Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Καλά νέα για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

Blog

Καλά νέα για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

Καλά νέα για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

Θετική είδηση για τους ασθενείς της υποτροπιάζουσας πολλαπλής σκλήρυνσης έρχεται από το πεδίο των μελετών, καθώς ανακοινώθηκε από τη Sanofi ότι ο αναστολέας της τυροσινικής κινάσης του Bruton (ΒΤΚi), που διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, μείωσε σημαντικά τις ενεργές βλάβες της νόσου.

Ο εν λόγω αναστολέας που λαμβάνεται από του στόματος μείωσε σημαντικά την ενεργότητα της νόσου, όπως αποτυπώθηκε βάσει μαγνητικής απεικόνισης (MRI). Συγκεκριμένα, σε μελέτη Φάσης 2, διπλά τυφλή, επιτεύχθηκαν οι πρωτεύοντες και δευτερεύοντες στόχοι, μειώνοντας έως και  85% τον αριθμό των νέων υπέρπυκνων βλαβών σε απεικόνιση T1 ακολουθίας ενισχυμένης με γαδολίνιο και έως 89% τον αριθμό των νέων ή αυξανόμενων σε μέγεθος υπέρπυκνων βλαβών σε T2 ακολουθία.

Μελέτη Φάσης 2

Στόχος ήταν η αξιολόγηση της σχέσης δόσης-ανταπόκρισης μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας με SAR442168, καταγράφοντας τον αριθμό των νέων βλαβών στον εγκέφαλο βάσει μαγνητικής απεικόνισης (MRI).

Η μελέτη εκτίμησε τέσσερις δόσεις μεταξύ 5mg και 60mg μετά από 12 εβδομάδες και χρησιμοποίησε δεδομένα εικονικού φαρμάκου, τα οποία λήφθηκαν σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, η θεραπευτική επίδραση του SAR442168 στη δόση 60mg ήταν σημαντική, καθώς πέτυχε σχετική μείωση κατά 85% (p=0,0178).

Σε ότι αφορά τον αριθμό των νέων ή αυξανόμενων σε μέγεθος υπέρπυκνων βλαβών σε T2 ακολουθία, το γραμμικό μοντέλο θεωρήθηκε το πλέον ενδεδειγμένο (p<0,0001) και σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, η θεραπεία με SAR442168 60mg οδήγησε σε σχετική μείωση κατά 89% (p<0,0001, post hoc).

Άξιο λόγου είναι ότι αναφέρθηκε μόνο μία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια (υποτροπή της ΠΣ) σε έναν ασθενή που έλαβε θεραπεία με SAR442168 για χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (AEs) ήταν πονοκέφαλος (3 έως 13%), λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (3 έως 6%) και ρινοφαρυγγίτιδα (3 έως 9%).

Ο ρόλος του αναστολέα

Ο συγκεκριμένος αναστολέας ρυθμίζει τόσο τα ανοσοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για την επίκτητη ανοσία (ενεργοποίηση των Β κυττάρων) όσο και τα ανοσοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για την εγγενή ανοσία (μικρογλοιακά κύτταρα του ΚΝΣ).

Τα κύτταρα αυτά θεωρείται ότι συνδέονται με τη νευροφλεγμονή και τη νευροεκφύλιση στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, ένα φαινόμενο του οποίου η κλινική σημασία βρίσκεται υπό έρευνα.

Ο Ανώτερος Ερευνητής στα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας,  Επικεφαλής του Τομέα Μεταφραστικής Νευροακτινολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου, και ακαδημαϊκός κύριος ερευνητής της μελέτης Φάσης 2b MD, PhD Daniel Reich, με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει, υποστήριξε ότι υπάρχουν ελπίδες ο εν λόγω αναστολέας να αποτελέσει την πολυπόθητη θεραπεία και τάχθηκε υπέρ της καινοτόμου δοκιμής του συγκεκριμένου αναστολέα της BTK σε μελέτες Φάσης 3.

 Ασθένεια και μελέτη Φάσης 3

Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί με ΠΣ, μία απρόβλεπτη, χρόνια νόσο που επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Άξιο λόγου είναι ότι διαθέσιμες θεραπείες δεν «αξιοποιούνται» από πολλούς ασθενείς με ΠΣ, οι οποίοι συνεχίζουν να συσσωρεύουν αναπηρία, με αποτέλεσμα να έχουν μια μορφή της νόσου, για την οποία οι διαθέσιμες θεραπείες είναι περιορισμένες ή ανύπαρκτες.

«Πιστεύουμε ότι ο αναστολέας της BTK που διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό είναι πολλά υποσχόμενος για τη μείωση τόσο της νευροφλεγμονής όσο και της νευροεκφύλισης, που αποτελούν δείκτες της εξέλιξης της αναπηρίας στα άτομα που ζουν με ΠΣ», δήλωσε ο John Reed, MD, PhD, Global Head of Research & Development της Sanofi.

«Στη συνέχεια, θα διερευνήσουμε κατά πόσο ο αναστολέας της BTK που διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό προσφέρει ισχυρή αποτελεσματικότητα και εξαιρετική ασφάλεια για ένα ευρύ φάσμα ασθενών με ΠΣ που πάσχουν από υποτροπιάζουσα ή προϊούσα μορφή της νόσου» ανέφερε ο ίδιος, ανακοινώνοντας τέσσερις κλινικές μελέτες Φάσης 3. 

Επί του παρόντος, ο αναστολέας της BTK, SAR442168, βρίσκεται υπό κλινική ανάπτυξη, και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του δεν έχουν επιβεβαιωθεί από καμία ρυθμιστική αρχή.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης