Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Γυροειδής αλωπεκία: 1 στους 3 ασθενείς ανέκτησε τα μαλλιά του με φάρμακο για την αρθρίτιδα

Blog

Γυροειδής αλωπεκία: 1 στους 3 ασθενείς ανέκτησε τα μαλλιά του με φάρμακο για την αρθρίτιδα

Γυροειδής αλωπεκία: Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσης 3 δείχνουν πολλά υποσχόμενα για την επιτυχή αντιμετώπιση της γυροειδής αλωπεκίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, 1 στους 3 ασθενείς με την πάθηση ανέκτησαν τα μαλλιά τους μετά από θεραπεία με baricitinib – ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η αυτοάνοση νόσος γυροειδής αλωπεκία επιτίθεται στους θύλακες των τριχών του σώματος, προκαλώντας τριχόπτωση. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την γυροειδή αλωπεκία, η οποία επηρεάζει 147 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα υποσχόμενα ευρήματα από μια κλινική δοκιμή φάσης 3 για την πρώτη, πιθανώς, θεραπεία για την γυροειδή αλωπεκία που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA). Συγκεκριμένα, η δοκιμή – Yale School of Medicine στο New Haven, CT – διαπίστωσε ότι 1 στους 3 ασθενείς με την πάθηση ανέκτησαν τα μαλλιά τους μετά από θεραπεία με baricitinib – ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο The New England Journal of Medicine.

Τι είναι η γυροειδής αλωπεκία;

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί το σώμα να επιτίθεται στους θύλακες των τριχών. Η ασθένεια καταστρέφει τους θύλακες των τριχών, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου και εθνοτικής καταγωγής μπορεί να αναπτύξουν γυροειδή αλωπεκία. Ωστόσο, είναι συνήθως εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Alopecia Areata, 147 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ή θα αναπτύξουν την πάθηση.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την γυροειδή αλωπεκία. Οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, τοπική μινοξιδίλη και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Αντιμετώπιση της γυροειδής αλωπεκίας με φάρμακο για την αρθρίτιδα

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. Brett King, αναπληρωτή καθηγητή δερματολογίας στο Yale School of Medicine δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή φάσης 3.  Η μελέτη εξετάζει τη χρήση του baricitinib — ενός συνταγογραφούμενου φαρμάκου για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η βαρισιτινίμπη είναι ένας αναστολέας της κινάσης του Janus (JAK), ο οποίος διαταράσσει την ικανότητα του σώματος να επικοινωνεί με συγκεκριμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

«Πιστεύουμε ότι η βαρισιτινίμπη λειτουργεί διακόπτοντας την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των τριχοθυλακίων και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγούν σε ανοσοκύτταρα να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών και τελικά σε απώλεια μαλλιών», είπε ο Δρ Κινγκ. «Όταν διακόπτεται η ανταλλαγή μηνυμάτων, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αφήνουν τους θύλακες της τρίχας “στην ησυχία τους” και εκείνοι μπορούν να κάνουν αυτό που υποτίθεται ότι κάνουν, δηλαδή να μεγαλώνουν τρίχες».

Για τη μελέτη, ο Δρ Κινγκ και η ομάδα του μελέτησαν 1.200 άτομα σε δύο μεγάλες, τυχαιοποιημένες δοκιμές. Ο χορηγός της μελέτης, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly, σχεδίασε τις δοκιμές. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη περιελάμβαναν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν σοβαρή γυροειδή αλωπεκία που ορίστηκε από μια βαθμολογία SALT 50 ή υψηλότερη. ΤοSALT κυμαίνεται από το 0 που ισοδυναμεί με μηδενική απώλεια μαλλιών από το τριχωτό της κεφαλής έως το 100, που είναι η πλήρης απώλεια.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών 36 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε 2 χιλιοστόγραμμα ή 4 χιλιοστόγραμμα baricitinib κάθε μέρα ή ένα εικονικό φάρμακο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, περίπου το 39% των συμμετεχόντων στη Δοκιμή 1 και το 36% των συμμετεχόντων στη Δοκιμή 2 που έλαβαν τη δόση των 4 χιλιοστόγραμμων βαρισιτινίμπης έβγαλαν αρκετά μαλλιά για να μετακινηθούν σε βαθμολογία SALT 20 ή και λιγότερο την 36η εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν επίσης πιθανές παρενέργειες από τη χρήση του baricitinib ως θεραπείας της γυροειδής αλωπεκίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πιο συχνές παρενέργειες μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν η ακμή, τα αυξημένα επίπεδα της κινάσης της κρεατίνης και τα αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής και υψηλής πυκνότητας χοληστερόλης. «Οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη και οι συμμετέχοντες συνεχίζουν να παρακολουθούνται, επομένως θα έχουμε όλο και περισσότερα δεδομένα ασφάλειας με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Δρ Κινγκ.

Πηγή: healthweb.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης