Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » ΙΣΑ: Επικαιροποιημένες οδηγίες για τους γιατρούς της ΠΦΥ

Blog

ΙΣΑ: Επικαιροποιημένες οδηγίες για τους γιατρούς της ΠΦΥ

ΙΣΑ: Επικαιροποιημένες οδηγίες για τους γιατρούς της ΠΦΥ

Με αφορμή την άρση των μέτρων περιορισμού ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης στέλνει μήνυμα συμπαράστασης και ευχαριστίες στα μέλη του ΙΣΑ που διατήρησαν ανοικτά τα ιατρεία τους εν καιρώ πανδημίας. Με την ευκαιρία ο ΙΣΑ δίνει επικαιροποίημενες οδηγίες προφύλαξης από τη νόσο covid-19 για τους ιατρούς της ΠΦΥ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία δεδομένα τα μέτρα προστασίας που είχαν ανακοινωθεί στις 12 και 15 Μαρτίου αναπροσαρμόστηκαν και παρουσιάζονται με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της ΠΦΥ.

Κάθε ιατρός της ΠΦΥ θα πρέπει να:

 1. Εφοδιάζεται με αντισηπτικά για το προσωπικό και απολυμαντικά εύκολα στην χρήση τους και δοσομετρικά, για τα αντικείμενα δάπεδα εξοπλισμό εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.
 2. Απομακρίνει κάθε έντυπο ενημερωτικό και διαφημιστικό από τραπέζια, πάγκους, καρέκλες και καναπέδες. Οι πάγκοι πολλαπλών θέσεων ή αδρανοποιούνται ή λειτουργούν μόνο για μια θέση.
 3.  Παρέχει, εφόσον υπάρχει συσκευασία παροχής πόσιμου νερού πλαστικά κύπελλα σε θήκη και όχι χύμα.
 1. Στα αποχωρητήρια κοινού και προσωπικού να αναρτήσει πινακίδα που αναφέρει ότι το καζανάκι τραβιέται εφόσον κλείσει πρώτα το κάλυμμα της λεκάνης.
 2. Να τοποθετήσει στην είσοδο του ιατρείου μικρό χαλί εμποτισμένο σε διάλυμα χλωρίνης για καθαρισμό των υποδημάτων πριν την είσοδο στο ιατρείο και μετά την είσοδο καθαρό στεγνό χαλί για μην γλιστρήσει ο ασθενής και έχουμε σοβαρό ατύχημα.
 3. Να τοποθετήσει κοντά στην εξωτερική πόρτα να υπάρχει επιτοίχιο συσκευασία απολυμαντικού για καθαρισμό των χεριών.
 4. Στο Χωλ ή μετά την είσοδο, να τοποθετήσει δοχείο απορριμμάτων, με ποδοκίνητο μηχανισμό, για να ρίχνονται τα απολυμαντικά μαντιλάκια που μπορεί να χρησιμοποίησε ο ασθενής.
 5. Προμηθευτεί δοχείο απορριμμάτων με εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος. Οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό θα πρέπει να χρησιμοποιούν ελαστικά γάντια πολλαπλής χρήσεως που θα φθάνουν μέχρι τον αγκώνα.
 6. Καθαρίζει τον χώρο αναμονής πριν την λειτουργία του ιατρείου ή μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης, να απολυμαίνει (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια, κάδρα) και να αερίζει επαρκώς από ανακλώμενες πόρτες ή παράθυρα ώστε να αποφεύγεται η απότομος είσοδος του αέρα.
 7. Εάν πρέπει να λειτουργήσει τον κλιματισμό, οι περσίδες του μηχανήματος θα πρέπει να έχουν κατεύθυνση προς την οροφή, ώστε να μειώνεται η ταχύτητα του αέρα.

 

Για την λειτουργία του Ιατρείου ή του φορέα Π.Φ.Υ. :

 1. Εφόσον υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία του ασθενούς με ύποπτα συμπτώματα (πυρετός-βήχας-δύσπνοια) ή πιθανή επαφή με άλλο κρούσμα με SARS-CoV-2 τον κατευθύνουμε να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 1135 ή στην γραμμή υποστήριξης 1110 του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής ή αν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού, να επικοινωνήσει με το ΕΚΑΒ για μεταφορά του στα νοσοκομεία αναφοράς.
  Eπισημαίνεται ότι αυτή την περίοδο έχουμε τις εαρινές αλλεργίες, ασθματικούς ασθενείς κ.λ.π. ως εκ τούτου τώρα που δεν έχουμε πολλά κρούσματα δεν πρέπει να παραπέμπονται χωρίς προηγουμένη εξέταση.
 2. Η εξέταση των ασθενών πλην έκτακτων περιστατικών πρέπει να γίνονται με προγραμματισμό χρόνου τουλάχιστον μισή ώρα (κατά την κρίση τους ανάλογα με το περιστατικό π.χ συνταγογράφιση) έτσι ώστε να μην υπάρχει αναμονή στο ιατρείο. Θα πρέπει να συστήνεται στον ασθενή εφόσον δεν χρειάζεται υποστήριξη ή δεν είναι ανήλικος να προσέρχεται μόνος του. Στον χώρο αναμονής οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον δυο μέτρα.
 3. Στην είσοδο ο ασθενής πρέπει να θερμομετριέται και εάν έχει θερμοκρασία άνω των 37 βαθμών Κελσίου θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τρεις φορές. Εάν η θερμοκρασία παραμένει άνω του 37 συστήνεται να δίδονται οδηγίες και αντιμετώπιση ως ύποπτο κρούσμα Covid-19 και αν ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.Επισημαίνεται ότι αυτή την περίοδο άρχισε η κατανάλωση παγωτών ως εκ τούτου θα έχουμε κρούσματα οξείων αμυγδαλίτιδων ως εκ τούτου θερμοκρασία 37 μέχρι 38 θα πρέπει να εξετάζεται με προσοχή και καλή κλινική εξέταση και να μην παραπέμπονται χωρίς εξέταση.
 1. Οι ασθενείς πρέπει να προσέρχονται με μάσκα και γάντια, τα οποία πρέπει να φορούν σε όλη την διάρκεια παραμονής στο ιατρείο.
 2. Ο/Η ιατρός και το βοηθητικό προσωπικό (Γραμματεία, Νοσηλευτές-τριες, Παρασκευαστές-τριες, Τεχνικοί) πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μάσκα τουλάχιστον χειρουργική και γάντια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
 3. Εφόσον υπάρχει γραμματεία με υποδοχή συστήνεται να τοποθετηθούν προστατευτικοί υαλοπίνακες για προφύλαξη του προσωπικού της γραμματείας.
 4. Στους χώρους αναμονής και εξέτασης πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά διαλύματα με αιθυλική αλκοόλη περιεκτικότητας άνω του 60%.
 5. Ο ιατρός και το προσωπικό του ιατρείου που έρχεται σε επαφή για εξέταση με τον ασθενή πρέπει εκτός της μάσκας να φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά, γάντια μιας χρήσεως και ποδιά μιας χρήσεως.
 • Τα υλικά μιας χρήσεως πρέπει μετά την εξέταση να απορρίπτουν σε ειδικό δοχείο απορριμμάτων με σακούλα με κορδόνι για να κλείνει κατά την απόρριψη.
 • O ιατρός θα καθαρίζει και απολυμαίνει κάθε φορά επαρκώς τα όργανα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί μετά από κάθε ασθενή (στηθοσκόπιο, καρδιογράφο, οξύμετρο, υπερήχους κλπ) ή ανάλογα με το μηχάνημα θα τοποθετεί διαφανή ζελατίνη που θα απορρίπτει μετά από κάθε εξέταση.
 • Μετά την εξέταση πρέπει ο Ιατρός και το προσωπικό να πλένουν τα χέρια τους για 30 δευτερόλεπτα με σαπούνι ή αντίστοιχα διαλύματα και εν συνεχεία να τίθεται αντισηπτικό διάλυμα με αιθυλική αλκοόλη.
 1. Σε ασθενείς που προσέρχονται στο ιατρείο για εξέταση και εφόσον υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη, πρέπει στην είσοδο της γραμματείας του ιατρού να γίνεται θερμομέτρηση όπως προαναφέρθηκε.
 2. Μετά την αποχώρηση του ασθενούς όλοι οι χώροι πρέπει να αερίζονται επαρκώς και απολυμαίνονται οι χώροι που κινήθηκε.
Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης