Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης: «Πιστεύουμε ότι βρήκαμε τον τρόπο να σταματήσουμε τη διασωλήνωση»

Blog

Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης: «Πιστεύουμε ότι βρήκαμε τον τρόπο να σταματήσουμε τη διασωλήνωση»

Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης: «Πιστεύουμε ότι βρήκαμε τον τρόπο να σταματήσουμε τη διασωλήνωση»

Εξαιρετικά σημαντική για τα αποτελέσματά της αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιστημονικά ήταν η εισήγηση του Καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ευάγγελου Γιαμαρέλλου-Μπουρμπούλη, βασισμένη σε δεδομένα και αποτελέσματα ελληνικής έρευνας, την οποία παρουσίασε στο διήμερο διαδικτυακό Συνέδριο Evidence Based Healthcare: The Covid-19 Case, που διοργάνωσε το DailyPharmaNews, στις 8 & 9 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Καθηγητής κ. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης,  στους πρώτους μήνες έναρξη της πανδημίας, υπήρξε μία δημοσίευση ελληνικής μελέτης (συνεργασία 4 κλινικών που μετέχουν στην ελληνική ομάδα μελέτης της Σύψης), που στην οριστική της μορφή βγήκε στις αρχές Ιουνίου του 2020, στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Cell Host & Microbe, η οποία αναφέρεται στο μηχανισμό εξέλιξης της πνευμονίας που προκαλείται από το SARS-COV-2 και οδηγεί σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. Η συγκεκριμένη ελληνική μελέτη συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών που ξεπερνάει τις 500, δηλαδή πάρα πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα, τους τελευταίους 3 μήνες περίπου έχουν βασίσει συμπεράσματά τους σε αυτή την εργασία.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσίευση, ο ιός επισκέπτεται τον πνεύμονα του ανθρώπινου ξενιστή, του προκαλεί πνευμονία και σε κάποιους ασθενείς αυτή η πνευμονία θα εξελιχτεί σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια και θα οδηγήσει σε διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.  

Το πρόβλημα για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας είναι ότι δεν μπορεί κατά την εισαγωγή να γίνει εγκαίρως πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου. Η νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι σοβαρό ζήτημα και για τον άρρωστο, καθώς διαρκεί πολλές ημέρες και για το σύστημα υγείας, καθώς είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και για το σύνολο των ασθενών, καθώς δεσμεύει για πολλές ημέρες (ΜΟ 23 ημέρες παραμονής) κλίνες σε ΜΕΘ και μπορεί να υπάρξει σοβαρή έλλειψη και αδυναμία νοσηλείας άλλων ασθενών.

Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Γιαμαρέλλος, υπάρχουν ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με μέτριας βαρύτητας Covid-19 και έχουν μία καλή εξέλιξη αλλά υπάρχουν και ασθενείς που η εξέλιξή τους είναι ιδιαίτερα βαριά.
Σε αυτούς τους ασθενείς της δεύτερης κατηγορίας, αυτό μπορεί να γίνει με δύο δρόμους: ο ένας εξαρτάται από την κινητοποίηση ιντερλευκίνης 1 και ο άλλος από την κινητοποίηση της ιντερλευκίνης 6. Και σε αυτό στηρίζεται και η φιλοσοφία της αντιμετώπισης της βαριάς νόσου, ότι δηλαδή θα μπορούσαμε με μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία δεσμεύουν τους υποδοχείς είτε της ιντερλευκίνης 1 είτε της ιντερλευκίνης 6 να εμποδίσουμε τη βαριά εξέλιξη της νόσου.

Ο βιοδείκτης suPAR ως σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο

«Αυτό που μας δίδαξε η εμπειρία μας από την πανδημία έως τώρα είναι ότι οι ασθενείς με Covid-19, ανεξάρτητα του αν τελικά κατευθύνεται το νόσημά τους μέσω κάποιας από τις δύο προαναφερόμενες οδούς, χαρακτηρίζονται από υπερφερριτιναιμία», είπε ο κ. Γιαμαρέλλος μεταξύ άλλων.
«Το σημαντικό είναι να μη βλάψει σοβαρά η νόσος τους πνεύμονες και οδηγηθούμε σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Για αυτό χρειαζόμαστε ένα διαγνωστικό εργαλείο που θα ανιχνεύει ποιος ασθενής είναι σοβαρά υποψήφιος να κάνει βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια. Αυτό το εργαλείο έχουμε βρει στη μελέτη μας και το δημοσιεύσαμε ήδη από τις αρχές Μαΐου. Πρόκειται για ένα βιοδείκτη που ονομάζεται suPAR, ο οποίος μπορεί να διακρίνει έως και 12 ημέρες πριν ποιος άρρωστος είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. Αν έχουμε λοιπόν, τον ασθενή, το εργαλείο πρόγνωσης που μας λέει ποιος ασθενής θα καταλήξει σε διασωλήνωση και το φάρμακο (και υπάρχει το σχετικό φάρμακο το οποίο ονομάζεται Anakinra), θα προλάβουμε τη διασωλήνωση».

 

Η ελληνική μελέτη με τη χορήγηση του Anakinra

Αυτή τη στιγμή, με τη σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπή Δεοντολογίας και την έγκριση του ΕΟΦ, όπως εξήγησε ο κ.καθηγητής, διεξάγεται μία μελέτη στην οποία –έως σήμερα– έχουν ενταχθεί 282 Έλληνες ασθενείς που ξεκινούν με ήπια πνευμονία που οφείλεται στον ιός SARS-COV-2 και δείκτη suPAR ≥6ng/ml. Οι ασθενείς ξεκινούν και παίρνουν θεραπεία (Anakinra), ενώ εξετάζεται η πορεία τους για διάστημα 14 ημερών για να δούμε εάν θα διασωληνωθούν ή όχι συγκριτικά με ασθενείς σε κλινικές που δεν έχουν ενταχθεί στη μελέτη.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα (των πρώτων 150 ασθενών) δείχνουν ότι μόλις το 18,7% των ασθενών που εντάχθηκαν στη μελέτη θα χρειαστούν διασωλήνωση (από τους οποίους θα καταλήξει το 10,7% σε διάστημα 30 ημερών) συγκριτικά με το 59,9% των ασθενών που δεν εντάχθηκαν στη μελέτη και θα χρειαστούν διασωλήνωση (από τους οποίους θα καταλήξει το 29,9% σε διάστημα 30 ημερών).

«Πιστεύουμε ότι βρήκαμε τον τρόπο να σταματήσουμε τη διασωλήνωση», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, ενώ προσέθεσε ότι αν και εδώ και 2 μήνες είναι πολλά τα κρούσματα της Covid-19 στη χώρα, ωστόσο παραμένει δυσανάλογα μικρός ο αριθμός εκείνων που τελικά διασωληνώνονται».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης