Η προσθήκη επιπλέον αλατιού στο φαγητό σάς θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από την αιτία, σύμφωνα με μια νέα ακαδημαϊκή μελέτη.
Η μελέτη εξέτασε οποιαδήποτε πιθανή συσχέτιση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στο φαγητό και των πρόωρων θανάτων, αν και συγκεκριμένα δεν περιελάμβανε το αλάτι που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, αλλά το επιπλέον που προστέθηκε μετά το σερβίρισμα.
Τα δε ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό European Heart Journal.
Μην καταναλώνετε τόσο αλάτι
Οι επιστήμονες έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο πόσο βλαπτικό είναι το αλάτι για την υγεία. Μάλιστα, νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η πρόσληψη νατρίου συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Αυτό που γνωρίζουν οι επιστήμονες είναι ότι η προσθήκη επιπλέον αλατιού στα τρόφιμα που είναι μια πολύ συνηθισμένη τακτική, επηρεάζει την προτίμηση κάποιου για αλμυρές γεύσεις και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο πόσο αλάτι καταναλώνει κανείς καθώς είναι εθιστικό.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η προσθήκη επιπλέον αλατιού στα τρόφιμα αντιπροσωπεύει το 6%-20% της συνολικής πρόσληψης αλατιού στις δυτικές δίαιτες.
Το επιτραπέζιο αλάτι, που είναι ο κύριος τύπος αλατιού που χρησιμοποιείται, έχει το πλεονέκτημα ότι είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου (97%-99%) χλωριούχο νάτριο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανιχνευθεί ευκολότερα στον οργανισμό χωρίς να συγχέεται με άλλα διατροφικά στοιχεία, όπως το κάλιο.
Μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί ενδελεχώς το πόσο επιβλαβής είναι η προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα και το πώς επηρεάζει τα ποσοστά θνησιμότητας.
Η μελέτη
Για να βγάλουν κάποια πορίσματα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα που κάλυπταν πάνω από 500.000 άτομα μέσω της βρετανικής βιοτράπεζας.
Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο με οθόνη αφής και τους ετέθη στη συνέχεια το ερώτημα αν προσθέτουν αλάτι κατά το μαγείρεμα και αν χρησιμοποιούν επιπλέον στο πιάτο τους. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη μπορούσαν να δώσουν μία από τις πέντε πιθανές απαντήσεις: «Ποτέ/σπάνια», «μερικές φορές», «συνήθως, πάντα» και «προτιμώ να μην απαντήσω».
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν εάν έκαναν σημαντικές διατροφικές αλλαγές τα τελευταία πέντε χρόνια, με τις πιθανές απαντήσεις να είναι «όχι», «ναι λόγω ασθένειας», «ναι για άλλους λόγους» και «προτιμώ να μην απαντήσω».
Οι επιστήμονες συνέλεξαν επίσης δείγματα ούρων, από τα οποία μετρήθηκαν τα επίπεδα του νατρίου και του καλίου κάθε συμμετέχοντα.
Πώς το αλάτι συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής;
Για να βγουν κάποια πορίσματα, οι επιστήμονες έπρεπε να εξετάσουν τα πιστοποιητικά θανάτου από τις Εθνικές Υπηρεσίες Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μελετώντας τις ημερομηνίες θανάτου καθώς και άλλες σχετικές πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος πριν από την ηλικία των 75 ετών θεωρούνταν πρόωρος.
Πώς όμως αυτοί οι θάνατοι σχετίζονται με το αλάτι;
Για να υπολογίσουν τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ανθρώπου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το πόσο συχνά πρόσθεταν αλάτι στο φαγητό τους.
Αποτελέσματα
Όταν υπολογίστηκαν όλα τα δεδομένα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που πάντα πρόσθεταν αλάτι στο φαγητό τους είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Να σημειωθεί πως μεταξύ των ατόμων ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών στο γενικό πληθυσμό, περίπου τρία στα 100 άτομα θα πεθάνουν πρόωρα. Προσθέτοντας δεδομένα από άτομα που πάντα προσθέτουν αλάτι στο φαγητό τους, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 4 στους 100 ανθρώπους που πεθαίνουν νωρίς σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
Στην ηλικία των 50, οι γυναίκες που πάντα πρόσθεταν αλάτι στο φαγητό τους έχασαν ουσιαστικά 1,5 χρόνο ζωής, ενώ οι άνδρες που το έκαναν έχασαν 2,28 χρόνια.
Τούτου λεχθέντος, ο κίνδυνος κακής υγείας και πρόωρου θανάτου μειώνονται αισθητά προσθέτοντας στη διατροφή φρούτα και λαχανικά.
Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή Lu Qi, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Tulane, στη Νέα Ορλεάνη, είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών για τη βελτίωση της υγείας.
Να σημειωθεί πως ακόμη και μια μέτρια μείωση της πρόσληψης νατρίου, με την προσθήκη λιγότερου ή καθόλου αλατιού στο φαγητό στο τραπέζι, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά όταν επιτευχθεί στον γενικό πληθυσμό.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να βάλετε την αλατιέρα στο τραπέζι να το σκεφτείτε δύο φορές!