Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Έρχονται αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά;

Blog

Έρχονται αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά;

Το ενδεχόμενο της απόσυρσης φαρμάκων από την ελληνική αγορά επεξεργάζονται κάποιες φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κάτω υπό την ασφυκτική πίεση που τους ασκούν οι έκτακτες φορολογήσεις (clawback & rebate) των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily αυτές οι αποσύρσεις αφορούν κυρίως νοσοκομειακά φάρμακα, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές, οι επιστροφές φόρων αγγίζουν πλέον του 70% για κάποια από αυτά τα σκευάσματα, γεγονός που τα καθιστά ζημιογόνα για τους ΚΑΚ.

Αυτή η δυσμενής εξέλιξη αποτελεί μόνο τη μία όψη της σκληρής φορολόγησης που δέχονται οι φαρμακοβιομηχανίες. Η άλλη όψη αφορά τη σημαντική καθυστέρηση εισαγωγής νέων φαρμάκων, εγκεκριμένων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ), τα οποία τελικά βρίσκουν το… δρόμο τους για την ελληνική αγορά μετά από 2 χρόνια αναμονής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προσδόκιμο επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα δεν αποτελεί χώρα προτεραιότητας εισαγωγής νέων φαρμάκων για καμία φαρμακοβιομηχανία καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξή τους στις θετικές λίστες είναι τουλάχιστον εχθρικοί. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν στελέχη του κλάδου «το πιο σημαντικό είναι ότι οι νέες θεραπείες καθυστερούν να πάρουν αποζημίωση στην Ελλάδα δύο χρόνια, έξι μήνες περισσότερο από την προηγούμενη περίοδο (2017-2020), την ίδια στιγμή που οι πολίτες της Γερμανίας για παράδειγμα μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσα σε 128 ημέρες».

Ο χρόνος που απαιτείται από την έγκριση ενός φαρμάκου από τον ΕΜΑ μέχρι τη διάθεση στον ασθενή (δείτε εδώ τον πίονακα)

Επιπλέον, ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το στοιχείο (Pipeline Review, μελέτη της IQVIA για την EFPIA) πως ενώ την περίοδο 2018-2021 πήραν έγκριση από τον ΕΜΑ 168 νέα φάρμακα στην Ευρώπη, από αυτές τις θεραπείες μόλις οι ( 90 κυκλοφορούν στην Ελλάδα, με τους ασθενείς να έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση μόλις στο 42% αυτών. Σε ό,τι αφορά στις σοβαρές παθήσεις, οι ασθενείς στη χώρα μας έχουν ικανοποιητική πρόσβαση, όμως δεν είναι καθολική για όλους. Συγκεκριμένα, από τα φάρμακα αυτά μόνο το 58% είναι πλήρους πρόσβασης και αποζημιώνεται για όλους τους Έλληνες ασθενείς με τα περισσότερα να έρχονται μέσω του ΙΦΕΤ και του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) για περιορισμένο αριθμό ασθενών, περιορισμένο χρονικό διάστημα και σε πολύ υψηλές τιμές.

Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης