Την ανάπτυξη ενός επαναστατικού συστήματος αυτοεξέτασης για τη νόσο COVID-19 προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν Sanofi και Luminostics, ενισχύοντας τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας της νόσου COVID-19 σε διαφορετικά μέτωπα.
Η Luminostics θα συνεισφέρει την αποκλειστική της τεχνολογία, που εστιάζει στην ανάπτυξη καταναλωτικών διαγνωστικών προϊόντων προκειμένου να αναπτυχθεί η εξέταση για τη νόσο COVID-19, ενώ η Sanofi θα προσφέρει την εμπειρία και τις ικανότητές της στο πεδίο των κλινικών δοκιμών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια λύση βασισμένη σε smartphone, η οποία θα εξαλείφει την ανάγκη για διενέργεια εξέτασης από επαγγελματίες υγείας ή για εργαστηριακούς ελέγχους.
«Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στον αγώνα της Sanofi για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19. Η ανάπτυξη μιας λύσης αυτοεξέτασης με τη Luminostics θα μπορούσε να προσφέρει μια σαφή απάντηση σε ένα άτομο –σε διάστημα λεπτών– για το αν έχει προσβληθεί από τον ιό ή όχι», δήλωσε ο Alan Main, Executive Vice President, επικεφαλής της Παγκόσμιας Επιχειρησιακής Μονάδας Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας της Sanofi. «Μετά την ανακοίνωση της πρωτοφανούς συνεργασίας μας με τη GSK για την αναζήτηση ενός εμβολίου, φιλοδοξία της εταιρείας μας είναι να συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε τρόπους για να συμβάλουμε στην αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας».
Στόχος της συγκεκριμένης συνεργασίας είναι να δημιουργηθεί μία εξέταση για τους καταναλωτές, η οποία θα είναι σε θέση να ανιχνεύει τον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19 με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα σε αναπνευστικά δείγματα. Ο συνολικός χρόνος από τη συλλογή του δείγματος μέχρι τα αποτελέσματα αναμένεται να αντιστοιχεί σε 30 λεπτά ή λιγότερο. Βασίζεται στη μοναδική τεχνολογία της Luminostics που χρησιμοποιεί το οπτικό σύστημα ενός απλού smartphone, ελεγχόμενου από μία εφαρμογή iOS/Android συνδεδεμένης με έναν χαμηλού κόστους προσαρμογέα (adapter), σε συνδυασμό με φωσφορίζουσα νανοχημεία (“glow-in-the-dark”) και τεχνητή νοημοσύνη επεξεργασίας σημάτων.
Η διαγνωστική πλατφόρμα αποτελείται από:
- μία εφαρμογή iOS/Android που θα δίνει οδηγίες στον χρήστη σχετικά με τη διενέργεια της εξέτασης, την αποτύπωση και την επεξεργασία των δεδομένων μέχρι την προβολή των αποτελεσμάτων της εξέτασης και στη συνέχεια τη σύνδεση των χρηστών με μια υπηρεσία τηλεϊατρικής ανάλογα με τα αποτελέσματα
- έναν επαναχρησιμοποιούμενο προσαρμογέα (adapter) που είναι συμβατός με τους περισσότερους τύπους smartphones, και
- αναλώσιμα για συλλογή, προετοιμασία και επεξεργασία δειγμάτων.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης της νόσου COVID-19, κατέστη προφανές ότι ο ταχύς, αξιόπιστος μαζικός έλεγχος αποτελεί μία από τις βασικές στρατηγικές για την επιτυχημένη αναχαίτιση της πανδημίας. Παρόλο που διατέθηκαν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα –αν και σε ανεπαρκή ποσότητα– εξετάσεις που διενεργούνται στον χώρο περίθαλψης, δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα μη συνταγογραφούμενο (OTC) σύστημα αυτοεξέτασης. Ένα γρήγορο σύστημα αυτοεξέτασης θα πρόσφερε πολλά πλεονεκτήματα, όπως:
- εύκολη πρόσβαση και διαθεσιμότητα σε ασθενείς σε χιλιάδες σημεία πώλησης, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου,
- απουσία περαιτέρω διαπροσωπικής επαφής για τη διενέργεια της εξέτασης, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο μόλυνσης για τον ασθενή, τους επαγγελματίες υγείας και το προσωπικό των εργαστηρίων, καθώς και
- άμεση διαθεσιμότητα αποτελεσμάτων που επιτρέπει την ταχεία λήψη αποφάσεων, προσφέροντας στους καταναλωτές οφέλη που αφορούν τόσο στη δημόσια υγεία όσο και τις προσωπικές δαπάνες.
Ως μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στον αγώνα για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19, η Sanofi συμμετέχει ήδη σε πολλές κλινικές μελέτες που αξιολογούν υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές (sarilumab και υδροξυχλωροκίνη) σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο COVID-19, καθώς και σε δύο προγράμματα ανάπτυξης εμβολίου.
Με βάση την υφιστάμενη τεχνολογία και τα πρωτότυπα της Luminostics, οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να ξεκινήσουν τις δραστηριότητες ανάπτυξης τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, και τα δύο μέρη αναμένουν να συνάψουν μια οριστική συμφωνία συνεργασίας, στην οποία περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο για την ταχεία ενίσχυση των αναγκαίων παραγωγικών ικανοτήτων. Εφόσον οι δραστηριότητες ανάπτυξης στεφθούν με επιτυχία, ο στόχος είναι να έχουμε στη διάθεσή μας μια μη συνταγογραφούμενη (OTC) λύση αυτοεξέτασης πριν από τα τέλη του 2020, με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Πηγή: news4health.gr