Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » ΗΔΙΚΑ: Διασύνδεση ευρωπαϊκών συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Blog

ΗΔΙΚΑ: Διασύνδεση ευρωπαϊκών συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Η ΗΔΙΚΑ ανακοινώνει ότι έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης δύο σημαντικά Ευρωπαϊκά προγραμμάτα για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NCP for eHealth (CEF) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών (EESSI).

Επιδίωξη είναι να έρθουν σε πέρας οι σχετικές δράσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος NCP for eHealth (CEF) και να λειτουργήσουν οι διασυνοριακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής συνταγής (eP) και συνοπτικού ιστορικού ασθενή (PS) μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Για το έργο των ηλεκτρονικών διασυνοριακών υπηρεσιών Υποδομής Ψηφιακών Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας (eHDSI) συνεργάζονται η  ΗΔΙΚΑ ως Εθνικό Σημείο Επαφής Ηλεκτρονικής Υγείας.

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NCP for eHealth (CEF)

Αναλυτικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται να λειτουργήσει ένας Εθνικός Κόμβος, ανταλλαγής δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.  Μέσω αυτού οι γιατροί θα έχουν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό ασθενών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εκτελούνται συνταγές από τη μία χώρα στην άλλη και τα νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτά όταν εθνικές δομές θα νοσηλεύουν αλλοδαπούς ασθενείς, θα χρεώνονται  τοι φορείς της χώρας προέλευσής τους.  Συνεπώς, εξασφαλίζεται η δυνατότητα και για τον Έλληνα πολίτη να επωφελείται από όλες τις ιατρικές υπηρεσίες που του παρέχει η χώρα μας, σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.  και αντίστοιχα οι Ευρωπαίοι πολίτες που επισκέπτονται την χώρα μας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ).

EESSI : Πληροφοριακό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Κοινωνικής Ασφάλισης,

Η ΗΔΙΚΑ ΠΟΥ  έχει ορισθεί ως το Εθνικό σημείο πρόσβασης (EESSI Access point) , έχει αναλάβειτην δρομολόγηση των πληροφοριών που ανταλλάσσονται μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων της χώρας και αυτών της ΕΕ. Στόχος  είναι να  εξασφαλιστεί η διασύνδεση Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) των Κρατών -Μελών της ΕΕ καθώς και της Ισλανδίας, Νορβηγίας, Λιχτενστάιν και Ελβετίας.

Πλέον θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των φορέων (ΕΦΚΑ,ΟΑΕΔ,ΕΟΠΠΥ, λοιπά ασφαλιστικά ταμεία). Προσδοκία αποτελεί να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα και η προστασία των δεδομένων που ανταλλάσσονται, εφαρμόζοντας τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς περί Συντονισμού των Συστημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Άξονας του έργου αποτελεί η ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για τις παροχές ανεργίας, μητρότητας και πατρότητας, ασθενείας σε χρήμα και εργατικού ατυχήματος και επαγγελματικής ασθένειας, οικογενειακές παροχές, χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας και απονομής διεθνών συντάξεων, μεταξύ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των Κρατών-Μελών της ΕΕ. Με το τρόπο αυτό θα μειωθεί η γραφειοκρατία καθώς αντικαθίστανται τα έγγραφα μέσα. Το πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών οργάνων διακυβέρνησης του Έργου, για τον συντονισμό των εθνικών συστημάτων Κοινωνικής ασφάλισης.

«Η ΗΔΙΚΑ στέκεται πάντα αρωγός στις εθνικές προσπάθειες που αφορούν την ανάπτυξη των σύγχρονων δομών για τη διασύνδεση των εθνικών φορέων υγείας και κοινωνικής ασφάλισης με τους αντίστοιχους των κρατών-μελών, επιδιώκοντας την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της ΕΕ», δήλωσε σχετικά η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης