Blog
Blog
Φάρμακα που είναι πιο ευάλωτα σε ελλείψεις – Να αλλάξει στάση η Ευρώπη απέναντι στα γενόσημα

“Το 46% των κρίσιμων γενόσημων φαρμάκων στην ΕΕ εξαρτώνται από έναν μόνο προμηθευτή. Το 83% αυτών των φαρμάκων εξαρτάται από προμηθευτές που κατέχουν περισσότερο από το 60% του μεριδίου αγοράς. Οι πιέσεις στις τιμές, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και οι νέες κανονιστικές και περιβαλλοντικές πολιτικές έχουν καταστήσει την παραγωγή ορισμένων γενόσημων φαρμάκων στην Ευρώπη μη βιώσιμη“.
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Michal Nitka, επικεφαλή των γενόσημων προϊόντων της Teva στην Ευρώπη και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων παγκοσμίως.
Παρά τη δημοτικότητα των γενόσημων και βιο ομοειδών φαρμάκων στην Ευρώπη – τα τελευταία εκ των οποίων δυσκολεύονται να εξαπλωθούν στις ΗΠΑ – η Ευρώπη υποφέρει από πρόβλημα προμήθειας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε κρίσιμα φάρμακα. Tην ίδια στιγμή, καθώς οι εμπορικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες αυξάνονται – και καθώς ορισμένοι παραγωγοί γενόσημων φαρμάκων αποσύρονται από την αγορά – είναι επιτακτική ανάγκη η ΕΕ να ενισχύσει και να υιοθετήσει γρήγορα νέες πολιτικές που παρέχουν “στοχευμένη υποστήριξη για βιώσιμη και ανθεκτική παραγωγή”, δήλωσε ο ίδιος.
Παράλληλα, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές, κανονιστικές και περιβαλλοντικές πιέσεις που έχουν καταστήσει την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων στην Ευρώπη λιγότερο ελκυστική τα τελευταία χρόνια.
Μολονότι, η πρόσφατα προτεινόμενη νομοθεσία, όπως ο Νόμος για τα Κρίσιμα Φάρμακα (CMA) – που αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαθεσιμότητας, της προμήθειας και της παραγωγής βασικών φαρμάκων στην Ένωση – αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, οι προσπάθειες αυτές πρέπει να ενισχυθούν μέσω μακροπρόθεσμων κινήτρων, σαφέστερων μηχανισμών χρηματοδότησης και καλύτερου συντονισμού σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε το στέλεχος της Teva.
Ο Νίτκα τόνισε τις ανησυχίες του σχετικά με την αυτονομία των βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη σε ομιλία του στο Ετήσιο Συνέδριο “Φάρμακα για την Ευρώπη” στις Βρυξέλλες πρόσφατα, επισημαίνοντας ότι οι πιέσεις τιμολόγησης, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και οι νέες κανονιστικές και περιβαλλοντικές πολιτικές. Συνολικά, οι παράγοντες αυτοί έχουν καταστήσει την παραγωγή ορισμένων γενοσήμων φαρμάκων “μη βιώσιμη”.
Σύμφωνα με έρευνα της Teva, το 46% των κρίσιμων γενόσημων φαρμάκων στην ΕΕ εξαρτώνται από έναν μόνο προμηθευτή και ένα εντυπωσιακό 83% αυτών των φαρμάκων εξαρτάται από προμηθευτές που κατέχουν περισσότερο από το 60% του μεριδίου αγοράς. “Η κούρσα για την χαμηλότερη τιμή και το δυσχερές περιβάλλον της αγοράς έχουν αποθαρρύνει τις επενδύσεις”, δήλωσε ο Νίτκα.
Πιο ευάλωτα
Τα ογκολογικά, καρδιολογικά και ψυχιατρικά φάρμακα, μαζί με τα αντιβιοτικά, αντιπροσωπεύουν τις κατηγορίες φαρμάκων που είναι πιο ευάλωτες σε ελλείψεις στην ΕΕ, εξήγησε, επικαλούμενος παρόμοια συμπεράσματα που εξήχθησαν από μια προηγούμενη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
“Οι ασθενείς εξαρτώνται από την αξιόπιστη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, υψηλής ποιότητας θεραπείες, αλλά η συνεχιζόμενη ενοποίηση προμηθευτών και η απόσυρση κρίσιμων φαρμάκων απειλεί αυτή την πρόσβαση”, προειδοποίησε.
Οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 8% τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ οι τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30%, σημείωσε το στέλεχος της Teva.
Προκειμένου να προσελκύσει περισσότερη παραγωγή και να δημιουργήσει μια διαφοροποιημένη παραγωγική βάση, η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει τα προγράμματα προμηθειών ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα “την πραγματική αξία των φαρμάκων για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρώπης”, σύμφωνα με τον ίδιο.
Πρότεινε επίσης νομοθεσία που να διευκολύνει την είσοδο νέων γενόσημων και βιο ομοειδών φαρμάκων, καθώς και την αναθεώρηση των περιβαλλοντικών πολιτικών της περιοχής.
Όσον αφορά άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης, ο Νίτκα τόνισε την ανάγκη για πανευρωπαϊκή “εναρμόνιση και συντονισμό” των εθνικών απαιτήσεων αποθεμάτων φαρμάκων της Ένωσης.
“Η αποθήκευση πρέπει να είναι αναλογική, βασισμένη στην αλληλεγγύη και να χρηματοδοτείται δημόσια, καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούν να επωμιστούν μόνοι τους αυτό το κόστος”, είπε.
Τέλος, η Νίτκα σημείωσε ότι οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων “συχνά παραμένουν παγωμένες παρά το αυξανόμενο κόστος”. Αρα, η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει προσαρμογές τιμών “τουλάχιστον σύμφωνα με τον πληθωρισμό” για να διατηρηθεί μια σταθερή προσφορά βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη.
Πηγές:
fiercepharma.com