagram του Συλλόγου. Επίσης, έχει ετοιμαστεί ενημερωτικό έντυπο το οποίο συγκεντρώνει τις απαντήσεις ειδικών επιστημόνων σε συχνές ερωτήσεις ασθενών αναφορικά με τις συννοσηρότητες της Ψωρίασης. Το έντυπο θα διανέμεται δωρεάν μέσω του Συλλόγου, ενώ θα αναρτηθεί και σε ψηφιακή μορφή στις ιστοσελίδες www.epidermia.gr και www.psoriasimou.gr

Υπενθυμίζεται ότι η Ψωριασική Νόσος μπορεί να περιλαμβάνει  την Ψωριασική Αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι διαταραχές του μεταβολισμού, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (Ελκώδης Κολίτιδα, Νόσος του Crohn), η κατάθλιψη και οι κακοήθειες.  Εκτιμάται πως ασθενείς με σοβαρή Ψωρίαση έχουν 52% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μείζονος καρδιακού επεισοδίου, έως διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης του πρώτου επεισοδίου καρδιακής προσβολής σε ηλικίες μεταξύ 40 και 50 ετών, καθώς και 44% μεγαλύτερη πιθανότητα για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με άτομα που δεν έχουν Ψωρίαση.

Επιπλέον, στους πάσχοντες με Ψωρίαση εμφανίζεται έως και σε διπλάσια συχνότητα το Μεταβολικό Σύνδρομο, δηλαδή η συσσώρευση κοιλιακού λίπους που προκαλεί αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη. Ως εκ τούτου, εμφανίζουν συχνά σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (46% αυξημένο κίνδυνο), υπέρταση, διαταραχή των λιπιδίων του αίματος (χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και HDL) και εναπόθεσης λίπους στο συκώτι.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης